Dé zes naar succes | Deel 41

18 februari 2017 | Wilfred van Nunen

Het kan vriezen, het kan dooien..., inderdaad! Maar ongeacht de temperatuur wint het licht het steeds meer van het donker. Alles wat adem heeft reageert daarop. De eerste merels zingen hun ochtendlied, het speenkruid steekt zijn knopjes boven de aarde uit en, aangemoedigd door de prille lentezon, gaan de roofvissen de ondieptes opzoeken. Altijd een bijzondere tijd! Op welke rover we het ook voorzien hebben, met de volgende zes kan iedereen wel uit de voeten...

 

Svartzonker McPike

Om maar meteen met de grootste hap te beginnen: de McPike uit de Svartzonkerserie van Abu Garcia. Voor wie de avonturen van snoekgoeroe Bertus Rozemeijer volgt, heeft dit kunstaas wellicht geen introductie nodig. Op het grote water zet ook hij deze shads gráág in. De McPike is er in verschillende afmetingen en gewichten. Deze shad laat zich uitstekend (back)trollen op zware schroefloodkoppen van 30, 40 0f 50 gram. Voor wie graag werpend vist en hoopt op een ferme tante (en wie doet dat nou niet?)  is de 25 cm lange Mc Pike van nét iets meer dan een ons een goede keus. Gemonteerd op een schroefloodkop van 7 gram en voorzien van een kopdreg en een stinger die ik ergens halverwege op de rug vast zet, is de McPike klaar om zijn Dance of Death te verrichten. Inderdaad: de actie is vertrouwenwekkend. Met stevige kwispels ploegt McPike doodgemoedereerd door de bovenste waterlaag. De rustig flankende actie geeft hem de ‘look’ van een argeloze aasvis.

 

Natuurlijk kun je de McPike ook op een vaste loodkop met enkele haak monteren, maar vanwege het gemakkelijk uitscheuren rond de haaksteel raad ik het niet aan. Daar zijn deze shads, die hetzelfde kosten als een plugje, toch nét iets te kostbaar voor... De McPike is voorzien van grote, opvallende ogen en een mooie print en kleurenstelling. Door de twee versmallingen in de staartwortel is deze nog soepeler gemaakt, waardoor een geringe snelheid hem al de actie geeft die het zo gewenste appèl doet op het jachtinstinct van Big Mama!

 

Storm Suspending Wild Tail Shad

Ik heb het al eens eerder vermeld: Storm heeft de laatste jaren stevig aan de weg getimmerd met heel mooi kunstaas onder de hardbaits, de softbaits en de hybrides. Onder die laatste vorm bedoel ik shads met een lijf van hard kunststof (vaak voorzien van een ratel) waar een laagje siliconen omheen gegoten is. Door de holte in de hard body is een dergelijk stuk kunstaas suspending te maken. Dat heeft op bepaalde momenten écht zijn voordelen boven drijvend of zinkend kunstaas. In de Zweedse scherentuin bijvoorbeeld, maakten wij het regelmatig mee dat volgers in het glasheldere water tot aan de boot meezwommen. Een ‘figure eight’ werkte soms, maar vaker niet.

 

Dé zes naar succes / Deel 41 2

 

Wat wél vaak werkte was: het kunstaas een meter of twee voor de boot stil laten vallen. Soms bleef de snoek er minutenlang met de bek tegenaan hangen, zonder ‘hap’ te zeggen. Als er dan vervolgens een klein, fel tikje aan het kunstaas gegeven werd, dan was Esox vaak alsnog de klos! De Wild Tail Shad van 20 cm en een gewicht van 65 gram laat zich heel prettig werpen aan een lichtere baitcaster of een pittige spinhengel. Gewoon rustig binnenspinnen met tussenpozen, jerken en twitchen, het kan allemaal met dit kunstaas. De staartwortel van de shad is heel dun gehouden, waardoor je de Wild Tail erg rustig kunt vissen. Met de huidige lage watertemperaturen is dat een pré. Zoals je vaak ziet bij dit type kunstaas is er een buikdreg gemonteerd en een enkele, vaste rughaak. Die komt voor mijn gevoel nét niet ver genoeg uit de rug. Bovendien zal deze bij springen en kopschudden heel gemakkelijk gelost worden. Aangezien de rughaak zich op dezelfde hoogte bevindt als de buikdreg, kun je 'm er misschien maar het beste van af knippen...

 

Spro Bony Shaker (23 cm)

De uit Zweden overgewaaide techniek van ‘pelagic jigging’  zorgt ook in onze lage landen voor vangsten van soms monsterlijk grote snoekbaarzen. Omdat ik zelf de laatste jaren bijna geen 80 en 90+ snoekbaarzen gevangen heb, lijkt het er op dat ‘pelagic’ tegenwoordig de enige manier is om nog af en toe een vis van formaat te kunnen vangen. Met het ‘gewone’ verticalen en (back)trollen maken wij het nog maar zelden mee. De ongereguleerde beroepsvisserij eist zijn onvermijdelijke tol, zoveel is wel zeker...Wie op het goede moment op de goede plek is, kan natuurlijk nog steeds getrakteerd worden op knetterharde aanbeten! Een lure die het zeker  in de koude tijd goed  kan doen is de grote Bony Shaker van Spro. Met een rits inkepingen in het lijf praten we hier over een zeer lenige vorkstaart, die bij gewoon stilhouden (of aan de steunhengel gevist) al genoeg ‘leven’ geeft om op te vallen.

 

Dé zes naar succes / Deel 41 3

 

Als het om beweging gaat, geldt bij het snoekbaarzen vaak: ‘less is more’. De Bony Shaker vis ik het liefst op een ronde kop van 25 of 30 gram en voorzien van een stinger, met een dregje in maat twee of vier op de rug. Op stromend water houden we dit kunstaas strak tegen de bodem en laten we ons meedriften. Met name met de stroming mee vissend is dit kunstaas voortreffelijk gebleken; vissen we tegen de stroming in, dan is het vaak de schoepstaart die voorkeur geniet. Hoewel ik zelf nog geen ervaring heb met de pelagic visserij, lijkt deze bony shaker mij er uitermate geschikt voor. Hij is gemaakt van een stevig soort rubber en voorzien van flink wat spikkels en glitters. Op heldere plassen, waar het zonlicht méters doordringt, lijkt me dat nog niet verkeerd. Ze helpen een sluimerende glasoog (of snoek!) ongetwijfeld uit hun dagdroom te ontwaken en de kaken te openen...

 

Kalin’s Grub

Jazeker, een gewone twister! Hoewel, het is mij opgevallen dat er in kunstaasland vele merken twisters in het pakket hebben, maar dat er heel veel ‘bocht’ tussen zit. Letterlijk en figuurlijk. Echt, ik kan me ergeren aan die slecht gegoten en véél te dikke of te stugge sikkelstaarten. Voor de visserij op zee zal het misschien nog wel kunnen, maar voor de subtiele aanpak op het zoete is 90% van de twisters ongeschikt. Waar moet-ie dan aan voldoen? Een goede twister heeft een lijf wat lang genoeg is en van breed aan de kop taps uitloopt richting staart. De staart hoort, als je ‘m plat op tafel legt (zie foto) een cirkel te vormen.

 

Dé zes naar succes / Deel 41 4

 

Dus geen langgerekt ei of lodderige bamisliert, maar een cirkel! En zoals je op de foto kunt zien, is er slechts weinig materiaal uit de cirkel gelaten. De staart is lekker breed aan het begin om listig in een puntje uit te lopen. Maar nu komt het belangrijkste! Is de sikkelstaart te dik gegoten, dan zal hij bij langzaam binnenvissen niet de karakteristieke twisteractie geven, maar hooguit een beetje raar gaan schommelen. De mooiste twisters die ik tot nu toe tegenkwam zijn die van Kalin’s. Deze op de foto is 14 cm lang en is bij uitstek geschikt om op de vroege voorjaarstekken werpen te vissen op een loodkop van 5 of 7 gram. Optikken en langzaam af laten zinken is een beproefde tactiek, maar ook in één rustig tempo binnenspinnen kan ‘dodelijk’ zijn. Probeer het maar eens op de stekken waar nu snoekbaarzen rondscharrelen! O ja, vind je het leuk om zelf kunstaas te maken? Deze twister is een héél mooie  toevoeging aan een grote snoekspinner!

 

Hester Cranck

Een sportvisser die aan Polen denkt, denkt al gauw aan Salmo. Maar wist u dat dit land méér interessante kunstaasmerken herbergt? Logisch eigenlijk, want dit land kent vele meren en rivieren. Op der Utrechtse beurs kwam ik het tot dan toe voor mij onbekende merk Hester tegen. De plugjes van dit merk leken me toe te lachen. Ik kon het dan ook niet laten om er een paar van het rek te nemen. De verpakking verraadt eenvoud alom: buiten de mededeling dat het 10 gram wegende plugje tussen de 0,9 en 3.0 meter loopt (ruime marge!),  en ‘tank tested’ is, geeft het niet veel info prijs. Hoeft ook niet misschien. Gewoon ermee gaan vissen en je leert de eigenschappen zo kennen. Ik weet nog dat het getoonde model jaren geleden ook eventjes door Spro op de markt is gebracht en dat het schuddebuikje ving als een tierelier. Dat verwacht ik van deze ‘Hester’ óók, met name op de baarsstekken.

 

Dé zes naar succes / Deel 41 5

 

Het hoogtepunt van deze visserij ligt echter pas later in de zomer. Maar daar zijn we over een half jaar óók alweer aanbeland! Op zomerse dagen, als de vis gezocht moet worden, kan het lonen om een dergelijk plugje met de hand- of steunhengel te trollen, waarbij gerust wat snelheid gemaakt kan worden. De Hester kan het hebben, hij loopt mooi recht! Deze  plugjes zijn voorzien van een goed formaat VMC dregjes en ze zijn fraai gekleurd. En met een winkelprijs van vér onder een tientje is het geen investering. Daar staat dan in mijn geval echter altijd weer tegenover, dat ik er dan meteen een paar in verschillende kleuren koop...

 

Castaic Jerky Swim

Castaic...de eerste keer dat ik van dit merk hoorde, of liever gezegd: erover las, was in het boek Dynamisch Kunstaas van Henk Simonsz. Ofschoon het van veel recentere datum is, ademt dit boek toch dezelfde sfeer als de klassiekers van Kees Ketting en Jan Schreiner, die bepaalde merken en typen kunstaas zo héérlijk onderzoekend onder de loep konden nemen. Zo bleken bepaalde Castaic Swimbaits bij Henk verantwoordelijk te zijn voor sublieme snoekvangsten! Inmiddels in Dynamisch Kunstaas alweer ruim ouder dan een decennium. Ontwikkelingen staan niet stil. Hoewel Castaic zich The Original Swimbait Corporation noemt, vervaardigt dit Franse merk niet alleen de succesvolle swimbaits, maar daarnaast een héle range aan softbaits. 

 

Dé zes naar succes / Deel 41 6

 

Dat moet natuurlijk ook, wil je méé blijven tellen. Met de Jerky Swim levert Castaic een prima inzetbaar shadje voor de baars- en snoekbaarspikeurs. Het exemplaar op de foto meet 10 cm en heeft een stevig, rond lijfje. Dat maakt, dat-ie goed vast op de haak gezet kan worden. Met een rugvinnetje, 3-D oogjes en een inkeping in de buik voor de montage met een offset-hook praten we hier over een zorgvuldig vervaardigd product. Het liefst vis ik een dergelijk shadje op een zeer licht loodkopje. Zo’n 5 gram is meestal toereikend. Een staartdregje is overbodig. Mocht het shadje op een vijfgramskopje tijdens de “val” niet kwispelen, dan is het meestal voldoende om het staartgedeelte de avond voor de visdag een minuutje in kokend water te hangen. Vanwege de snelle, rollende actie is het ook een mooi shadje om snel binnen te vissen met het oog een roofblei te verleiden. En wat dacht u van zeebaars? Kortom, een universeel inzetbaar shadje, deze Jerky Swim.

 

Dé zes naar succes / Deel 41 7

 

Vragen, opmerkingen, tips of suggesties naar aanleiding van deze of andere lures? Ik zie ze graag tegemoet! Mailen kan naar info@publishinghouse.nl ter attentie van Dé zes naar succes.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.