De Zes naar succes | Deel 42

28 april 2017 | Wilfred van Nunen

Met het aanbreken van het nieuwe seizoen hebben we weer twee zomers in het vooruitzicht tegenover één winter. Ja, ik bekijk het leven en ook onze hobby graag van de optimistische kant!

 

Zeker ook voor wat betreft de mogelijkheden: licht, zwaar, diep, ondiep, zoet, zout... zegt u het maar! Tussen onderstaande kunstaasjes vindt iedereen wel iets van zijn gading, dunkt me...


de-zes-naar-succes-deel-42-02

 

Savage Gear Panic Prey

Laten we maar meteen met een echt zomersnoepje beginnen: de Panic Prey van Savage Gear. Het houdt een beetje het midden tussen een popper en een stickbait. Zijn bolle achterlijf is zichtbaar en hoorbaar voorzien van twee ferme metalen kogels, die er voor zorgen dat je 'm als een speer kunt werpen. Met zijn 14 gram en 10,5 cm. lengte is het een kunstaasje dat zowel op zoet (baars, roofblei) als zout (zeebaars) is in te zetten. Van de twee vlijmscherpe dregjes is de achterste voorzien van een mooi gebonden veer- en fibertoef. Dat kan geen kwaad. Integendeel: vaak lijkt daar extra vangkracht van uit te gaan! Het vissen met oppervlaktelures  lijkt makkelijker dan het is. Het vereist opperste concentratie en de juiste inhaalsnelheid. Al te vaak zie ik, hoe zo'n aasje veel te snel wordt binnen gevist. We moeten niet vergeten dat de meeste vissenogen “naar beneden” kijken en dus een prooi die zich bóven hen bevindt, vertekend zien. Dat verklaart het grote aantal missers! Rustig binnentikken en af en toe een pauze inlassen is het devies. Soms wordt de pluimdreg juist tijdens zo'n rustpauze gegrepen; andere kleren vlamt de roofvis er op als je weer begint met binnenvissen. De Panic Prey is mooi holografisch en met natuurlijke kleurstellingen afgewerkt. Een lust voor het oog. Zin in de zomer! 


de-zes-naar-succes-deel-42-03

 

Daiwa Grubin' Shad

Snoek en softbaits...ja! Ik vis graag met relatief grote softbaits op lichte loodkoppen, zo van 5 en 7 gram. Mooi zijn de schroefkoppen waaraan je eenvoudig twee stingers bevestigt, omdat er twee oogjes op de kop zitten: één boven en ééntje onder. Grote twisters vormen daarop een uitzondering. Die voorzie ik van slechts één dreg, omdat het lijf relatief kort is. Dit geldt ook voor de Grubin Shad: een softbait met het lijf van een shad en een sikkelstaart erachter. Dit kunstaas bezit twee “vangende” eigenschappen: een mooie waggel én een verleidelijk wapperende staart.  De Grubin' Shad van 20 cm. is een uitstekend allround kunstaas voor middelgroot en groot water. Uiteraard is er niet alleen werpend mee te vissen; voorzien van een zwaardere kop is hij ook prima te (back) trollen. Sikkelstaarten geven minder weerstand  in het water dan schoepstaarten, dat maakt dat je 'm op relatief lichtere hengels kunt vissen – wat het drilplezier ten goede komt. Uiteraard is de Grubin' Shad in meerdere kleuren verkrijgbaar. De getoonde “mahi mahi” -gele onderkant, donkere rug- is een prima allroundkleur.  O ja, om het verhaaltje compleet te maken: het shadlijf is voorzien van stevige ribbels, die zorgen voor de nodige “ruis” onder water. Mocht het zich wat minder zijn, dan is het altijd nog de zijlijn die de trillingen opvangt en, hopelijk, een aanval uitlokt. 


de-zes-naar-succes-deel-42-04

 

Illex Dexter Jerk 70

Bij Jerkbaits denken de meesten meteen aan zware brokken, die voor snoek bedoeld zijn. Maar dat is wel heel eenzijdig. Ook andere rovers zijn behoorlijk gek te maken met jerkbaits in allerlei soorten en maten. Bij Illex hebben ze dat goed in de gaten. Tussen het toch al indrukwekkende kunstaasaanbod vond ik deze “Dexter Jerk van 7 cm. en 16,5 gram. Volgens de verpakking loopt het aasje 10-60 cm. diep, maar als je 'm stil laat hangen, dan zinkt – ie in een behoorlijk tempo. Dit is een interessant gegeven bij wateren met veel plantenbedden: na het jerkje door de oppervlakte over de plantjes heen te hebben gevist, kun je 'm mooi even laten afzinken. Als er dan een pak gestreepte piraten rondhangt, zal het niet lang duren of het feestje begint! Baarzen hebben zeker op scheepvaartwater de neiging om hun  heil ín de planten te zoeken en daar krijg je ze alleen maar uit met kunstaas dat daar zo dicht mogelijk  in de buurt komt. Ook snoekbaars kan heel agressief op jerkbaits reageren, zeker aan het begin van het nieuwe seizoen. En wist je dat ook roofblei er vaak gek mee te maken is? In dat geval mag je het kunstaasje gerust met felle, korte tikjes snel binnenrossen. Op zout water en op de goede stekken zal deze techniek vriend zeebaars het zilte hoofd op hol brengen. Voor wie houdt van “spelen” met kunstaas is de Dexter Jerk een leuke toy. O ja, het heet dan wel een jerkbait, maar het mag duidelijk zijn dat je een kunstaasje van dit kaliber prima aan een lichtere of medium spinhengel kunt vissen! 


de-zes-naar-succes-deel-42-05

 

Keitech Swing Impact 4”

Dat Japan staat voor perfectionisme, dat weten we. Het schijnt het samenleven er niet voor iedereen makkelijk te maken, want als de lat heel hoog licht, dan heb je altijd verliezers. Dat is jammer en daar is Japan minder handig mee dan met het maken van perfecte spulletjes. Grenzend aan perfectionisme is ook het kunstaas van Keitech. Tot in detail subliem afgewerkt, in de juiste zachtheid en kleuren. Gewoon niks op aan te merken. Een mooi softbaitje voor licht zomers gepiel en voor het werpen, is de Swing Impact van 4 inch. Deze is voorzien van een soepel, geribbeld lijfje en een klein gevoelig schoepstaartje. Een fractie beweging en “hij doet het!” Het is één van mijn favoriete vismethoden in deze periode als er weinig wind staat: een klein shadje op een 3 of 5 grams kopje en dan de kantjes uitwerpen. De aanbeten die je dan krijgt, zijn zó overtuigend, dat missers amper voorkomen. Een staartdregje kan (moet) dan ook achterweg blijven. Ook dropshottend is de Swing Impact een aasje van allure, evenals gemonteerd als Neko, Carolina of Scheburaschka jig, zoals de mannen van de vistechnische dienst enkele maanden geleden zo aanstekelijk beschreven! O ja, even dit nog: in het rek van de hengelsportspeciaalzaak valt Keitech amper op, tussen alle zuurstokkleuren van andere merken. Maar laat je daardoor niet weerhouden. Dit bescheiden ogende kunstaas is niet gemaakt om vissers te vangen, maar vissen... 


de-zes-naar-succes-deel-42-06

 

HS Playboy

Hij heeft aangekondigd een aantal werkzaamheden op een lager pitje te zetten, maar achter de schermen blijft hij gelukkig nog meedenken en -ontwikkelen: Henk Simonsz. Henk heeft al de nodige unieke lures op zijn naam staan. Daar hoort ook de ranke shad bij die de frivole naam “playboy” heeft gekregen. En ja, die naam dekt de lading wel, want hij weet op zijn tijd de snoekbaarzen behoorlijk te foppen! Verkrijgbaar in drie lengtes: 9, 13,5 en 17 cm en in verschillende fraaie kleurvariaties kun je er op alle wateren in alle omstandigheden mee aan de slag. De Playboy heeft, vanwege zijn ranke staartworteltje en kleine schoepstaartje, een zeer nerveuze actie. Omdat hij weinig weerstand heeft, kun je 'm lekker licht vissen. De Playboy kun je uiteraard werpend inzetten, wat ik vooral met de 9 cm. uitvoering doe, maar zelf vind ik het vooral een heerlijk shadje om secuur en langzaam mee te verticalen aan een lichte hengel. Jaren geleden bracht Spro deze shad ook al op de markt en toen al was het een topper, maar vanwege het zachte materiaal was hij té kwetsbaar. Vaak was één goeie aanbeet genoeg om 'm zijn staartje te laten verliezen. Dat is met de vernieuwde versie, die uit steviger materiaal gegoten wordt, prima verholpen. De Playboy met zijn taps toelopende kopje is voorzien van mooie kraaloogjes. Een echte vanger!


de-zes-naar-succes-deel-42-07

 

HT Secret Shad

Temidden van het grote aantal “fabrieksshads” komen we in onze lage landen ook nog de nodige ambachtelijke, handgegoten kunstaasjes tegen. Deze kunstaasjes zijn ontstaan uit de harde (nou ja, in dit geval zachte) praktijk van gepassioneerde sportvissers, die hebben nagedacht over de verschillende  omstandigheden en hoe daarop in te spelen. Een van die gepassioneerde sportvissers is Henk Thielens, die al jarenlang kunstaas op de markt brengt onder de naam HT stads. Een aantal toegewijde sportvissers vist met niets anders en dat zegt natuurlijk wel wat. Het HT aanbod is heel divers; van grote zwabberstaarten als de Big Nando tot een klein verticaal- of dropshotpikeurtje als de Slim Stick. In deze aflevering van “Dé Zes” is de eer gegund aan de “Secret Shad”. Het geheim van deze shad -in mijn ogen een échte verticaalshad- is de paddle tail, die niet buitensporig groot is, en juist daardoor heel natuurlijk overkomt. De eigenschap van een afgeplat staartje is, dat deze bij een neerwaartse beweging méér water verplaatst, waardoor -zo denk ik dan- een snoekbaars in de duistere diepte hem eerder gewaar zal worden. Of het zo is, ik weet het niet. Wel weet ik, dat de Secret Shad een vangerd is en dat hij op een rond kopje perfect horizontaal in het water hangt. Stilhouden is het devies; de minste beweging geeft hem zijn levensechte actie. Vroeger dacht ik dat dat alleen in de winter goed was. Nou, ook in de zomer kan snoekbaars en niet vanaf blijven! De Secret Shad is evenals de andere types leverbaar in een aantal mooie kleuren. Voor meer info: www.ht-baits.com
    
Vragen, opmerkingen, tips of suggesties naar aanleiding van deze of andere lures? Ik zie ze graag tegemoet! Mailen kan naar info@publishinghouse.nl ter attentie van Dé zes naar succes.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.