Bait Finesse  Style - BFS

10 september 2017 | Rico Stougie

Toen Rico en zijn vismaat Mischa van den Boom ruim zes jaar geleden begonnen met streetfishing, hadden zij nooit gedacht dat hun technieken vandaag de dag zó verder verfijnd zouden raken. Zwaardere spinhengels, grovere lijnen en grote loodkoppen behoorden destijds tot de standaard uitrusting. In die tijd al behoorlijk licht voor hun gevoel, maar vandaag de dag pakken ze het toch heel anders aan.

 

Aan de hand van dit artikel willen we jullie meenemen in een nog vrij onbekende, nieuwe benadering binnen de roofvisserij, namelijk ‘Bait Finesse Style’ oftewel afgekort: BFS…

 

BFS naar Europa

Bait Finesse is ontstaan vanuit de blackbass visserij in Japan. Met de standaard uitrusting werd daar minder gevangen en bleek de vis steeds vaker afgeschrikt door groot kunstaas en grof materiaal. Door lichter materiaal en kleiner kunstaas te gebruiken, leek het opeens weer goed mogelijk om ook de lastig te vangen vissen weer tot een aanbeet te verleiden. Deze verfijning werd al gauw opgepikt in de forelvisserij, ook wel ‘area fishing’ genoemd. Ook voor de forel, een toch wel schichtige vis, bleek het bait finesse een meer dan geschikte methode. Tijdens onze zoektocht naar nieuwe technieken en methodes, kwamen wij twee jaar geleden via een aantal Franse streetfishers in aanraking met -bait finesse. Toentertijd waren wij al behoorlijk bekend met de finesse technieken zoals lichte spinhengels, dunne lijntjes en klein kunstaas. Met deze lichte setups zijn een aantal softbaittechnieken zoals dropshot en jighead prima te vissen. Waar wij echter tegenaan liepen, is het feit dat dit type hengels vaak te zachte toppen heeft wat het vissen met bijvoorbeeld een Carolina-rig of een hardbait lastig kan maken. Een hengel waarmee dat wel kan, is al gauw minder gevoelig voor de specifieke finesse technieken.

 

Bait Finesse  Style - BFS 02

 

Baitcaster versus spinhengel

Toen wij met lichte baitcasters in aanraking kwamen, werd al snel duidelijk dat ze veel breder inzetbaar zijn dan spincombinaties met vergelijkbare specificaties. De BFS baitcasters hebben vaak een ‘medium-fast’ actie, wat betekent dat ze vrij strak zijn. Toch zijn ze soepel genoeg om een worp voldoende op te laden om licht kunstaas (4 gram of minder!) te kunnen werpen. 

 

Wil jij het complete artikel uit deze Dé Roofvis 121 graag als eerste lezen?

Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.