Tussen kunstaas en hengel…

16 juli 2017 | Luc Coppens

Wanneer je met sportvisfanaten over de top van het Europese roofvisfront spreekt, dan komt Luc Coppens daarin standaard voor. Wie hem nog niet zo goed kent doet er goed aan de DVD die - voor abonnees - in dit nummer is bijgesloten eens goed te bekijken. Ook in dit onderstaande artikel geeft Coppens de nodige goede tips, maar dan meer specifiek over de onderlijn…

 

Als je tijdens een meeting met andere vissers aan de praat komt zal het dikwijls gaan over kunstaas en hengels. De informatie en de variëteit in kunstaas en hengels is dan ook enorm. Toch vraagt verschillend kunstaas zeer dikwijls om specifieke verbindingen van de visser tussen kunstaas en hengel. Onderlijnen, wartels, knopen en hoofdlijn worden minder vaak in één adem genoemd, maar laat het bij deze ook niet te onderschatten onderdelen juist net vaak mis gaan! Zo vraagt een shad van 12 cm lang bijvoorbeeld een totaal andere verbinding dan een swimbait van 100 gram zwaar. Hoe zwaarder immers een kunstaas is, hoe minder invloed de dikte van de hoofdlijn en onderlijn zal hebben. Hoewel hier ook grenzen aan zijn. Met de veiligheid van onze roofvissen vooropgesteld geef ik hierbij inzicht in de door mij gebruikte materialen.

 

Tussen kunstaas en hengel… 02

 

Uittesten

Eén belangrijk gegeven is of het water waar ik ga vissen helder of eerder beperkt doorzichtig is. Zo heb ik in wateren gevist met een doorzicht van wel vier meter en waar het gebruik van stalen onderlijnen totaal afgestraft werd door geen enkele aanbeet te krijgen! Is het betreffende water helder tot zeer helder van kleur dan zal ik de voorkeur geven aan een fluorocarbon onderlijn. Afhankelijk van het gebruikte kunstaas bepaal ik de dikte ervan. Jerkbaits die van links naar rechts gaan zijn niet altijd met fluorocarbon te vissen, dit omdat de sommige jerkbaits de fluorocarbon onderlijn dreigen op te pikken met hun haken. Er zijn ook jerk- of swimbaits die perfect met fluorocarbon te vissen zijn en er zijn varianten die schreeuwen om een stugge onderlijn, het goed uit testen is dan dus de enige echte remedie. Bij gebruik van fluorocarbon onderlijnen zijn er overigens wel enkele bedenkingen. Ik experimenteer daar nu reeds verschillende jaren mee en zo ben ik erachter gekomen dat in combinatie met een stugge hengel een 80/00 niet voldoende is voor groter kunstaas. Eén keer heb ik meegemaakt dat bij een supermooie aanbeet de 80/00 leader gewoon doorgebeten was. Dus deze dikte heb ik als niet snoekveilig ondervonden! Ik zit er niet op te wachten dat een snoek met een stuk kunstaas in zijn bek moet blijven rondzwemmen. Sinds ik met 105/00 vis, heb ik echter geen problemen meer gehad. Bij de minste beschadiging vernieuw ik de leader sowieso, dat terzijde. 

 

Wil jij het complete artikel uit deze Dé Roofvis 120 graag als eerste lezen?

Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.