Zweedse recordbaars van 61,5 cm

19 juni 2017 | Redactie

‘De langste baars van Zweden en misschien wel van Europa’,  zo kopt het Zweedse Fiskejournalen op haar internetsite. En dat laatste zou wel eens kunnen kloppen, want wie kon ooit denken dat er in Zweden een baars van 61,5 cm gevangen zou worden? Emanuel Swärd lukte het vorige week op een meer in Zweden. De eerste melding van deze vangst op het Instagram account @manuel97loge levert verbaasde reacties op.

 

Emanuel met zijn eerste foto van de baars op Instagram...

 

Rippin’ Rap

De baars werd gevangen op een mooie zomernacht met spiegelglad water, om 1.30 uur om precies te zijn, en aan een 7 cm groot Rapala Rippin’ Rap ratelplugje. Hoewel de sportvisser het voorzien had op een van de grote snoeken van Sörbyn Lodge in Noord-Zweden, maar toen dat niet lukte, switchte hij tijdens het vissen tussen de vegetatie van tactiek en schakelde over op baarsvissen.

 

 

In het Zweedse verslag van de vangst is ook een filmpje van de vis op de meetplank te zien...

 

Geen meetlint

Tijdens het vissen dacht Emanuel dat hij wier te pakken had omdat het kunstaas ineens vertraagde. Toen de lijn zich echter ook opzij verplaatste, sloeg hij aan en toen even later een enorme baars aan het oppervlak kwam, schrok hij er zelf van. Bij het onthaken zag hij dat de baars groter was dan zijn scheenbeen en dacht hij even terug aan zijn pr van 53 cm. Wat een geweldige vis! Omdat hij geen meetlint bij zich had, voer hij naar de oever en belde een vriend, die met een meetlat en unster aankwam. Toen eenmaal duidelijk werd dat de vis 61,5 cm was, voelde dat heel onwerkelijk aan, aldus Emanuel.

 

De Rippin' Rap was verantwoordelijk voor de vangst (welk kleurpatroon is onbekend - red.)

 

Potentie

De reacties van sportvissers die dezelfde wateren bevissen rond het Vitträsket meer van Sörbyn (gemeente Boden), zijn niet allemaal verbaasd. Velen kennen de potentie van deze meren op het gebied van snoek en baars. Op de vraag wat de baars eigenlijk woog, twijfelt Emmanuel. “Zo enorm zwaar was de vis niet. Je kunt zien dat hij lang was, en slank en oud. Daarom was het wegen niet zo belangrijk meer. Ik weet niet meer precies of het nu 2,03 of 2,3 kg was.”  

 

Zwaar

Zwaardere vissen dan deze zijn er inderdaad genoeg gevangen. Sommige dikke baarzen van over de 50 cm wogen al 2,5 of 3 kg. Wat de baars van 61,5 cm enige jaren terug gewogen zou hebben net voor de paaitijd, was interessanter geweest om te weten.

 

Hoe oud deze baars precies is, is niet bekend. Voor zover we weten is er geen schub van de vis bemachtigd om de leeftijd te kunnen bepalen.

 

Van deze recordbaars is ook een filmpje beschikbaar. Kijk hiervoor op het originele Zweedse artikel op Fiskejournalen.

 

 

De vangst werd in Noord-Zweden gedaan bij Sörbyn...

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.