De beruchte ‘r’ | Blog Tamme Smit

11 december 2016 | Tamme Smit

Tamme Smit

Een snoekvisser in hart en nieren

Het is ondertussen alweer een poos terug, dat ik mijn laatste blog geplaatst heb… Er heeft even ijs op de wateren gelegen maar dat was gelukkig niet voor lang. Afgelopen week beviste ik samen met een ijsvogeltje een wak en dacht na over de visserij van de afgelopen maanden. In deze blog neem ik jullie mee naar deze tijd.

De ‘R’ in de maand doet de Friese wateren veel goeds…

 

SeptembeR! De zomer is ten einde gelopen en de temperaturen beginnen te dalen. De zomer betekent in Friesland voor de snoekvisserij niet veel goeds, waardoor we des te blijer zijn dat de temperatuur gelijk een fixe drop maakt! De eerste trolsessies staan dan ook direct garant voor veel vis. Het kanaal wat bevist werd, welke meerdere maanden visloos leek te zijn, levert ineens héél veel en ook grote vis op… Het is in deze periode meters maken en meters maken, de vis ligt nog zo verspreid dat je in de geul, maar ook in de kanten nog vis kunt verwachten.


Door de geul vissen we een diep lopende plug die makkelijk op vier meter water te krijgen is, denk hierbij aan de diep lopende Salmo Perch of de Pikefighter… Echte ‘aantallenvangers’ in deze periode. Richting de kant wordt een planerboard gestuurd met daaraan een ondiep lopende shad. Deze wordt gevist boven de waterplanten die hier nog staan. Het mooie van het ondiep, maar ver van de boot af vissen, is dat de aanbeten vaak bizar hard zijn. Meerdere keren zagen we achter de boot een snoek volledig uit het water springen voordat de aanbeet werd waargenomen en dat is toch genieten…

 

de beruchte r 2

Grote shads welke ondiep te vissen zijn, achter een planerboard in de nazomer… Killing!

 

Een hele gave visserij als je het mij vraagt dat trollen in de nazomer en herfst. De vis komt duidelijk uit de zomerslaap en weet dat ze aan hun wintervet mogen beginnen. Toen de herfst goed aanbrak en de temperatuur nog meer begon te dalen werden ook de kleinere aantallenwateren weer erg goed.

 

 


 

De prooivis ligt soms verspreid over 200 meter, bevis dan ook deze hele 200 meter…

 


 

 

Het vissen met medium pluggen die een hele snelle actie hebben zijn echte vangers in deze periode. Terug van weggeweest in deze visserij is de Salmo Executor… De actie is supersnel en de lengte is perfect! Omdat de watertemperatuur dusdanig gedaald was, is het essentieel om achter de aasvis aan te gaan. Je zit nu tussen de periode in dat de vis compleet verspreid ligt en dat de vis volledig samengeschoold is. Zoek dus in deze periode plukken aasvis op en hamer door op deze stekken, ze leveren gegarandeerd vis op! Denk er wel om dat het de trajecten waar de vis te vinden is vaak relatief lang zijn. De prooivis ligt soms verspreid over 200 meter, bevis dan ook deze hele 200 meter… Wat ik vaak doe is dat ik het begin en het einde van de aasvis door middel van waypoints in mijn dieptemeter zet. Op deze manier kun je het aasvisrijke deel compleet uitkammen.

 

de beruchte r 3
Pluggen met een snelle actie… Perfect voor dikke nummers!

 

Het is ondertussen half oktober en we besluiten om enkele sessies gerichter op de grote snoek te gaan vissen. De dauw boven het water, het piepende ijsvogeltje en weer die geur van koffie… Zoals een zaterdagochtend eruit moet zien. Met een gangetje van een dikke kilometer in het uur suizen we over de stek. Met een fireballhengel in de hand en een Trolling Float in de steun op zoek naar grote snoek. Na een grote school brasem gevonden te hebben kon het feest beginnen en er kwamen keer op keer hele mooie vissen uit.

 

de beruchte r 4
Eén van de snoeken die voor de gesleepte dode aasvis ging.

 

Na hele succesvolle dagen kwam de temperatuur voor de eerste keer onder nul met het gevolg dat de grote vis duidelijk passiever ging azen. Het besluit wordt genomen om ook passiever te gaan vissen. Een grote voorn wordt onder de dobbers geknoopt en het lijkt te werken… Totdat de regen en snelle stroming naar voren kwam, dat gene wat vorig jaar roet in het eten gooide. Omdat de kleiwateren in Friesland zo snel troebel worden is de visserij hierdoor vaak erg moeilijk. Gelukkig zet het niet lang door en komt de visserij langzaam maar zeker weer op gang.

 

de beruchte r 5
Ook de statische visserij begint zijn vruchten af te werpen!

 

Ondertussen zitten we in begin december en ben ik begonnen aan een hele nieuwe uitdaging. Een visserij waar ik me meer in ben gaan verdiepen is de statische doodaasvisserij. De eerste vissen zijn er mee gevangen, wat is dat een spannend spelletje! Deze visserij zal dan ook zeer zeker naar voren komen in mijn volgende blog, waarmee we het nieuwe jaar starten!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.