Dé zes naar succes | Deel 40

06 december 2016 | Wilfred van Nunen

De kunstaasrubriek ‘Dé zes naar succes’ uit ons magazine Dé Roofvis door roofvisfreak Wilfred van Nunen is voortaan online te lezen. Telkens wanneer er een nieuw magazine verschijnt gaat tegelijkertijd deze populaire rubriek online. Uiteraard kun je Van Nunens reguliere artikelen met regelmaat in ons papieren magazine terug blijven vinden.

 

Hartje winter...het kan vriezen, het kan dooien, zei een beroemde weerprofeet zaliger. En hij had gelijk. Voor de roofvisserij heeft de winter altijd veel te bieden, mits de vorst de wateren niet dicht legt...Veel snoekvissers zweren juist nu bij dood aas, maar op ondieper water kan ook traag gevist kunstaas het heel goed doen. De snoekbaarsvissers zijn bij deze lage watertemperatuur gebaat bij subtiel gepiel. Het kan allemaal, onder andere met onderstaande versnaperingen...

 

de-zes-naar-succes-deel-veertig-01

 

Strike Pro Pig Shad

Strike Pro, het Scandinavische merk wat Evert Oostdam met Pike Master Lures in onze contreien introduceerde, heeft zijn naam en faam onder andere bewezen met de Buster Jerk. Stoere jerks met ferme ballen, waardoor al héél wat groenjassen in bekoring geleid zijn. Maar ook op softbaitgebied heeft Strike Pro uitstekend kunstaas. Bijvoorbeeld deze ‘Pig Shad’ van 23 cm. Er is ook een maatje kleiner, en zelfs een ‘piglet’  uitvoering voor baars en snoekbaars, maar voor de grote (winter)snoeken is de grote maat favoriet! Wat maakt ‘The Pig’ anders dan andere shads? Onder andere de brede body, die niet zijdelings afgeplat, maar nagenoeg rond is. Daardoor heeft hij niet alleen een opvallend silhouet van onderaf gezien, maar krijgt de shad ook een zeer verleidelijke waggel. Verantwoordelijk hiervoor is de schoepstaart en de soepele straatwortel, die ‘The Pig’ al bij geringe snelheid door de bovenste waterlaag laat wroeten. Tenminste, als je 'm monteert op een lichte schroefloodkop van 7 of 10 gram, voorzien van een of twee stingers.  Een loodkop met haak monteren kan natuurlijk ook, maar daardoor zal de shad aanzienlijk eerder de geest geven en dat is voor dit toch wel kostbaar stukje kunstaas zonde. Inderdaad, ik betaalde voor de ‘Pig Shad’ veertien euro... merkwaardig duur voor een shad, maar zijn vangkracht maakt veel goed. O ja, sneetjes en gaten als resultaat van aanbeten zijn gemakkelijk met een drupje mend-it te repareren. Kijk vooral de tere staartwortel goed na, want voordat je het weet werp je de schoep van je shad af, zoals mij na een paar mooie vissen overkwam. ‘The Pig Shad’ met zijn markante varkenssnuit is subliem afgewerkt in diverse fraaie kleuren. 

 

de-zes-naar-succes-deel-veertig-02

Northland Macho Minnow

Wie kent de verhalen nog uit de begintijd van de verticaalvisserij in Nederland? Mannen als Rob Blom en John van Helvert (waar zijn ze gebleven?) schreven lyrisch over hun ervaringen met kleine pilkertjes. Het was lang vóór de beroepsvisserij zich op snoekbaars richtte, omdat men de kost verdiende met de aalvisserij. Verticalers vingen op een gewone visdag tientallen snoekbaarzen met altijd wel wat bijzonder fraaie exemplaren ertussen. Shads waren er nog niet, of amper. Maakte niet uit, want een pilkertje deed het prima. En waarom zou het dat nu níet meer doen? Neem nou deze Macho Minnow. Op her eerste gezicht een stukje gekleurd metaal, maar bij nadere inspectie een geraffineerd stukje kunstaas. Voorzien van ‘glow in the dark’ coating en een kogeltje is het een opvallend dingetje. Reken maar dat kleine tikjes, afgelost door rustpauzes, alles wat stekels heeft nieuwsgierig maakt! Daarnaast laat een pilkertje als dit zich ook gewoon binnen spinnen, en dat is straks in de warmere periode een doeltreffende manier op baars en roofblei te belagen. Voordeel van een pilkertje boven een plugje is, dat het een bloedeind weggezet kan worden, zelfs tegen de wind in. En voor wie ook graag eens een uitstapje naar zout maakt: de Macho Minnow zal zeker de interesse weten te wekken van makreel, fint, geep en zeeforel. Een door velen vergeten, maar nog altijd universeel kunstaasje in een fraaie uitvoering.

 

de-zes-naar-succes-deel-veertig-03

Relax shad (23 cm)

In vergelijking met de Pig van hierboven is de Relax veel meer een conventionele shad. Plat lijf, mooie grote schoep, aardige prints en kleuren. Het Poolse Relax lijkt de nummer één te willen zijn in de diversiteit aan kleuren. Zoveel verschillende kleuren heb je naar mijn mening niet nodig. Fel, natuurlijk, licht en donker zijn de vier voornaamste varianten. De Relax is werpend aan een lichte loodkop wel te vissen, maar zal bij iets teveel snelheid al gauw gaan tuimelen. Dat hoeft niet altijd verkeerd te zijn, maar ik zie toch liever dat hij mooi recht zwemt. Wel, dat doet hij zonder hapering op een zwaardere kop, zeg maar van 15 gram of zwaarder. Op deze wijze verzwaard is de shad een geducht wapen om de diepere waterlagen (3-5 meter) af te vissen. Wat juist nu wel lonend kan zijn is het backtrollen tegen de bodem. Wordt hoog gevist kunstaas nu vaak met rust gelaten, een shad die pal langs een grote snoekenbek komt gekwispeld, blijft niet licht onaangeroerd!  Een enkele haak is vaak al voldoende, maar het is ook mogelijk om een extra stinger te monteren. Zelf plaats ik die altijd op de rug, zodat er zo min mogelijk bodemvuiltjes worden opgepikt. De techniek is simpel, maar vraagt wel enige oefening en vooral concentratie. Eerst vaar je de snelheid waarmee je gaat (back) trollen, vervolgens laat je de shad gecontroleerd zakken en bij bodemcontact sluit je de beugel of reel en houdt het kunstaas dicht tegen de bodem aan. Maak geen op-en-neer gaande bewegingen; de boot doet zijn werk! Aanbeten van snoek zijn meestal oehoe-oehoerend hard, maar kijk er ook niet van op als er een kapitale zander tussendoor loopt.

 

de-zes-naar-succes-deel-veertig-04

Fladen Warbird Cranck Minnow

Als sportvissers in de Lage Landen zijn we natuurlijk hartstikke bevoorrecht met zoveel mooie hengelportzaken en -webshops, waarin te kust en te keur te koop is wat we nodig denken te hebben. Tja, en dan nóg denk je, als je in het buitenland met iets ‘nieuws’ geconfronteerd wordt, dat er nog aanvulling nodig is... Dat overkwam mij afgelopen zomer tijdens onze gezinsvakantie in Zweden. In Bengtsfors bezocht ik de plaatselijke hengelsport- c.q. gereedschappenzaak en liep daar tegen een aardige wand met kunstaas aan, waarbij het Zweedse merk ‘Fladen’ een prominente rol innam. Shads, pluggen en spinners met een geheel eigen uitstraling.  Zo viel mijn oog op dit 8 cm lange en 8 gram wegende  plugje met de naam ‘Warbird Cranck Minnow’. Ik zag er ogenblikkelijk een baarsverleider optima forma in. Maar ja, dat zag ik wel eens eerder in plugjes die vervolgens bij de eerste tewaterlating de actie van een doorgedraaide drol bleken te hebben. De enige manier om er echter achter te komen is: uitproberen. 's Avonds hing het plugje al in de speld en ging ik ermee het meer Svardlang op. Het plugje bleek ook bij hoge snelheid kaarsrecht te zwemmen en een mooie vinnige actie te hebben. Het duurde dan ook niet lang of een eerste snoekje arresteerde het kunstaasje, even later nog gevolgd door een paar knappe baarzen. De Warbird Cranck Minnow heeft het midden van een bolvormig en een langgerekt plugje en is daarmee naar mijn bescheiden mening een allroundertje, dat in de smaak zal vallen bij de meeste zoete én zoute rovers. Het plugje, wat voorzien is van twee rode kwaliteitsdregjes, duikt een anderhalve meter diep en wordt in 11 kleuren op de markt gebracht. In helder water doet deze zilver-roze uitvoering zijn kunstje overtuigend.

 

de-zes-naar-succes-deel-veertig-05

DLT V-tail

Voor de wat oudere sportbroeders en -zusters onder ons (ik ga mezelf daar ook steeds vaker onder rekenen) is de naam Dick Langhenkel nog heel vertrouwd. Vroeger schreef Dick regelmatig artikelen over karpervissen, later steeds meer over roofvissen. De laatste jaren horen we niet veel meer van hem, maar zijn naam leeft nog altijd voort in een uitgebreide range producten die verkrijgbaar zijn in de winkels van Raven en Vlemmix. De naam DLT staat voor de combinatie betaalbaar en doelmatig. Dat kun je zeker zeggen van deze 11 cm lange V-tail, die door een aantal bekende snoekbaarsvissers veelvuldig wordt ingezet. Ik ken er die ze met honderden tegelijk inkochten...Nu is de V-tail geen ‘uitvinding’ van Dick of van Raven, maar een kopie van de Hawg Shad. Je kunt daar van vinden wat je wilt, maar zo gaat dat natuurlijk met méér producten. Er wordt gekopieërd bij het leven, zullen we maar zeggen. Dezelfde vorm, maar dan in een ander kleurtje en onder een andere naam, en hoppa, het verkoopt. De snoekbaarzen kennen het verschil niet en happen in alle merken. Of niet natuurlijk... Maar dat de V-tail populair is onder de zanders, is me al vaak gebleken. Zeker in de wintermaanden is het een superaasje om stil tegen de bodem aan te bieden op een loodkopje of als dropshotaasje.  Vanwege zijn bescheiden lengte is het monteren van een staartdregje meestal niet nodig. Dat heeft als geweldige voordeel dat het onthaken stukken vlotter gaat. Niets is immers zo vervelend om bij lage temperaturen een dregje uit de dichtgeklemde kaken van een boze zander te peuteren. Zoals u reeds had begrepen is de V-tail bij alle vestigingen van Raven en Vlemmix, alsmede via de webwinkel, te koop in een divers aantal kleuren. De klassieke combinatie  witte buik/bruingespikkelde rug is wat mij betreft een aanrader.

 

de-zes-naar-succes-deel-veertig-06

Storm So-Run Akame

Storm heeft natuurlijk geen introductie nodig. En sinds er een alliantie is gesloten met o.a. Shimano, en Rapala als partners, hebben de laatste jaren weer vele nieuwe lures het levenslicht gezien. Opvallend is de So-Run serie, een mooie range kunstaas, ontwikkeld in Japan. Van miniplugjes tot poppers, van diep lopende rammelaars tot ondiep lopende jerkbaits. Hekkensluiter van dé zes in dit magazine is de ‘Akame, een 18 cm. lange, tweedelige, suspending jerkbait. Naast de perfecte afwerking valt verder meteen aan dit kunstaas op, dat het niet voorzien is van dreggen, maar van twee uit de kluitengewassen enkele haken. Wanneer die gewoon los onder het kunstaas zouden bungelen, dan zou dat gegarandeerd in veel missers resulteren. Maar de ontwikkelaars van de Akama hebben een prachtige oplossing gevonden: zowel het buikvinnetje als het anaalvinnetje is voorzien van ene inkeping, waar de steel van de enkele haken tussen kan worden geklemd. Wanneer nu een snoek (of andere rover) het kunstaas pakt, is de inhakingskans optimaal. Tijdens de dril zullen de haken meteen losschieten uit de inkeping, waardoor de vis zich niet los kan wrikken. Mooie vondst waar zowel vis als visser wél bij varen! De Akame is suspending/zéér langzaam zinkend, waardoor hij erg langzaam en  subtiel te vissen is. Op helder water en zeker in de winter een pré! Ook is de actie niet uitbundig, maar ‘S’ vormig, en ook dat kan op moeilijke dagen dé truc zijn om een arglistige rover over de streep te trekken. Het enige kwetsbare onderdeel aan de Akame is de zacht plastic, transparante staartvin, die bij intensief gebruik geen seizoenen mee zal gaan. Daarom heeft Storm een reservestaartje bijgevoegd. Ik raak die dingen altijd kwijt en had liever gezien, dat er een gewoon hardplastic staartje aan zat. Afgezien hiervan praten we over een topproduct dat bij vis en visser in de smaak zal vallen.

 

de-zes-naar-succes-deel-veertig-07

 

Wilfred van Nunen  

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.