Wintervisserij met toenemende lentekriebels

05 maart 2017 | Sean Wit

De maanden december en januari… Voor mij en velen met mij niet de meest favoriete maanden. Korte dagen, niet écht koud maar wel nat en ook vaak geen hele denderende visserij. Ja, als je de havens induikt kan het soms feest zijn. Maar als het even kan, geef ik toch echt de voorkeur aan het (grote) open water! In dit artikel schets ik een alternatief voor de steeds populairder wordende visserij in de havens en kijk ik alvast vooruit naar de laatste weken van het seizoen.

 

Waarom het open water? In de eerste plaats omdat ik, samen met vele vismaten, ervan overtuigd ben dat de écht grote vissen vaak niet de havens in duiken. Natuurlijk, er worden ook 120 cm+ vissen gevangen in de havens. Vissen uit de allerhoogste hoogste klasse, 130 cm+, worden er echter haast nooit gevangen. Als je dan toch een kans wilt maken op een vis uit de buitencategorie (en daar zijn er al niet veel van) dan moet je stug doorvissen op het open water. Laat ik voorop stellen, de visserij op het open water in de winter is niet makkelijk. Je vangt in de wintermaanden op het open water veel minder makkelijk knappe vissen, maar daar doe je jezelf niet per definitie te kort mee!

 

Wintervisserij met toenemende lentekriebels 2

Stevige winterdame op een swimbait toen het ijs net verdwenen was. Het kan echt wel!

 

Tegengeluid

Het is ook een kwestie van persoonlijke smaak. Laat ik voorop stellen dat ik niemand wil schofferen of hun vangsten wil downgraden. Sterker nog, sommige ‘havenvissers’ zijn duidelijk meer bedreven in het havenspelletje dan anderen, daarvoor oprecht: ‘Petje af!’ Ik benoem dit maar nadrukkelijk omdat een gezond (kritisch) tegengeluid soms toch verkeerd over kan komen…

 

Wil jij het complete artikel uit deze Dé Roofvis 118 graag als eerste lezen?

Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.