Dobberen met dood aas

18 december 2016 | Arend Burger

Roofvisser Arend Burger geniet een landelijke bekendheid als dood-aas-specialist… Vanaf het najaar tot na de winter vormt ‘doodazen’ de hoofdrol in zijn vrije tijd. Om iedereen die maar wil op weg te helpen met deze visserij is hij speciaal voor Dé Roofvis in de pen geklommen.

 

Doodazen op snoek is de laatste jaren sterk in populariteit gestegen. Niet alleen de sportvissers die het gehele seizoen op roofvis vissen, maar ook degene die in het voorjaar op karper vissen zien we steeds vaker in de herfst en winter hun geluk beproeven met een dode aasvis. Dat is niet voor niets, naar mijn mening is doodazen namelijk de beste en meest effectieve manier om de echt grote snoeken te vangen in de winter. En de leukste en meest actieve variant is dan natuurlijk het vissen met een dobber. Als de stek het enigszins toelaat is dit dan ook de techniek die ik het allerliefste toepas. Een boot is daarbij erg handig maar, zoals straks zal blijken, zeker niet noodzakelijk.

 

Dobberen-met-dood-aas-02

 

‘De ‘r’ zit weer in de maand’, is een veel gebruikte uitdrukking als het om de start van het doodaasseizoen gaat. Wij beginnen echter al vaak halverwege augustus met het optuigen van onze ‘doodaasstokken’. Vaak is dit het moment dat de snoek langzaam aan de trek richting de winterstekken begint. En als je weet waar deze winterstekken zich bevinden en hoe de trekroutes daar naartoe lopen kun je zelfs nu al topdagen beleven met doodaas! Zo hebben wij een paar jaar terug halverwege augustus een superdag beleefd waarbij er meerdere 110 cm+ vissen boven water kwamen. Doodazen in je T-shirt dus en dat voelde toch een beetje vreemd…

 

September

Afgelopen jaar was onze eerste visdag met dood aas op de derde dag van september. We besloten in de ochtend te doodazen en tijdens de middag met kunstaas te gaan werpen. Het is bij zo’n ‘eerste poging’ altijd weer spannend of het zal lukken. Nog in het donker kwamen we aan bij de trailerhelling en toen het licht begon te worden lagen we op de eerste stek. De koeltas ging open en al snel hingen de eerste voorns op half water en lagen er twee sardines op de bodem. Al binnen tien minuten was het mijn dobber die hard onder plopte. Zo’n acht seconden wachtte ik alvorens ik de haak zette. Dat voelde meteen goed en de hengel ging flink krom! In tegenstelling tot de winter is de vis, nu het water nog warm is, een stuk sterker en dat levert doorgaans een mooi gevecht op. Na een pittige dril...

 

Wil jij het complete artikel uit deze Dé Roofvis 117 graag als eerste lezen?

Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.