Maiden trip: met de bellyboot de rivier op

12 juli 2017 | Door Dominique Louis

Bellybootvissen op stilstaand water is een ander verhaal dan het bellybootvissen op de rivier. Maar de rivieren liggen er momenteel zo prachtig bij deze zomer, en door het lage water zijn ze ook minder gevaarlijk, dat een ‘maiden trip’ al gauw gemaakt is in de vakantie. Dominique Louis maakte een afspraak met Nick Landman, die zich prima thuis voelt op de Nederlandse rivieren.

 

Dat is al een mooie vis als start...

 

Even wennen

Om 06:00 uur staat de afspraak en gaan we te water. Nou vis ik al met regelmaat vanuit de bellyboot op stilstaand water, maar op de rivier is het toch wel even wennen. Natuurlijk, een rivier stroomt: even niet op letten en je drijft al een goed stuk af. Daarom is veiligheid ook zo belangrijk. Let altijd goed op je omgeving. Het laatste wat je wilt is in een aanvaring komen met een groot vracht schip…

 

Taai

Hoe vis je nou voor het eerst op zo’n rivier? Eigenlijk is het heel simpel. Zodra je een kribvak inkomt werp je de hoeken en kanten af. Wil het daar niet, probeer dan altijd even de stroomnaad. Nick en ik gebruiken groot kunstaas omdat de grote klappen op het water die zo’n stuk rubber veroorzaakt al flinke triggers zijn voor de snoek. Soms werken die triggers zo goed, dat de vis er na één of twee keer draaien al op klapt. We kiezen voor flinke hapklare brokken als de Savage Gear Line thru Trout van 25 cm, de Line thru Roach in 25 cm en de EFFZETT Pike Seducers van 18 en 23 cm. Het begin is echter taai deze ochtend.

 

 

Nick begint gelijk goed met een metervis...

 

Pike Seducer

Les 1: geef nooit op. Ook als het tegenzit, gewoon door blijven gaan. Maar blijven nadenken waar je kunt verbeteren. Waar ligt het toch aan? Doen we iets fout? Of willen ze gewoon niet? Het zal altijd koffiedik kijken blijven, maar éen ding is zeker… nooit opgeven.

 

Opgeven is geen optie. Vertrouwen houden in bewezen kunstaas en de vis wordt vanzelf een keer wakker. De laatste kilometer van onze drift blijkt een heel ander beeld te geven. Ik vang na een korte pauze al gauw een leuke snoekbaars die de Seducer op vrij ondiep water grijpt.

 

 

De Pike Seducer is een lekkere hap rubber voor de de rovers...

 

Zondagen

Neem tijdens het vissen op de rivier vanuit de bellyboot altijd de tijd om rond te kijken. Zorg dat je niet in de volle stroming terechtkomt en let erop dat je bij het ronden van een krib weer terugpeddelt naar het rustige kribvak. Als je dit voor het eerst doet, ga dan niet alleen maar ga samen met een andere, liefst ervaren bellyboter. Mocht je op zondagen vissen, dan is dit een goede keuze omdat de scheepvaart dan een stuk minder is. En bij voorkeur niet bij hoog water, maar als de rivier kalmer is.

 

Nick blijft natuurlijk niet achter en vangt op rij een aantal snoeken, waaronder een fraaie metervis. De vis grijpt het grote stuk rubber een fractie nadat hij op het water landt. Tijd om het rubber te inspecteren wordt het kunstaas niet gegund. De roofvis in de ruige rivier moet de kansen grijpen voor ze weer voorbij zijn.

 

 

Ook de 'laatste' worp kan een hit opleveren...

 

Trout

In de laatste krib die we die dag pakken krijg  ik nog een goeie aanbeet op de Trout. Dit uit zich in een leuke snoek. Zo zie je maar weer… Nooit opgeven; ook  de laatste worp kan nog een vis opleveren. We tellen op deze taaie riviersessie toch nog zeven vissen. Een ervaring rijker en klaar voor de volgende sessie op rivier…

 

Klik hier om een Visblad TV riviersessie te zien met bellyboter Nick Landman.

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.