Yellowtails langs de Oosterschelde

29 juli 2017 | Redactie

Sashimi van tonijn is een van de delicatessen die de wereldzeeën de mens op culinair gebied schenken, maar aangezien de beste (blauwvin- en geelvin-) tonijn schaars is en bovendien peperduur, is elk gekweekt alternatief een mogelijke goudmijn. In ons eigen Zeeland is in aquacultuur momenteel een veelbelovend project voor de kweek van zo’n alternatief gaande, dat binnenkort de eerste consumptievissen aflevert. De naam: ‘Yellowtail’!

Binnenkort als delicatesse uit Zeeland...

 

Kingfish

Hoewel de kwekerij zelf rept van’ Yellowtail Kingfish’, staat de betreffende vissoort in Australië bekend als de Yellowtail (Amberjack) met de Latijnse naam Seriola lalandi. De soort behoort tot de Carangidae, waartoe ook de Amberjack (Seriola dumerli) behoort. Met name rond Australië is de Yellowtail een zeer gewaardeerde sportvis. De Yellowtail wordt vaak gevangen bij een lengte van 80 tot 100 cm, maar kan in het wild ook wel tot 250 cm uitgroeien, met dan een gewicht van tegen de 100 kg. De vis heeft dan een leeftijd van ongeveer 12 jaar.

 

Een sterke Australische sportvis...

Colijnsplaat

In de aquacultuur doen deze vissen het ook goed in Japan en Australië, waar je ze in veel restaurants en viswinkels kunt aantreffen. De Yellowtail voor de consumptie vanuit die landen naar Europa te transporteren, is logistiek minder voor de hand liggend en bovendien weinig 'ecovriendelijk'. Vandaar dat de kwekerij in Colijnsplaat dit initiatief is begonnen en inmiddels – met geschikt water uit de Oosterschelde -  zo ver is dat komend najaar de eerste vissen aan de handel afgeleverd kunnen gaan worden.

 

Kweekvis van formaat...

 

Op het land

Het aquaculturbedrijf van Kingfish Zeeland is een moderne kwekerij op het land, die in tegenstelling tot bijvoorbeeld de zalmkooien in de estuaria van Ierland, Schotland en Scandinavië, geen schade aan het milieu veroorzaakt door gemorste voedselresten, en ook niet het gevaar oplevert dat gekweekte exemplaren in het omringende water weten te ontsnappen. De kwekerij draait bovendien op wind- en zonne-energie en biogas, zodat je met recht kunt spreken van een ecologisch verantwoord produduct.

 

Lees hier een artikel uit de krant PZC.

 

Bijna jammer dat er vanuit de kweekhal op het land niet een paar kunnen ontsnappen om ze vervolgens te kunnen bevissen daar bij de Zeelandbrug...

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.