Twijfelende snoek: Extra kans met ‘figure 8’!

01 juli 2017 | Pim Bisker

Pim Busker schrijft regelmatig artikelen in ons magazine Dé Roofvis. Dit artikel dat handelt over de inzetbaarheid van een goede ‘figure 8’ verscheen reeds eerder in ons blad… Mocht je de beste artikelen als eerste willen lezen, neem dan nu een voordelig abonnement.

Een goed getrokken ‘figure 8’ deed deze kritische snoek toch de das om!

 

We zijn alweer in de zomer aanbeland als we met kunstaas achter de roofvissen aan gaan. De planten staan op de gekende stekken, het zijn steevaste snoekmagneten. De prooivissen vinden er immers hun schuilplaatsen en daar moeten we dus zijn…

 

Toch wil ik eerst even terug naar het vorige jaar. Wat me opviel was dat ik en veel vismaten te maken hadden met snoek die erg voorzichtig was, zeker als het om het inspecteren van allerlei soorten kunstaas gaat. Werpend met ondiep lopend kunstaas bestookten we de gekende stekken op zeer groot water van gemiddeld zo’n 400 hectare. Kun je dan spreken van ‘dressuur’? Gedeeltelijk misschien wel. We zijn daar immers zeker niet de enige sportvissers en daarbij zijn ook niet alle stekken altijd even goed op zulk groot water. Maar of het nu shads of spinners waren, pluggen of jerkbaits, die dekselse snoeken overvielen het kunstaas zelden met bravoure. We hebben alles uit de kast moeten halen om een mooie vis in de boot te krijgen. Waar dit precies aan ligt, ik ben er niet helemaal uit. Ook mijn vismaten weten het niet. We kunnen er slechts naar raden. Misschien was het water te warm, of was er het afgelopen jaar wel een heel groot bestand aan prooivis... Wie zal het zeggen?

 

 Verhalen van vismaten die met het hoofd tussen de knieën zakten als er weer eens een kanjersnoek tot bij de boot volgde…

 


 

 

Volgers

Elke sportvisser op roofvis kent het begrip ‘volgers’ wel. Baars die vangen we nog wel. Die overvalt ons kunstaas meestal graag en vol overtuiging. Snoekbaarzen die hebben we wat makkelijker kunnen vangen, al hapten ze vaak pas dicht bij de boot toe. Maar die snoeken, dat is een ander verhaal! Soms zagen we ze tot aan de boot het kunstaas volgen en daarna draaiden ze prompt voor de boot weg. Roofbleien kunnen er trouwens ook wat van. Die nemen een sprint en trappen op de rem zodra het kunstaas omhoog richting oppervlakte komt. Dat zijn bij elkaar al heel wat gemiste vissen op die wijze. Maar op één staat met stip de snoek; wat heb ik met die snuiter een vreemd jaar achter de rug. Die snoek kan soms ergerlijk twijfelen of die zal toe happen of niet!

 

twijfelende-snoek-extra-kans-met-figure-8-02
Eentje die er wel uitkwam en die de visdag meer dan goed maakte! Check de BBZ junior van Spro.

 

Afgelopen seizoen is het dus veel voor gekomen dat we vissen misten. Snoek was in 2015 onze targetvis. Mijn visvrienden werpen graag met kunstaas en zijn op die manier erg actief bezig. Uren werpen met swimbaits, spinners en shads levert uiteindelijk altijd wel vissen op.  Kilometers lang hebben we de boot laten driften op veelbelovende stekken. We vissen ondiep en als we het kunstaas bijna bij de boot kregen, dan zagen we meer dan eens een snoek tot aan de boot het kunstaas volgen én vervolgens wegdraaien. Wat is dit toch voor een ongrijpbaar fenomeen. Frustrerend? Ja, zeker als het te vaak gebeurt. Je vangt op dit water nooit meer dan zo’n zes tot zeven snoeken op een dag. Dat is zelfs al veel. Maar hier leven echter ook de grootste exemplaren; het zouden zomaar eens  grootste snoeken van Nederland kunnen zijn. Daarom komen we hier zo graag. We willen kans maken om die grote mamma’s te vangen. Verhalen van vismaten die met het hoofd tussen de knieën zakten als er weer eens een kanjersnoek tot bij de boot volgde, het kunstaas zelfs even aanraakte en dan omdraaide kennen we in overvloed. Eén grote kolk…, en de visser in kwestie vooral wanhopig achterlatend. In hun verbeelding bleef dan nog over ‘de grootmoeder aller snoeken’.

 

twijfelende-snoek-extra-kans-met-figure-8-03
Een thuis voor ‘ambush predators’ zoals onze snoeken…

 

Muskies

Wat kunnen we er nu aan doen om van een twijfelende snoek, een aanvallende snoek te maken? Er zijn een paar zaken waar we wellicht eens naar kunnen kijken. De snelheid van het binnen gevist kunstaas opvoeren kan helpen en de aandacht vasthouden van die snoek. Je kent die filmpjes wel op internet waar sportvissers, meestal uit Amerika, vissen met snel gevist kunstaas op muskie. De Amerikaanse snoekensoort is net wat agressiever dan onze Esox lucius en de manier waarop onze Amerikaanse collega’s die vissen belagen is gewoon ook een stuk agressiever. Keiharde hengels, dikke Dyneema lijnen en op flinke snelheid het kunstaas binnen draaien: De muskie sprint er achter aan, slaat bij de boot alsnog toe én binnen een paar seconden zit de muskie in het net… De buit is binnen! Het is dus vaak de snelheid om die vis uit de tent te lokken. En het werkt, een kwestie van inspelen op de natuurlijk ingebakken agressiviteit van die Amerikaanse vissoort.

 

twijfelende-snoek-extra-kans-met-figure-8-04
Oefening baart kunst en wanneer je het doorhebt, heb je voortaan een extra wapen in de hand!

 

Terug naar onze Hollandse snoek. Die volgen ons kunstaas tot aan de boot en draaien dan weg. Ik ben afgelopen jaar begonnen om na de worp binnen te draaien in verschillende tempowisselingen en als het kunstaas dan de boot nadert de ‘figure 8’ te draaien. Het is even oefenen en wennen maar dan ineens lukt het je. Je kunt het op twee manieren doen. De eerste manier is het indraaien van je kunstaas en dan bij de boot rustig even de ‘acht’ draaien: topoog ongeveer 30 centimeter onder het wateroppervlakte houden en dan de ‘acht’ maken in grote lussen. Neem er even de tijd voor en doe het vooral rustig aan. Van links naar rechts draai je met het kunstaas een meter breed bellenspoor door het water. Je top blijft intussen onder water. Zorg er voor dat je leader lang genoeg  is. Pak ongeveer 60 tot 70 cm als een goed gemiddelde. En plaats op je hoofdlijn een flinke stopper in de vorm van een rubberen balletje. Die zorgt ervoor dat je wartel niet de kans krijgt om door het topoog van je hengel te geraken. Bij een achtervolgende vis gaat alles immers razendsnel. Je zult niet de eerste zijn die de wartel van de onderlijn in zijn topoog draait en daardoor zijn vis verspeeld. 


Manier nummer twee is het versnellen van het kunstaas door het bij de boot ineens een andere kant op te sturen. De snelheid verkrijg je niet door sneller te draaien, maar puur door je kunstaas ineens bijvoorbeeld naar links of rechts binnen te draaien en als je de snoek ziet die jouw kunstaas volgt, dan bij de boot ineens met de top je kunstaas in volle snelheid de andere kant op te dirigeren. Je hebt dan als je een beetje ruimte in de boot hebt minimaal een meter of meer ruimte om je kunstaas zo snel te sturen dat die snoek het alsnog puur instinctief grijpt. Afgelopen jaar deed ik er een paar keer flink mijn voordeel mee!

 

Kunstaas voor ‘figure eights’! 

 

Je kunt met veel verschillende kunstaassoorten achten draaien. Kies het kunstaas echter  niet te groot. Tot zo’n twintig centimeter gaat het prima. Ik zal een ‘top 5’ geven van kunstaas dat mijn afgelopen seizoen van volgers tot vangsten heeft veranderd.

 

twijfelende-snoek-extra-kans-met-figure-8-05
Dubbelbladspinners zijn uitermate geschikt voor een mooie ‘figure 8’…

 

Nummer één

De dubbelbladspinners van Musky Metal. Ik vis met twee kleuren spinners. ‘Fluor’ en natuurlijke kleuren. Van een fluorescerend groen tot aan rood blad en op helder water vis ik graag de natuurlijke kleur groen/koper en zwart/koper. Beiden hebben een dubbel coloradoblad en zijn rond de 40 tot 50 gram zwaar. Die starten namelijk altijd goed. Neem voor de ‘figure 8’ de ‘nummer 1 Holland Pike’. Die twee coloradobladen zijn zeer geschikt. Maar ook de Savagear DP spinners doen het meer dan uitstekend en hebben van twijfelaars vaak happers gemaakt. Neem ook hier de 40 grams uitvoering. Die werpen strak en nauwkeurig. De Black & Gold Fury werkt prima en ook de Silver red spinner doet het voor treffelijk.

 

twijfelende-snoek-extra-kans-met-figure-8-06
Uitvoeringen van zo’n 40 tot 50 gram zijn qua gewicht perfect.

 

Nummer twéé

Een swimbait van Spro, de BBZ junior, dit aasje doet echt zijn best! Zéker als je die op het laatst wat sneller laat zwemmen. Ik heb er al veel plezier aan beleefd. De versie die ik fijn vind om mee te vissen zijn de ‘fast sinking’ tot ‘slow sinking’ uitvoeringen, het liefst in de natuurlijke kleuren.

 

Nummer drie

De Line Thru trout in de 22 cm uitvoering van Savage Gear. Een topaas voor het draaien van achtjes. De softbait doet zeer realistisch aan en ik heb er al verschillende leuke vissen aan gevangen. Net als mijn maten! Zie je een volger die over de streep getrokken moet worden, dan is dit aas je beste vriend! Van de softbaits is het één van mij favoriete shads die veel snoek in het net krijgt.

 

twijfelende-snoek-extra-kans-met-figure-8-07
Als je Line Thru Trout al vaak te grazen is genomen, kun je met een kleine aanpassing met fluorocarbon weer tijden vooruit.

 

Nummer vier

De Manns C4 plug, een klein dapper plugje met ratel, dikke buik en een diepgang van een krappe meter. Je kunt ze echt mooi  in de ‘straatjes’ werpen. Je weet wel die gangetjes tussen plantenbedden in. Ik gebruik dit plugje graag in het voorseizoen als de prooivisjes klein zijn. Hij draait de ‘figure 8’ heel goed.

 

twijfelende-snoek-extra-kans-met-figure-8-08
Heerlijk als het ineens wél lukt!

 

Nummer vijf

De Tiger Shad van Herman van Barneveld en dan met name de Tiger van 23 cm met lepelstaart. Mijn favoriete shad als je verschillende roofvissen door elkaar wil vangen. Werpend op water van nog geen twee meter diep  is dit een ware killer. Ik heb de cola-uitvoering en de pearl-kleuren. Snoek, baars én snoekbaarzen kunnen er slecht van afblijven en de snoeken die twijfelden pakten die Tiger  vaak in de achtdraai. Een loodkopje van 10 tot 12 gram bleek voldoende voor de lekkerste ‘figure 8’. Als je maar niet zwaarder gaat dan 15 gram, loop je veel kans planten aan je dreggen te krijgen. We vissen immers vaak boven en tussen de planten.

 

Hengels

Wat de hengels betreft: die moeten gewoon hard zijn, of snel zoals dat heet! Ze mogen gerust tot zo’n 150-grams zijn. Het liefst in een reeluitvoering. Met triggergreep dus. De lengte van de hengel is maximaal 210 cm. Ga je langer dan verlies je de controle over je kunstaas en je hengel wordt er bovendien zachter van, en dan wordt het achtjes draaien wel erg moeilijk. Dus geen lange hengel tot onder je oksel, die gaat alleen maar in de weg zitten en dat gaat niet werken. Ga je korter dan twee meter in lengte, dan sta je te vaak voorover gebogen en kun je last van je rug krijgen.

 

twijfelende-snoek-extra-kans-met-figure-8-09
Een in hogere versnelling gebracht kunstaas trok deze dame over de streep.

 

Ik vis graag werpend met een reel. Zo controleer ik het kunstaas al in de lucht wanneer het naar de stek wordt geworpen. Ik rem het kunstaas af voor het bijna op het water ploft en voel direct het contact ervan. Met een molen is dit anders. Je kunt het tijdens de vlucht niet goed controleren. Je wacht gewoon tot het aas het water raakt en hoopt dat het daarna goed zwemt. Vaak zie ik dan dat het kunstaas om de lijn is geslagen of dat er een dreg in de onderlijn hangt. Het aasje slingert alle kanten uit en van enige controle is bijna geen sprake meer. De kans op een mogelijke snoek is tijdens die worp dan verkeken. Probeer dus eens een reeltje, ook al deed je dat nooit eerder! Natuurlijk moet je aan de reel wennen als je ermee gaat vissen. Houd er echter rekening mee, dat wanneer je het doorkrijgt niet snel meer anders wilt. Van druppelreel tot aan tonnetjes model. Ze zijn er te kust en te keur. Een reel die een zogenaamde speedhandle heeft werkt nog fijner. Je bent immers een hele dag ermee aan het vissen. En dan kan zo’n ‘handle’ erg prettig zijn. Je polsbeweging tijdens het binnen draaien is hiermee veel lager dan met een traditionele slinger.

 

twijfelende-snoek-extra-kans-met-figure-8-10
Een dag lang uptempo vissen is een stuk aangenamer met goed op elkaar afgestemd materiaal.

 

Extra kans

Ik heb afgelopen jaar een mooi aantal extra snoeken kunnen vangen door gedisciplineerd de ‘figure 8’ te draaien als er weer eens een volger aan kwam. Ik zag een keer een snoek van flink formaat aan de dreg snuffelen van mijn shad. Door de Line Tru Trout in de bewuste acht te draaien sloeg deze snoek genadeloos toe en dat op de nog amper uitstaande onderlijn. Ik zal niet meer dan een meter ruimte hebben gehad onder de top! Had ik gewoon binnen gedraaid dan had ik waarschijnlijk deze vis niet in de boot gekregen.


En vissend met een knalrode Tom’s bucktail spinner zag ik op het Wolderwijd een snoek naderen die wel wat zag in mijn spinner. Deze door Tom van Hotspot Fishing zelfgemaakte snoekspinner was op een metertje van de boot toen ik een donkere schaduw bij de boot zag. In een flits draaide ik de bekende figuur… Top onder water en die snoek maar om zich heen kijken. Ja hoor ‘pats’ daar hing hij ineens aan de haak. Het water werd tot sop geranseld! Alle energie die die snoek had barste uit aan het wateroppervlak. Het was een spektakel voor ons om te zien hoe snel het ging.

 

twijfelende-snoek-extra-kans-met-figure-8-11

twijfelende-snoek-extra-kans-met-figure-8-12

Wat is er mooier dan een gelukkige vismaat die net een voortreffelijk kunstje heeft geflikt?

 

Een mooie ‘zwemtrapsnoek’ viel  Bart Lubbers ten deel. Hij had de tegenwoordigheid van geest en versnelde zijn 40 grams DP spinner Zilverrood door de koers te wijzigen en het laatste stuk met de top in het water tot aan het zwemtrapje te trekken. Hangen!


Maar ook het kleine bolle plugje van de Manns C4 verstaat die truc goed. Werpend tussen de planten vingen we al leuk aan deze plug, maar bij de boot draaide het dikkertje zijn rondjes toen ik een snoek er achteraan zag komen! Hij keek links en meteen weer rechts, voordat hij alsnog zeer agressief toesloeg. We mochten zo weer een twijfelaar verwelkomen! Je kunt dus met verschillende kunstaasjes deze truc uithalen. Mocht je een twijfelaar zien aankomen, blijf dan goed bij de les en  probeer eens iets geheel anders: draai je kunstaas in die extra rondjes voor je het aas boven water haalt! 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.