Tonijnvissen: Little big game? Little tunnys!

04 augustus 2016 | Gerwin Gerlach en Maikel van Breugel

In het zojuist verschenen magazine Dé Roofvis staat het avontuurlijke artikel over het tonijnvissen in Kroatië. Gerwin Gerlach en Maikel van Breugel doen daarin veel tips & trics van de hand, in dit artikel vind je echter nog meer aanvullende informatie terug over de diverse tonijnsoorten én ook wat bondige reisinformatie.

 

Goed te bereizen

Little tunnys zijn overal in de Middellandse Zee te vangen. Goede visplekken vind je in elk geval bij de Spaanse Ebro delta en de gehele Kroatische kust. In veel havenplaatsen vind je charterboten en op internet kun je meerdere Big Game bedrijfjes vinden. Wij hebben in de afgelopen drie jaar gevist vanuit de Kroatische havenplaats Jezera, met onze goede vriend en oud-collega Lex, die sinds enkele jaren in Kroatië woont. Het is toch wel gemakkelijk als je visgids Nederlands praat en een charterboot heeft. Kijk daarom ook eens op: www.comefishwithalex.nl


Met het vliegtuig is het minder dan twee uur vliegen naar Split of Zadar, maar wij hebben de reis ook twee keer met de auto gedaan en dat is ons prima bevallen. Voor ons is het 1.600 kilometer en ongeveer 15 uur rijden. Het is een afwisselende tocht, waarbij je via Duitsland en Oostenrijk een stukje Slovenië meepakt en het laatste stuk op een prima Kroatische snelweg kunt rijden.

 

Tonijnsoorten van de Middellandse Zee

Tonijnen zijn de ADHD-soorten van de Middellandse Zee. Hyper de pieper zwemmen ze met een kruissnelheid van 30/40 kilometer per uur door alle lagen van de zee. Op jacht halen ze snelheden tot 75 kilometer per uur. De vissen rusten vrijwel nooit omdat de continue zuurstofbehoefte van het lichaam ze dwingt in beweging te blijven. En wie veel beweegt, verbrandt ook veel energie. Tonijnen hebben ALTIJD honger. Ze eten met gemak een kwart van hun lichaamsgewicht per dag aan aasvis als sardines, ansjovis of liever nog inktvissen. Als ‘pelagische’ vissoort zoeken ze dat eten net zo gemakkelijk aan het oppervlak als op 200 meter diep en in alle waterlagen die daar tussenin liggen.


Naast de in het artikel beschreven little tunny zwemmen er in de Middellandse Zee nog een aantal tonijnsoorten, die je allemaal met de hengel kunt vangen.

 

Albacore

Deze tonijnsoort noemt men ook wel langvintonijn of witte tonijn. Albacore betekent in het Spaans letterlijk 'witte kern', refererend aan het witte visvlees dat bij andere soorten tonijn juist een dieprode kleur heeft. Albacore zwemt in alle grote wereldzeeën, maar onderzoekers beschrijven een aparte genetische subpopulatie voor de Middellandse Zee. Daar is de soort ongelijkmatig verspreid, maar de hoogste concentratie tref je aan in de Adriatische Zee, waar de belangrijkste voedselgronden liggen. Het voornaamste voedsel is inktvis, maar ze eten ook allerlei kleinere vissoorten. Verder is er nog erg weinig bekend over deze subpopulatie.

 

Tonijnvissen Little big game Little tunnys 2

 

De bekendste albacores die wij kennen vind je ingeblikt in de schappen van de supermarkt. Niet ingeblikt halen albacores een maximale leeftijd van 15 jaar. Ze kunnen dan 60 kilo wegen bij een afmeting van maximaal 140 centimeter. In de Adriatische Zee ligt het gemiddelde vangstgewicht rond de tien kilo, bij een lengte van zo’n 90 centimeter.

 

Blauwvintonijn

De Latijnse naam is Thunnus thynnus, oftewel tonijn der tonijnen. Een vis met het uithoudingsvermogen van een stoomlocomotief en de snelheid van een torpedo, die gracieus en elegant door het water beweegt. Degenen die ooit een blauwvin hebben gehaakt, kennen zijn ongelooflijke kracht. In de Adriatische Zee is de vangst van een blauwvintonijn niet uitzonderlijk. Sterker nog, sinds Kroatië een aantal jaar geleden het vissen met longlines voor de kust heeft verboden, vangen de Big Game boten meer en meer blauwvintonijnen.


Tonijnvissen Little big game Little tunnys 3

 

Een gemiddeld exemplaar van 50 kilo meet om en nabij de anderhalve meter, een groot exemplaar van 100 kilo heeft een lengte van twee meter. De maximale lengte is 4,5 meter bij een gewicht van ongeveer 685 kilo. Een blauwvintonijn wordt maximaal 15 jaar oud en eet hoofdzakelijk vis (ansjovis, sardines en makrelen).

 

Bullet tuna

De bullet tuna is de kleinste tonijnsoort die te vangen is in de Middellandse Zee. Het voorkomen verschilt elk jaar van plek tot plek, maar als ze aanwezig zijn kun je van deze scholenvis vaak meerdere exemplaren vangen. Uit eigen ervaring weten we dat ze goed te bevissen zijn, maar gevoelig zijn voor het geluid van de motor. Teveel rumoer jaagt ze duidelijk naar beneden. Ze voeden zich vooral met kleine vis en kreeftachtigen en ze vormen op hun beurt weer voedsel voor grotere vissoorten.


Tonijnvissen Little big game Little tunnys 4


Ze worden slechts vijf jaar oud en bereiken een lengte van 50 centimeter bij een gewicht van twee kilo. Het gemiddelde vangstgewicht is nog geen kilo bij een lengte van 30/35 centimeter. 

 

Skipjack tuna

De skipjack tuna of gestreepte tonijn is met zijn gestreepte huid goed herkenbaar. Ze jagen in grote groepen op prooivis en springen daarbij veelvuldig. De soort groeit snel en leeft acht tot tien jaar. De vis is niet bedreigd, terwijl de soort wereldwijd in 60 procent van alle blikken tonijn is verwerkt. 

 

Tonijnvissen Little big game Little tunnys 5

 

Hoewel hij in de Middellandse Zee algemeen voorkomend is, zul je hem nergens in overvloed aantreffen. Daarom is de vangst van een skipjack tuna met de hengel toch vrij uitzonderlijk. Ze voeden zich met kreeftachtigen, vis en inktvissen, grotere exemplaren eten ook veelvuldig hun kleinere soortgenoten.


Voor de Middellandse Zee zijn geen afmetingen en gewichten bekend. Het wereldrecord staat op 34,5 kilo bij een lengte van 110 centimeter.

 

Bonito

De bonito is eigenlijk helemaal geen echte tonijn, maar hoort tot de makreelachtigen. De soort lijkt echter sprekend op een tonijn en smaakt er ook nog naar. Zo goed zelfs, dat de bonito als ingeblikte 'tonijn' in de schappen ligt. De soort is daarom van groot belang voor de commerciële visserij. Vooral rond de Middellandse Zee serveert men de vis als 'tonijnsteaks'.


Tonijnvissen Little big game Little tunnys 6

 

De soort groeit zeer snel en de maximaal geregistreerde leeftijd is slechts vijf jaar oud. Bonito's jagen in grote groepen op kleine aasvis of inktvis en zijn tijdens het jagen goed vangbaar met de hengel. Vissers halen skipjack tuna en bonito vaak door elkaar. Het grootste en duidelijkste verschil is dat de skipjack donkere strepen op de buik heeft terwijl de bonito donkere strepen over de rug heeft lopen. De maximale afmeting is 90 centimeter, een gemiddelde bonito meet 70 centimeter en weegt dan vijf/zes kilo.

 

Méér in Dé Roofvis 114

Wil je alles lezen over de tonijnavonturen van Gerwin en Maikel? Ga dan naar de boekhandel of kiosk en koop het magazine Dé Roofvis. Maar met een jaarabonnement krijg je dit topblad elke twee maanden in de bus en ben je bovendien een flink stuk voordeliger uit! Dé Roofvis is hét magazine dat je in huis moet hebben als roofviscrack… Voor een abonnement: klik hier.


Tonijnvissen Little big game Little tunnys 7


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.