An Englishman in Noord-Holland

21 maart 2017 | Berend Masselink

Op woensdag 22 maart is het nog 10 dagen tot het einde van de gesloten tijd voor kunstaas. Dé Roofvis telt de laatste dagen van ‘het seizoen’ af met Gwyll Mead. Gwyll is een roofvisfanaat die zich als ‘Englishman in Noord-Holland’ in 7 jaar tijd heeft ontwikkeld als snoekbaarsspecialist. Vanaf het ‘kantje’ wist hij de afgelopen maanden zijn persoonlijk record op de vijzelen van 88 en 92 naar 94 cm. Vanaf 22 maart start zijn ‘Countdown’ dagelijks op www.deroofvis.nl Zou het hem lukken het pr nog één keer te verbeteren?

 

An Englishman in Noord-Holland...

 

Instagram

Hoewel Gwyll (39 jaar) druk is met zijn werk en het vaderschap, kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Vrijwel dagelijks moet hij even de feeling met het water houden en het liefst snel een hengeltje uitgooien. Door zijn populaire Instagram-account @bulldog_predator_fishing – inmiddels met bijna 7000 volgers – trok hij al de aandacht van Deeper, de fabrikant van mobiele fishfinders, en tal van Engelse sportvissers.

 

Tijgervis in Afrika

“Ik verhuisde zeven jaar geleden naar Nederland, maar ik heb jullie land de afgelopen twintig jaar meermaals bezocht,” vertelt hij. “Ik heb al in veel landen gevist. Waar? Vliegvissen in de Schotse highland op beekforel, zeevissen op zeebaars, op piranha in het Braziliaanse regenwoud en in Afrika op grote meervallen en tijgervissen. Maar je kunt het gek vinden of niet: op snoekbaars met kunstaas is toch mijn favoriete bezigheid. Jullie land heeft zoveel mooi water, en er zit zoveel mooie vis. Ik heb hier in Noord-Holland erg veel mooie polders en vaarten waar best veel snoekbaars rondzwemt, maar ook karper en brasem. Die haak ik ook geregeld; niet eens vals, maar gewoon in de bek.”

 

 

Een avondsessie op snoekbaars met de hond Skye...

 

Deeper

“Ik ben geen gesponsorde visser, maar wel prostaffer voor Deeper. Ik ben zeer geïnteresseerd in de moderne technieken en mogelijkheden op gebied van fishfinders en digitale technieken. Mijn smart sonar is daar een prachtig voorbeeld van.”
“Ik vis nu zo’n 30 jaar en het vissen is een zeer belangrijk deel van mijn leven geworden. Ik heb het geluk om in een land te wonen dat me dankzij het vele viswater vrijwel dagelijks in staat stelt om vis te vangen.”

 

 

'Ze vechten voor wat ze waard zijn ...'

 

Night vision

“Snoekbaars is een geweldige vis. Ze vechten voor wat ze waard zijn en ‘pound for pound’ heb ik ze liever aan de hengel dan snoek. Als ik mijn Engelse vrienden vertel wat ik aan snoekbaars kan vangen, geloven ze me nauwelijks. En dat op viswateren hier in Noord-Holland die vaak niet dieper zijn dan 1 meter. Ook in donker lukt dat goed. Dankzij hun geweldige ‘night vision’ zijn ze daartoe prima in staat.”

 

 

'Snoekbaars is een geweldige vis...'

 

Roofbleien

Bestaat het leven dan alleen maar uit snoekbaars tegenwoordig? Gwyll: “Grotendeels wel. Maar ik moet af en toe mijn vangdrang ook kwijt in andere dingen. Zo wil ik graag eens mooie roofbleien vangen en ook een flinke baars staat op mijn verlanglijst, maar daar is afgelopen zondag al een begin mee gemaakt,” aldus de Engelse sportvisser, die catch & release hoog in het vaandel heeft staan en dat ook uitdraagt. 

 

 

'Een vis met night vision...'

 

De Countdown

Wat is zelf zijn verwachting bij de laatste 10 dagen van het seizoen? Is er nog leven na de Countdown? Gwyll: “Tja, ik probeer natuurlijk elke dag een mooie vis te vangen. Stiekem hoop ik natuurlijk op een verbetering van mijn pr, en eerlijk gezegd dacht ik dit jaar nog een metersnoekbaars te vangen omdat ik weet dat ze ergens rondzwemmen. Maar dat zou wel een sensatie zijn en niet alledaags. Als de countdown voorbij is, pak ik de karperhengel waarschijnlijk waarschijnlijk weer op, of ik ga leren dropshotten met een worm. We’ll see!”

 

Meer lezen over de avonturen van Gwyll? Volg hem via Instagram op @bulldog_predator_fishing 

 

Op woensdag 22 maart is de eerste dag van de Countdown te lezen op www.roofvis.nl 

 

Hieronder wat beelden uit de Instagram-pagina van Gwyll Mead van de afgelopen maanden.

 

 

Toch heeft Gwyll liever snoekbaars...

 

 

Een slanke Noord-Hollandse karper, die de shad met overtuiging pakte...

 

 

Een lange slanke tachtiger...

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.