Chatterbaits

13 augustus 2017 | Tim Jochems

Als fanatiek visser met een gezonde nieuwsgierigheid naar al wat roofvis mogelijk in verleiding kan brengen, geeft Tim Jochems zijn ogen altijd zeer goed de kost. Zo stuitte hij in het verleden eens op chatterbaits, die na een wat verlate try-out niet meer uit zijn kunstaaskoffer zijn weg te denken.

 

Het is alweer een aantal jaren geleden als ik op de hengelsportbeurs in Utrecht aan het rondneuzen ben op een tafel met daarop de kunstaas-creaties van Henk Graafsma. Spinners, spinnerbaits en andere aasjes spreken iedereen tot de verbeelding, maar toch vallen ze mij op dat moment niet zo op. Mijn blik blijft namelijk hangen op een verenbos met Jeltex, met een vreemde loodkop en een metalen plaatje ervoor. Ik vraag aan Henk wat het is. Hij vertelt mij dat dit een chatterbait is. Op dat moment vraagt nog iemand naar wat een ‘chatterbait’ eigenlijk is. En dat in een Brabants accent dat me bekend voorkomt. Ik kijk naar links.

 

Chatterbaits 02

 

“Dat is toevallig!”, zegt Marc -Stoelinga, die ik niet zo lang daarvoor heb leren kennen… We raken pas na een kwartier uitgepraat over die vreemde schepsels van Graafsma. We besluiten beiden een chatterbait te kopen. Gewoon om eens te proberen, weer eens wat anders. Al begreep ik dat Marc later die dag is teruggekomen om alle chattercreaties van Henk mee naar huis te nemen… Marc gaat gelijk aan de slag met de chatterbaits. Hij vertelt me al snel over zijn goede ervaringen met dit aasje. Ik kijk voorlopig nog even de kat uit de boom. Een tijd later stap ik bij Marc in de boot, maar ik zet ‘de chatter’ pas in wanneer blijkt dat het taaie dag is. En verdorie, dankzij dat vage trilding hoef ik niet met een blank het water af! Ook komt Marc van de nul af dankzij zijn oranje chatterbaitje.

 

Wil jij het complete artikel uit deze Dé Roofvis 121 graag als eerste lezen?

Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.