De zes naar succes | Deel 43

03 augustus 2017 | Wilfred van Nunen

De zomerzon gaat weer meer plaats maken voor herfstluchten...dat betekent ook, dat de watertemperatuur weer ‘visvriendelijke’  waarden aanneemt. We kunnen we ons hart ophalen met alle denkbare tactieken. Met groter aas achter de snoek aan, werpen met kleine plugjes op baars, winde en roofblei, verticalen of werpen met shads op snoekbaars ; het kan allemaal. Omdat de biologische klok de vissen van nature ingeeft dat ‘goed eten’ belangrijk is, kun je met je kont in de boter vallen. Aan deze zes kunstaasjes zal het niet liggen...

 

Siam Spoon Popper

Juist in de nazomer in in de herfst kan oppervlakteaas zorgen voor spetterende momenten! Dat geldt zowel voor zoet als zout water. Mijn mooiste zeebaarsvangsten komen uit dit seizoen. Prachtig zwaargebouwde en oersterke zilveren rovers snaaien zo'n aasje juist nu met veel misbaar van het wateroppervlak. Het mooie van poppers is, dat je ze van ver ziet aankomen en dat gealarmeerde zeebaarzen zich vaak al vóór de aanbeet melden, door achter het aas te kolken of even  de stekels te laten zien. Op zo'n moment stokt je adem en bonst je hart in je keel. Natuurlijk er vele goed vangende oppervlakteaasjes. Maar handgemaakte juweeltjes als die van Siam Spoon zijn schaars. Keurig afgewerkt met een ‘koontje’ en perfect gelakt is het een lust voor het oog. Met een lengte van 7 cm en een gewicht van 17 gram laat-ie zich lekker werpen aan een middelzware spinhengel. Met een kopdiameter van maar liefst 2,5 cm zorgt deze popper voor véél waterverplaatsing, dat juist bij iets ruwere omstandigheden een voordeel is. Ook de zoete baarzen zijn soms dol op dergelijk kunstaas, alsook de roofbleien, die juist nu weer een voorkeur lijken te hebben voor een wat forsere hap. De popper is voorzien van gegalvaniseerde kwaliteitsdregjes, waarvan de achterste voorzien is van een mooi gebonden pluim. De buikdreg mag wat mij betreft gerust een maat groter genomen worden, omdat de originele een beetje schril afsteekt tegen de buikomvang van dit schitterende stukje kunstaas.

 

De zes naar succes | deel 43 2

 

Jaxon Tingo

Het Poolse Jaxon draait alweer vanaf 1985 mee en heeft de laatste jaren naam gemaakt in Europa. Mooi kunstaas waar nu eens niet meteen de hoofdprijs voor betaald hoeft te worden. En met een -voor Europese omstandigheden- een zéér uitgebreid aanbod. Met name in het middelgroot kunstaassegment is het aanbod indrukwekkend. Veel kunstaasvissers zien de middenmaatjes vaak over het hoofd. Men kiest óf voor groot óf voor klein. Maar wie er tussenin gaan zitten, zal niet zelden rekenen op de meeste aanbeten en veel variatie in soorten en formaten. Toch stel ik in deze ‘zes’ een kleine telg uit de Jaxonfamilie voor: de drijvende ‘Tingo’ van 5 cm en 7 gram, die ongeveer een meter diep duikt en daarmee een ideale partner is om werpenderwijs op baars, winde en roofblei te vissen. Langs de nog altijd weelderige plantenbedden zijn de rovers vaak aan het rondstruinen, omdat ze een ideale schuilplaats vormen voor het broed van dit jaar. De Tingo is verkrijgbaar in diverse mooie kleurstellingen, waarvan de baarsimitatie met zijn feloranje buikje mijn favoriet is. Het aasje loopt mooi recht, voorwaarde nummer één voor een succesvol plugje. O ja, vis ook de kleine plugjes a.u.b. Aan een (dun) stalen onderlijntje, want ook een forse snoek kan er genadeloos ‘voor vallen’!


De zes naar succes | deel 43 3

 

Camo Tube

Tubes...ze zien er in onze ogen weinig spectaculair uit misschien, maar roofvissen denken daar toch anders over. Ik had eens jaren een grote tube in mijn kunstaasdoos zitten, maar ik kwam er nooit toe om er eens mee aan de slag te gaan. Totdat ik op een ‘hopeloze’ dag op het Volkerak besloot om het er eens mee te gaan proberen. Jiggend op een talud van 3 – 6 meter meldden zich binnen een uur nog vier snoeken, die de tubes met zeer veel agressie pakten. Als je de actie van zo'n kwalachtig ding in helder water bekijkt, dan kun je je daar wel iets bij voorstellen. Tubes schieten onvoorspelbaar heen en weer en bij de neerwaartse glijvlucht hebben ze een wel heel natuurlijke, “zoekende” actie. Ook baars en snoekbaars is daarvan gecharmeerd. Voor deze rovers is de kleine tube van camo een toppertje. Gestoken op een speciale, bijbehorende tubejighead, kun je er op ondieper water prima mee twitchen en op iets dieper water mee jiggen. Wordt het dieper dan een meter of zes-zeven, dan is het lastig om bodemcontact te houden. Als het om baars gaat is dat overigens vaak niet nodig, omdat deze ook in de herfst vaak op half water of soms in de bovenste waterlaag zijn slag slaat. Naarmate het kouder wordt is het beter om toch in de buurt van de bodem te blijven. De montage op een Texas- of met name Carolinarig is dan een goede keuze, omdat je het loodje wat zwaarder kunt nemen en de tube ‘gewichtsloos’ erachteraan zwabbert. Op een bodem met veel structuur kan het raadzaam zijn om een weedless offsethook te gebruiken, en/of om een drijvende kraal vóór de tube te monteren. Dit reduceert het aantal hangers en is gezond voor je haakpunt. Die houden we graag scherp.       

 

De zes naar succes | deel 43 4

 

Strike Pro Classic Shad

Strike Pro is alweer méér dan tien jaar geleden vermaard geworden dankzij de Buster Jerks. Dat waren én zijn snoekverleiders van de eerste orde! Evert Oostdam haalde met zij  Pikemasterlures dit mooie merk naar onze Lage Landen en het kunstaas vond rap zijn weg naar nagenoeg elke tacklebox. Maar naast die succesvolle Buster Jerks heeft Strike Pro nog veel méér ‘vangerigs’ in het assortiment, zoals medium sized cranckbaits. De laatste jaren ben ik meer en meer van dit type kunstaas gaan houden, omdat het zo enorm veelzijdig is. Je kunt er natuurlijk het gemakkelijkst mee trollen, maar juist ook werpend hebben ze enorm veel potentie. Werpend naar de oever kun je met een wat dieper duikende plug héél mooi het talud volgen. En juist op hert moment dat de plug niet dieper kán en ‘noodgedwongen’ weer richting hengelkop ploegt, komt er een (liefst dikke) snoek, snoekbaars, baars of roofblei achteraan. Niet zelden maakte ik het mee dat het kunstaas pas in de laatste twee meters gepakt werd, terwijl er zes meter water onder de boot stond. Belangrijk voor deze techniek is, dat de plug diep genoeg duikt, maar niet te zwaar trekt, want dat hou je niet lang vol. De Classic Shad voldoen daar preces aan. Met zijn 9 centimeters (13 inclusief de stoere lip) heeft hij prcies de mooie maat en vanwege de lange, slanke lip is hij prima binnen te vissen, ook in een water hoger tempo. Werpend gevist duikt de van kogeltjes voorziene Classic Shad tot een meter of twee, trollend gaat hij met gemak nog een metertje dieper.


De zes naar succes | deel 43 5

 

Rapala Max Rap Fat Shad

De Max Rap serie va Rapala heeft met name onder zeebaarsvissers terechte bekendheid verworven. Ook voor de zoete rovers heeft dit plugje interessante familieleden. Neem nu de Max Rap Fat Shad van 5 cm. Klein van gestalte, maar groots in aantrekkingskracht als het om herfstbaarzen gaat. Plugjes als deze laten zich uiteraard uitstekend trollen en dat is nog altijd de beste manier om zo snel mogelijk vis te lokaliseren. Als je ze gevonden hebt, is werpen natuurlijk leuker. En ook daarvoor leent een zwabberaartje als dit zich prima. Het plugje schiet als een speer naar twee meter en zwemt mooi recht. Omdat de schoep vrij smal is en het oogje zich niet op de kop, maar op de schoep bevindt, trekt het aasje niet te hard, zodat je 'm aan een licht stokje kunt vissen. Kleppert er dan zo'n bloedroodgevinde 40+ ridder op, dan is het genieten geblazen in optima forma. Zoals je van Rapala mag verwachten is het plugje verkrijgbaar in diverse mooie kleurstellingen. Met cijfers staven kan ik het niet, maar ik heb de indruk dat een donkere stip op een lichte flank bij baarzen soms hetzelfde effect heeft als een rode lap op een stier. Wellicht heeft het iets van een uitdagend paar ogen die lijken te zeggen: “pak me dan als je kan.” Welnu, al zwemt deze Max Rap Fat Shad nog zo snel, de baars die achterhaalt hem wel. Of de winde of de roofblei., Of de snoek, want het gebeurt niet zelden dat juist het kleinste aasje door de dikste groenjas gegrepen wordt. Zeker in de herfst vinden we dat niet zo erg. Esox kan het hebben en een dril van een spoorbiels op een obstakelvrije stek aan een baarshengeltje is geen straf.


De zes naar succes | deel 43 6

 

Rozemeijer Tybrid

Dat onder deze naam een prachtige serie kunstaas in het leven is geroepen, is met name onder de snoekfanaten welbekend. Ik blijf het een prestatie van formaat vinden dat op een markt, waarin onderhand alles uitgevonden lijkt te zijn, er toch nog unieke producten bij komen qua uiterlijk en vormgeving. Graag uw aandacht voor de Tybrid. De Facebookende vissers hebben wellicht de 130 cm snoek van Thijs vd Sande voorbij zien komen afgelopen zomer. Wie goed gekeken heeft zag, hoe de neus van Thijs z'n Tybrid helemaal is afgesleten vanwege de vele keren dat de speld eroverheen is geschoven. Conclusie: deze man vist er héél veel mee en dat doet hij niet voor niets. Ik moet eerlijk bekennen dat jerken niet mijn favoriete techniek is, maar op potentiële stekken is het wel een superspannend spel. Je kunt er ook heel veel van je eigen creativiteit in kwijt en wie dat doet, zal de beste resultaten boeken. Twitchen, pauzes  inlassen, versnellen, je kunt er mee doen wat jij wilt en het zou best eens kunnen, dat dat een stuk kunstaas minder dressuurgevoelig maakt. Zoals de naam doet vermoeden, is de Tybrid een hybride. Hij zaag en hij glijdt door elkaar. Onberekenbaar. Na een pauze zorgt een klein tikje al dat hij zijn “kont” als een dol konijn zijwaarts gooit. De luide rammel heeft ook weinig beweging nodig om van zich te laten horen. Zoals alle Rozemeijer Lures is ook de Tybrid voorzien van stevige, inwendige tonwartels, waaraan de dreg hangt. Doordat de dreg rond kan draaien, zijn minder missers ons deel. Fijn, toch?

 

De zes naar succes | deel 43 7

 

Vragen, opmerkingen, tips of suggesties naar aanleiding van deze of andere lures? Ik zie ze graag tegemoet! Mailen kan naar info@publishinghouse.nl ter attentie van Dé zes naar succes.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.