Effectief snoekbaarzen: Op de stoot!

30 september 2017 | Michael Stalenhoef

De zeer ervaren Zaanse visgids Michael Stalenhoef draait al heel wat jaren mee in het roofvisserscircuit. Hij is op de hoogte van de jongste technieken, maar verzuimt het ook zeer zeker niet zo nu en dan eens terug te grijpen op de oude methodes die nog altijd snoekbaars op de kant of in de boot brengen. Het zogenaamde ‘op de stoot vissen’ is één ervan….

De effectieve vistechniek trekt niet alleen ‘predators’ onder water aan.

 

Er zijn verschillende manieren om achter snoekbaarzen aan te gaan. Zo kun je vanaf de kant of vanuit een boot gaan verticalen, dropshotten, trollen, ‘old skool’ met de pen en zelfs met een mooi gebonden streamer is er erg goed snoekbaars te vangen. Je kunt dit dus doen met kunstaas maar ook heel erg goed met dood aas. Zeker met dood aas kunnen juist flinke snoekbaarzen worden gevangen. Toch is het hier voor genoemde nog maar een kleine greep uit de verschillende mogelijkheden. Een mooie methode die eigenlijk misschien wel de voorloper is van sommige hierboven bovengenoemde manieren, maar nog zeer weinig beoefend wordt, is het vissen ‘op de stoot’. Een simpele, oeroude maar o zo effectieve methode om met name de snoekbaars te belagen.
 
Effectief snoekbaarzen op de stoot 02
Michael Stalenhoef weet tijdens zijn visserij vaak de juiste tactiek aan te spreken. Zo brengt het ‘op de stoot vissen’ hem geregeld mooie vangsten.

 

Het gereedschap

Het ‘gereedschapslijstje’ voor deze visserij is lekker kort, want wat hebben we nodig? Hengel, een met nylon gevulde werpmolen, haakje, loodje, (kunst)aasvisje, een stuitje met een kraaltje én om het geheel compleet te maken, een onthakingstang… That’s all! Geen gezeul meer met zware overvolle kunstaas koffers. Een klein opbergdoosje met wat reservemateriaal is meer dan genoeg. Laten we eens beginnen met de hengel. Zelf gebruik ik al een aantal seizoenen met erg veel plezier een werphengel van 270 centimeter, met een parabolische actie tot in het handvat. Het is voor mij dé perfecte hengel als ik ‘op de stoot’ vis. Doordat de blank zeer gevoelig is, worden zelfs de meest zachte aanbeten doorgegeven. Het zetten van de haak is met deze hengel echt een feestje. Hoe we dit het beste doen, dat aanslaan, daarop kom ik zo terug.

 

Effectief snoekbaarzen op de stoot 03
Een werphengel van 270 centimeter, met een parabolische actie tot in het handvat en een 2.500 werpmolen volstaan uitstekend voor deze visserij.

 

De molen die ik heb gekozen op deze hengel is er een uit de 2.500 serie, die uitgerust is met een betrouwbare slip. Een kleine maar fijne molen dus. Klein, omdat als we ‘op de stoot’ gaan vissen dit langzaam moet gebeuren. Het terug vissen van het uitgeworpen aas dient echt super traag te verlopen. De vislijn op deze molen is een zachte nylon lijn van 22/00 met een trekkracht van 4,44 kilo. Je zou ook een gevlochten lijn kunnen gebruiken, het is maar waar je voorkeur naar uit gaat. Mocht je op een water echter regelmatig snoek verwachten dan is het verstandig om een sterkere onderlijn te gaan gebruiken.

 

Effectief snoekbaarzen op de stoot 04

Effectief snoekbaarzen op de stoot 05

Met minimaal materiaal…, en dan haarscherp vissen.

 

Over de haak kan ik kort zijn. Kies er eentje met een lange steel, maat 2 of 4, scherp, betrouwbaar en gemaakt van een dunne draad. Hoe dunner hoe beter, want des te lichter zal deze zijn! Er zijn verschillende loodjes die je kunt gebruiken. Zo zijn er wartelloodjes, druppelloodjes, schuifloodjes en niet te vergeten de kogelloodjes. Welke je kiest is niet zo heel erg belangrijk.

 

Effectief snoekbaarzen op de stoot 06

Het aas dat we gebruiken is in doorsnee klein van stuk.

 

Belangrijk is wel om het loodje aan te passen aan de heersende omstandigheden. Het is bijvoorbeeld ondenkbaar om op een snel stromende, zes meter diepe rivier te gaan vissen met een wartelloodje van drie gram. Ook is het niet erg verstandig om een sleeploodje van 35 gram in te zetten als je vanaf de kant vist op een stilstaand water van amper anderhalve meter diep!  Logisch nadenken en daarop je loodje aanpassen is het devies.

 

Effectief snoekbaarzen op de stoot 07
Ook zacht kunstaas kan prima werken op deze wijze!

 

Aas!

Het aas dat we gebruiken is in doorsnee klein van stuk. Niet alleen de kleine dode aasvisjes werken goed, maar ook op zacht kunstaas kan de roofvis erg gulzig reageren. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan een ‘floating’ worm of aan een langzaam binnen geviste drijvend salamandertje. Ook één of meerdere op de haak geregen dikke regenworm(en) kan prima resultaat opleveren.

 


 

Probeer niet het wereldrecord ‘werpen met een licht loodje’ te gaan verbeteren

 


 

Voor de montage gaan we als volgt te werk. Eerst schuiven we het uitgekozen loodje op de hoofdlijn. Hierna is het de beurt aan het kraaltje en daarna volgt het stuitje. Wat rest is het bevestigen van de haak op de hoofdlijn. De lengte tussen de haak en het stuitje varieert van 40 tot ongeveer 60 cm lengte.  Het gereedschap en het gekozen aas is nu in orde, laten we maar eens gaan kijken hoe het in de praktijk gaat.  

 

Praktijk…

Deze manier van vissen kan het gehele seizoen, zowel vanaf de kant als vanuit de boot beoefend worden. Er zit overigens weinig verschil in het ‘op de stoot vissen’ vanaf de kant of vanuit een boot. Je gaat als volgt te werk. De uitgekozen visstek dient met beleid afgevist te worden. Probeer niet het wereldrecord ‘werpen met een licht loodje’ te gaan verbeteren. Dit is onnodig en heeft totaal géén zin.

 

Effectief snoekbaarzen op de stoot 08
Met deze viswijze maak je overigens heel goede kans op de betere snoekbaarzen van je favoriete water.

 

Maak redelijke verre worpen en vis je (kunst)aas langzaam terug… Er zijn verschillende manieren voor. De eerste manier die ik je ga uitleggen gaat als volgt. Na het ingooien wacht je totdat het loodje de bodem heeft bereikt. Wijs met je hengeltop richting het water en draai nu je lijn op totdat deze strak staat. Pak bij het startoog de lijn vast en trek deze zachtjes richting je molen. Draai de binnen getrokken lijn op je molen en las een pauze in van 10 tot zo’n 20 seconden. Hierna pak je weer de lijn bij het startoog en begin je opnieuw. Dit doe je een aantal keren totdat je aas helemaal binnen is gevist.
Een andere manier is om je lijn héél rustig binnen te draaien. Ook nu weer wijst je hengeltop richting het water. Het binnen draaien moet echt traag gebeuren en ook nu weer las je diverse pauzes in. Het lijkt erg simpel maar toch zijn er weldegelijk enkele spelregels…


Of je nu vanaf de kant vist of vanuit die boot, in beide gevallen is langzaam vissen dé sleutel tot succes. Het mag in geen geval voorkomen dat je loodje de bodem verlaat. Vis je te snel dan zal dat wel gaan gebeuren! Een andere spelregel is, zeker zo belangrijk, de versheid van het dode aas. Hoe verser het aas des te beter het is. Aas dat al een geruime tijd in de vriezer ligt, heeft al een groot stuk van zijn vangkracht verloren. Vers aas laat daarentegen een geurspoor achter waar onze rovers wel dol op zijn. Vervang daarom ook regelmatig je dode aas, ook al ziet deze er nog redelijk goed uit. Dode bliek, spiering, grondeltjes en kleine voorntjes zijn uitstekend aas voor deze visserij.

 

Effectief snoekbaarzen op de stoot 09
Dit kasteel werd verleid door een uiterst traag gevist dood bliekje.

 

Aanbeet

De aanbeet kan op verschillende manieren plaatsvinden. Zo zijn er aanbeten die bijna niet te voelen zijn. Deze zeer voorzichtige aanbeten zijn alleen maar waar te nemen als de concentratie honderd procent is. Doordat de lijn al strak staat, omdat we deze aan het binnen vissen zijn, kan de haak vrijwel meteen gezet worden. Wacht niet te lang met aanslaan want we willen ten allen tijde voorkomen dat de haak geslikt wordt. Een andere soort aanbeet is juist een keiharde aanval op onze aasvis.

 


 

Omdat je zonder dobber vist hoef je dus ook niet deze elke keer weer opnieuw te gaan uitloden en dat scheelt dus tijd, vistijd!

 


 

Deze aanval is natuurlijk zeer duidelijk te voelen én te zien op onze hengel. Een van de grote voordelen bij het op de stoot vissen is dat je relatief snel aan de gang kunt en ook weer vlot kunt gaan verkassen. Omdat je zonder dobber vist hoef je dus ook niet deze elke keer weer opnieuw te gaan uitloden en dat scheelt dus tijd, vistijd!

 

Effectief snoekbaarzen op de stoot 10
Een finesse en spannende visserij. Ouderwets vissen, precies zoals het bedoeld is.

 

Stel je ligt met je boot voor anker om samen met je (vis)maat te vissen op snoekbaars. Je zou dan heel goed als volgt te werk kunnen gaan. De twee uitgepeilde hengels die voorzien zijn van een dobber en een dode aasvis worden eerst keurig netjes richting de gekozen plek geworpen. Met de andere twee, de ‘op de stoot hengels’, kunnen we nu de visstek 360 graden rondom bevissen! Dit zal in de praktijk betekenen dat we de hele visstek perfect kunnen afvissen, op zoek naar hongerige snoekbaarzen. Het kan bijna niet misgaan!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.