Met Ikiru Crank de rivier op (deel 1)

17 juli 2017 | Eddy te Mebel

Ongeveer  drie seizoenen geleden maakte Eddy te Mebel voor het eerst kennis met de Ikiru serie van SPRO. Een serie die hij in eerste instantie aan de kleine kant vond, ondanks de diverse mooie modellen. Zelf viste hij graag met groot kunstaas op grote vis en hij was in de veronderstelling dat hij met klein kunstaas hoofdzakelijk kleinere vissen zou vangen. Toch besloot hij de proef op de som te nemen…

 

Drie Ikiru Cranks mogen even op adem komen...

 

Uit de Ikiru serie zijn er een aantal die mijn voorkeur genieten. Deze zal ik in de komende weken gaan behandelen en daarbij mijn ervaringen met deze toppers te delen. In deze serie trap ik af met de Ikiru Crank’s die in drie soorten duikdieptes verkrijgbaar zijn.

 

Het strijddecor

De IJssel en de Neder-Rijn zijn twee prachtige rivieren en liggen het dichtst bij mij in de buurt. Vanzelfsprekend dat ik hier met de nodige regelmaat vis. Rivieren bezitten vele soorten roofvis en je weet nooit wat je gaat vangen. Er zitten altijd verrassingen tussen dus er is altijd veel te beleven. Op de rivieren dien je op je hoede te blijven in verband met alle scheepvaart, de beroepsvaart in het bijzonder. Ze wekken de schijn alsof ze langzaam varen, maar ze naderen zeer snel en zeker stroomafwaarts. Daarom ben ik er huiverig voor om in de vaargeul te vissen en beperk ik mezelf het liefste tot de oeverzones en kribben, die ik graag trollend afvis.

 

 

Een licht staaldraadje werkt het beste voor de Cranks...

 

De duiklippen

De Ikiru Crank van 6 cm is verkrijgbaar met drie liplengtes voor verschillende duikdieptes. Zo heb je een Shortlip (SL) die goed is voor een duikdiepte tot ongeveer 1,20 meter diep; een Longlip (LL); goed voor een duikdiepte tot 1,80 meter diep en de Ikiru Crank XXL: deze duikt ongeveer tot 2,5 meter diep.

 

 

De Ikiru Crank werd vlak boven de bodem weggegrist door een mooie snoekbaars.

 

Drie uitvoeringen

Het meest gebruik ik de LL versie en sleep deze aan een dun 12/00 Dyneemalijntje. Daarbij ben ik bereid veel risico te lopen door het kunstaas dicht tegen de bodem te vissen. Hoe meer risico ik neem, des te vaker verspeel ik wel eens een plugje aan de bodem. Helaas bezitten de rivieren een grillige bodem waar je nog wel eens aan vast komt te zitten. Ondanks wat de verpakking zegt is deze met lichter materiaal op een diepte van 3 tot 4 meter te krijgen. Daar is het moeilijker om hem met een kunstaasredder in de sterke stroming nog los te krijgen.

 

 

 

Het loont de moeite...

 

Toch loont het de moeite want hoe dichter je de plug bij de bodem kunt houden des te vaker resulteert dat in een aanbeet. Hoofdzakelijk sleep ik in de oeverzone en tussen de kribben op een diepte van gemiddeld 3 meter. Op de rechte stukken is het bodemverloop meestal vrij constant. Tussen de kribben varieert de bodemstructuur al snel tussen de 2 en 6 meter. Ik sleep de plug dan het liefst op zo’n 3 meter diepte en volg de dieptemeter. Loopt de diepte dan plotseling op naar zo’n 2 meter, dan hef ik mijn hengeltop even. Af en toe eens met de schoep over de bodem ’stuiteren’ kan geen kwaad, dan weet je meteen dat je op de goede diepte vist. Uiteraard niet teveel laten stuiteren want dat gaat je kunstaas kosten.

 

 

 

Een streeploze baars die zin had in een snack.

 

Verschillende vissoorten

Wanneer ik met deze Crank op rivieren vis, levert dat met deze plugjes altijd wel vis op. Het varieert van baars, snoekbaars, snoek tot winde. Vier vissoorten op een visdag is bijna standaard en daarbij komt er ook zo af en toe een roofblei of meerval langs. Om die reden ben ik juist ook zo enthousiast geworden over de Crank. Sinds een jaar of drie is het een zekerheidje in de kunstaasbox geworden. Het is zelfs zo dat deze Cranks ook heel vaak op mijn handhengel een kans krijgen. Met de steunhengel varieer ik wat meer, daarover meer in het volgende deel. Ook zal ik dan wat meer ingaan op de duikdieptes van plugjes.

 

 

Een variëteit aan vissoorten - zoals de winde - staat garant voor een leuke visdag!

 

Klik hier voor meer informatie over de Ikuru range.

 

Klik hieronder voor een filmpje over de Cranks...

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.