Kantvissen: Zweefsnoekbaarzen

17 september 2017 | Pieter Beelen

Aaspresentatie is bij de meeste visserijen cruciaal. Bij de snoekbaars is het vaak het verschil tussen vangen en niet vangen. Er zijn legio manieren om het aas aan te bieden voor de snoekbaars. Pieter Beelen kiest bewust voor een lichte aanpak…
Nee, geen ultra light hengeltjes, dunne lijnen en kleine aasjes, maar een zo licht mogelijke loodgewicht om ook op ondiepe wateren de tijd dat het aas in de strikezone (afzinkfase) zit te verlengen. Pieter legt in dit artikel uit hoe je zo effectief mogelijk ondiepe wateren bevist.

Geconcentreerd doorvissen en hopen op die ene tik!

 

Aaspresentatie is bij de meeste visserijen cruciaal. Bij de snoekbaars is het vaak het verschil tussen vangen en niet vangen. Er zijn legio manieren om het aas aan te bieden voor de snoekbaars. Pieter Beelen kiest bewust voor een lichte aanpak…
Nee, geen ultra light hengeltjes, dunne lijnen en kleine aasjes, maar een zo licht mogelijke loodgewicht om ook op ondiepe wateren de tijd dat het aas in de strikezone (afzinkfase) zit te verlengen. Pieter legt in dit artikel uit hoe je zo effectief mogelijk ondiepe wateren bevist.

 

Langzaam mogelijk afzinken

Op stekken waar slechts één tot drie meter water staat en het niet of nauwelijks stroomt is werpend vissen uiterst effectief. Denk hierbij aan kanalen, vaarten, kleine riviertjes of ondieptes van grotere meren.  Het zijn lang niet altijd de bruggen of de iets diepere delen die snoekbaars opleveren. Als de presentatie goed is, wordt het aantal potentiële stekken ook een stuk groter. Ik bedoel hierbij niet verticalen vanaf de kant of kanticalen, maar ook op afstand controle over de shad kunnen houden. Om de afzinkfase van de shad te verlengen zijn er een aantal trucs, zoals het gebruik van een lichte loodkop, een shad met veel weerstand (hamerstaart), een dikke lijn en het hanteren van een lange hengel (minimaal 270 cm).

Kantvissen Zweefsnoekbaarzen 02
Wees ook blij met een kleiner exemplaar.

Het gewicht van de loodkop wordt afgestemd op de diepte én op het formaat van de shad. Met een iets grotere shad kun je ook een iets zwaardere loodkop nemen en toch dezelfde afzinksnelheid behouden. Ik kies in de regel voor loodkopjes van drie tot vier gram voor shads tot vijf centimeter.
Voor kleinere shads wil ik nog wel eens een twee-grammer inzetten als ik dicht onder de kant vis op heel ondiep water. Voor de grotere shads kies ik voor vijf tot zeven gram. De lijn die ik gebruik is dikker dan bij het verticalen, want je wilt juist zoveel mogelijk direct contact met de shad. Omdat je er ‘recht’ boven zit heb je meer controle over de afzinksnelheid dan bij het werpen.


Gevlochten lijn van 12/00 tot14/00 in combinatie met een 40/00 nylon voorslagje zorgt ervoor dat de lijn meer weerstand geeft bij het afzinken waardoor de shad langzamer naar de bodem gaat en als het ware een mooie zweefvlucht neemt. De lijn is niet snaar strak! Er zit vaak een redelijke bocht in, maar dat is niet erg. Omdat het aas zo licht is wordt deze meestal hard en volledig naar binnen gezogen waardoor de aanbeten nauwelijks te missen zijn.
 

Kantvissen Zweefsnoekbaarzen 03

Kantvissen Zweefsnoekbaarzen 04

Werpend in de avond… Een lichte kop in combinatie met een hamerstaart geeft een flankende actie.

Deze bocht geeft ook extra kans (speling) voor de snoekbaars om het goed naar binnen te zuigen. De hamerstaart in combinatie met een lichte kop zorgt er voor dat de shad tijdens de afzinkfase begint te schudden. Bij een zware kop wordt de shad recht gehouden en wappert alleen het staartje. De hele shad heeft bij een lichte kop in combinatie met een hamerstaart dus een flankende actie die onweerstaanbaar is voor de snoekbaars. Ik voel aan de lijn dat de shad meestal begint met flanken in het laatste stuk van de afzinkfase je voelt dan lichte vibraties en juist dán komen de beten! Met een langere hengel heb je meer controle over het afzinken bij de shad. Zeker bij verre worpen is dat handig.

 

Gebruik trek en lichte stroming

Ik vis graag op wateren bij mij in de buurt en pak dan het liefst de fiets. Ik zoek stekken op in buitenbochten, versmallingen of waar wateren samen komen waardoor er net even een beetje stroming staat. Hiervan kun je heerlijk gebruik maken. Vaak gooi ik de shad richting het midden van het kanaal, maar zorg ervoor dat ik net een beetje stroomafwaarts gooi.

Kantvissen Zweefsnoekbaarzen 05
Niet uitwaaieren, maar afstruinen zo luidt het devies!

Kantvissen Zweefsnoekbaarzen 06
Een typische fietsstek.

Dus net niet haaks. Uitwaaieren van een stek doe ik meestal niet omdat de presentatie tegen de stroming in niet optimaal is. Liever zet ik een paar stappen in stroomafwaartse richting en maak precies dezelfde net niet haakse worp. Zo bevis je een stek systematisch af en zorg je ervoor dat de shad extra gaat flanken en lekker langzaam zinkt op het lichte stroompje. Door de stroom gaat de shad niet in een rechte lijn en zal een soort bocht maken.
Als er minder stroom staat, beweeg ik de hengeltop iets naar me toe tijdens het afzinken zodat de shad nog iets horizontaler over de bodem beweegt en de zweefvlucht actief wordt verlengd. Hierbij lift je de hengel soms ver naar achteren waardoor het aanslaan wat moeilijk wordt. Gelukkig pakken de meeste vissen het aas zo hard dat ze meestal wel gehaakt worden. Ik zie meestal enkel een stuk lijn uit de bek steken; zo diep zit de shad er in! Laatst viste ik op een stek waar ik al eens eerder snoekbaars had gevangen, maar nu stond er tegen de overkant een mooi stroompje door de regenbuien van de voorgaande dagen. Ik besloot meteen zo’n 55 meter te gooien om nog mee te kunnen profiteren van dit stroompje. Nog voordat de shad de bodem aantikte beukte er een snoekbaars op. Het controleren van de shad en het contact houden is wel lastig op deze afstanden, maar het leverde me in korte tijd zes vissen op. Normaal ving ik ze tot 25 meter uit de kant op deze plek, maar nu het daar niet stroomde kreeg ik er geen enkele beet.

Kantvissen Zweefsnoekbaarzen 07
Een heus kanaalkasteel aan een zwevende shad gevangen.

 

Geen staartdreg

Een staartdreg is mijn ogen alleen nodig als je de shad niet goed kan presenteren. Als ze voorzichtig bijten heb je voor die dag wellicht niet de goede aaspresentatie gekozen. Als de aaspresentatie goed is zal de snoekbaars het aas hard naar binnen zuigen en de shad moet makkelijk dubbel kunnen klappen. Een staartdreg voorkomt dit vaak en dat heeft lossers tot gevolg. Er is geen betere haking dat de hoofdhaak van de shad. Afhankelijk van het formaat van de shad kun je natuurlijk ook de haak grote aanpassen.

 

Kantvissen Zweefsnoekbaarzen 08
Zo glad als een spiegel, ideaal voor de zweefvlucht…

 

Surprise-effect

Tergend langzaam recht onder de boot verticalen is voor een snoekbaars vaak niet erg spannend. Hij ziet een shad die een sprong maakt en ziet het weer rustig richting de bodem zakken en hetzelfde herhaalt zich steeds. Vis je echter met grotere sprongen en meer diagonaal achter de boot dan ziet een snoekbaars een shad richting de bodem zakken, ‘wegvluchten’ en nadat hij een tijdje uit zicht is ziet hij hem verderop weer dalen en slaat hard toe om hem niet te laten ontsnappen. Op dagen dat ik vanuit de boot voorzichtige beten krijg ga ik zo snel mogelijk varen met de elektromotor, maar wel zodanig dat ik de shad nog nét aan de bodem kan houden. De aanbeten veranderen dan vaak in harde rammen. Bij het werpend vissen kun je na het afzinken gerust twee tot drie felle slagen draaien en daarna de shad weer rustig laten afzinken.  In de winter mogen de sprongen wel iéts korter zijn, maar wel lang genoeg om de shad voldoende de tijd te geven om af te zinken.


Kantvissen Zweefsnoekbaarzen 09
Dit roze shadje heeft zijn geld inmiddels wel opgebracht.

 

Houd het simpel

Met de fiets ben ik erg flexibel. Ik kam snel een stek uit en spring weer op de fiets op naar de volgende stek. Ik heb enkel een klein doosje shads bij me en wissel zeer weinig. Ik vind de aanbieding belangrijker dan de kleur en zoek naar stekken waar ik snel beet krijg. Nemen de beten af dan ga ik niet wisselen of de stek uitpeuteren, maar fiets ik door naar een nieuwe stek. Zo ving ik meer dan 60 snoekbaarzen op één roze shadje.

Kantvissen Zweefsnoekbaarzen 10
Tijdens ‘het gouden uurtje’ gebeuren er soms mooie dingen.

Vertrouwen is zeer belangrijk en wisselen kost ook tijd. Op een voor mij totaal nieuw water ving ik op deze manier bijna 100 snoekbaarzen in tien avond sessies. Opvallend is dat ik slechts één snoekje en een drietal baarzen ving als bijvangst. Dit heeft ook met de techniek te maken. Als ik het op baars voorzien hou hebben dan zou ik liever dropshotten of wat meer met korte snelle tikken vissen.

Kantvissen Zweefsnoekbaarzen 11
Steek de hengel hoog, met de lucht als achtergrond… Zo zie je de aanbeten beter wanneer het donkerder wordt.

Op snoek zou ik gaan werpen met grotere shads of pluggen gaan gooien met of trollen. Even na het eten twee tot vier uurtjes gooien levert veel vis op. Sessies van tien tot 20 snoekbaarzen per avond waren geen uitzondering. Als ik goed lopende stekken heb probeer ik deze niet iedere dag te bevissen. Op een gegeven moment weet je wel dat ze daar liggen en is een nieuwe stek spannender. Ik vind het ook een echte uitdaging om op een nieuwe stek een beet te krijgen, waar je het misschien helemaal niet van zou verwachten. Zo blijft het heerlijk ontdekken. Met name ‘het gouden uurtje’ is vaak erg effectief. De natuur wordt rustig, de wind gaat liggen, je ziet vis draaien op het water en de zon daalt rustig net al mijn shadje! De laatste keer zag ik een mooie uil geruisloos overvliegen. Geen gedoe met een dure boot, trailer, bakken vol kunstaas. Niets van dat alles, ultieme vrijheid. Ik kom niet vaak mensen tegen omdat ik de geijkte stekken probeer te vermeiden. Een stek bezet? Geen probleem ik zoek dan wel wat anders.


 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.