Popperen in het najaar

23 oktober 2016 | Marc Hoeben

Vissen met oppervlaktekunstaas, dat is toch wat voor de zomer toch? Hoewel de meesten inderdaad denken dat het vissen aan het wateroppervlak een echte zomervisserij is, doet Marc Hoeben er vooral zijn voordeel mee in de late zomer en herfst…

 

Jaar na jaar zie je dat de seizoenen een beetje opschuiven. Reeds verschillende jaren hebben we een mooie nazomer gehad. De temperatuur van het water blijft langer hoog, planten blijven ook al wat langer staan en plantenresten heb je zelfs al tot in de winter. Dit zijn al enkele redenen waarom je met de oppervlaktevisserij zolang kan doorgaan. Maar de belangrijkste reden is misschien wel de aasvis. De aasvisjes hebben nu een mooi formaat van circa tien centimeter, ze zwemmen in grote scholen rond in het ondiepe water. Dit warmt snel op door de late najaarszon. En omdat het er nog warm is, is er ook veel voedsel voor de aasvisjes aanwezig. Tussen de resterende planten hebben ze nog een beetje beschutting, maar stilaan sterven de planten af en worden ze dunner.

 

Popperen in het najaar 2

Popper in actie.

 

De aasvisjes worden nu kwetsbaar, zowel van bovenaf gezien als onder water vallen deze scholen aasvisjes op. Aanvallen van sterns en meeuwen blijven dan ook niet uit. Ze duiken in het water achter hun prooi en jagen zo de visjes naar dieper water. Door al dat kabaal in het water wordt de roofvis aangetrokken. Baarzen, roofblei maar ook snoekbaars jagen de visjes weer naar boven. Er ontstaat een echte vreetorgie. Ben je in de buurt van zo’n gebeurtenis, zorg dan als de bliksem dat je oppervlaktekunstaas tussen de kolkende massa ligt, succes gegarandeerd!

 

Ideeën en gewoontes

Oppervlaktekunstaas wordt meestal geassocieerd met de zomer. Op vele wateren lukt het ook wel in de zomer, maar er zijn er ook waar het helemaal niet zo goed loopt. En dan heb je ook de wateren waar het dus vooral goed gaat in de late zomer en najaar. Als ik op een beurs sta praat ik met vissers uit verschillende streken. Het valt me dan op dat de oppervlaktevisserij erg verschillend kan zijn naargelang de streek en het  water. Praat je over het verticalen of werpend vissen, dan vist iedereen op ongeveer dezelfde manier, doet  dezelfde handelingen en gebruikt dezelfde kunstaasjes. De grootte van de shads of pluggen zijn ook ongeveer gelijk…

 

Wil jij het complete artikel uit deze Dé Roofvis 116 graag als eerste lezen? Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.