Met streamers op grote snoek

17 september 2017 | Nico Molkens

Had je roofvisfreak Nico Molkens drie jaar geleden gezegd dat hij later nog eens een artikel zou schrijven over het vliegvissen op snoek, dan had hij je waarschijnlijk niet eens geloofd…

 

Drie winters terug stond ik voor het eerst pas met zo’n vlieg te wapperen. Een hengel en reel had ik al een tijdje klaar staan, maar het was gewoon kwestie van het juiste moment te kiezen om ook werkelijk van start te gaan. Deze eerste dag kan ik me overigens nog voor de geest halen alsof het gisteren was. Ergens was er wel wat twijfel of ik de coördinatie van het werpen een beetje onder de knie zou krijgen, maar met wat doorzettingsvermogen en een goede leermeester zou het wel lukken. Die bewuste dag was ik Michel Verlaak zijn gastheer en hij ondertussen mijn leermeester. We visten vanuit mijn boot op een groot water in Nederland. Een windkracht 4 tot 5 maakte het er niet bepaald gemakkelijker op. Het zou me wel gaan lukken, dacht ik… Viel me dat even tegen! In de luwte van een haventje kreeg ik mijn eerste instructies. Michel kan terugvallen op heel wat ervaring wanneer het over vliegvissen op snoek gaat en daarbij kan hij deze kennis ook zeer goed overbrengen. Hoewel ik me die dag bijna letterlijk te pletter heb staan werpen, heb ik het toch volgehouden. De jerkbait-hengel is die dag werkloos in de bak blijven liggen. Al wat ik zag was slechts een kleine volger, die zorgde er echter wel voor dat ik volledig verkocht was.

 

Met streamers op grote snoek 02

 

Waarom vliegvissen?

De redenen waarom ik begonnen ben met vliegvissen op snoek zijn divers. Vooraleerst is het naar mijn mening en ervaring een ideale presentatie voor in het voorjaar. De snoeken zijn dan niet al te snel en een traag gevist kunstaas is dan vaak de sleutel tot succes, én dan vooral voor de grotere dames… Deze zijn nu op hun zwaarst en heel wilde aanvallen zitten er deze periode dan meestal niet in. En daarom is een streamer een prima aaspresentatie. Een traag geviste zonkerstrip heeft nog een zeer aantrekkelijke en levendige actie, maar wel een actie die niet te imiteren valt met eender welk ander kunstaas. Ook bijvoorbeeld een streamer van -flashabou, die oneindig lijkt te schitteren, is zelfs bij een minimum aan beweging een zeer interessante hap voor onze groene vrienden. Naast deze trage benadering sluit het vliegvissen voor mij ook ideaal aan bij mijn tactiek in het voorjaar. Deze periode ben ik er niet op uit om tijdens het vissen veel water te dekken. Nu zal ik me eerder richten op een paar bewust gekozen stekken en deze zeer zorgvuldig uitvissen, en daar leent de techniek van het vliegvissen zich prima voor. De stekken die ik nu voor ogen heb zijn de ondiepere zones tegen rietkragen aan óf ondiepere zones op open water waar je nog plantenresten aantreft van het vorige seizoen. Dit soort plaatsen zullen iets sneller opwarmen en dat kunnen de vissen in het voorjaar best wel waarderen. Het zijn dan ook uitgelezen paaiplaatsen waar de vissen na de winter stilaan beginnen te verzamelen. Niet zelden tref je hier ook wat actieve aasvissen aan wat ook altijd meegenomen is.

 

Wil jij het complete artikel uit deze Dé Roofvis 121 graag als eerste lezen?

Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.