Spannend en effectief: Optimaal trollen

01 oktober 2017 | Sean Wit

Al meer dan tien jaar gaat Sean Wit naar Zweden om op snoek te vissen. De laatste jaren zelfs meerdere malen per jaar, want telkens zat hij met terugkerend dilemma: ‘Ga je voor de voorjaarsvisserij, waarin de natuur net tot leven komt en het werpend vissen zo goed kan zijn? Of voor de zomerse aanpak. Met lange dagen, vaak heerlijk weer en veel trollen?’ Uiteindelijk kon er maar één oplossing uit voortvloeien, namelijk twee keer per jaar gaan!

Het is een bijzonder spelletje dat trollen en alles behalve saai…

 

 

Dat trollen namelijk een bijzonder spelletje. Wie overigens beweert dat trollen saai is, heeft het nooit op de juiste manier gedaan. Zeker als je het trollen op de “Zweedse stijl” doet, hoef je je geen moment te vervelen. Waarom is dat trollen nou zo bijzonder in Zweden? Hoe vis je gericht op die echt grote vissen? Dat hoop ik in dit artikel goed te beschrijven. 

 

Pelagische monstersnoeken 

Vaak vissen wij op enorme grote wateren, waarin de plekken om je vizier op te richten in het voorjaar vaak toch wat meer voor de hand liggen. In de zomer liggen de echt grote vissen meestal niet meer in de baaitjes. Je kan er absoluut nog vis vangen, maar de koningin van het grote water heeft echt geen beschutting nodig. Die jaagt op scholen met grote baarzen, op springende forellen en vooral ook kleinere soortgenoten die naïef de oversteek proberen te wagen. Wij vangen in de warmere maanden regelmatige grote vissen boven soms wel 60 meter water. 


Natuurlijk liggen deze snoeken niet altijd stijf tegen de bodem aan. Sterker nog, deze ‘stor gädda’s’ zwerven vaak door de bovenste waterlaag. Vaak zien wij grote scholen baarzen door de oppervlakte jagen of forellen als acrobaten zichzelf door het oppervlakte water lanceren. Op je dieptemeter zien we dikwijls erg interessante signalen tussen de twee en de vijf meter, welke regelmatig resulteren in een aanbeet. 

 

Spannend en effectief optimaal trollen 02

Diep water maar grote signalen in de bovenste waterlaag! 

 

Op dusdanig groot water is een GPS echt van vitaal belang. De voornaamste reden: Veiligheid! Gevaarlijke rotsen die soms maar enkele centimeters onder het wateroppervlakte schuilen maar ook veranderende weersomstandigheden… Daarnaast is het absoluut van belang om te weten hoe snel je gaat. Er is geen magische snelheid die je moet hanteren, maar het is vooral zoeken naar welke snelheid op dat moment werkt, afhankelijk van de (daar heb je de factoren weer!) helderheid, zonlicht en het type kunstaas dat gebruikt wordt. 


Wanneer je echt op jacht gaat naar vissen die over het open water zwerven, dan is het plotten van waypoints noodzakelijk om patronen te herkennen. Als je structureel waypoints plaatst bij iedere aanbeet, zal je op gegeven moment je eigen hotspots gaan creëren. Soms is het lastig te verklaren waarom bepaalde stukken op het open water beter zijn dan anderen. Er zijn zaken die simpelweg niet of nauwelijks waarneembaar zijn. Denk aan stroming of een geïsoleerd stuk water met een hogere of lagere temperatuur. 


Huidige elektronische hulpmiddelen zoals StructureScan en Sonar Charts Live! zijn echt een aanvulling. Lang niet alle Zweedse meren staan op de kaart, laat staan gedetailleerd. Wij maken hier actief gebruik van om zo nog beter patronen te herkennen. Iedere trip heeft altijd een opstart fase, waarna we het water beter lezen en daardoor de laatste dagen van de trip, even gekscherend geroepen, gaan oogsten.

 

Spannend en effectief optimaal trollen 03
Met Sonar Charts Live! krijg je veel meer inzage in de diepte en structuren, zelfs op meren die helemaal niet op de kaart staan! 

 

Aanpassen en vooral doorzetten! 

Een gouden greep afgelopen trip was het switchen tussen verschillende meren over de gehele dag, soms wel drie verschillende meren op één dag. Soms was het op ‘water A’ compleet stil, maar op ‘water B’ een paar kilometer verderop, gingen de snoeken helemaal los. Soms is dit te verklaren; Helderheid, stroming, windrichting, diepte, etc… Maar soms is het echt onverklaarbaar en lastig te bevatten. Wij probeerden desondanks altijd een gezonde balans te vinden in enerzijds doorzetten op een bepaald water en anderzijds niet te lang doorgaan. Daar zijn niet echt vaste regels voor. Het is vooral een gevoel, gecombineerd met wat handvatten. Komen er nog aanbeten? Zien wij signalen? Gaat het weer op korte termijn omslaan? Wat heeft het andere water als pluspunten, gezien de huidige situatie, versus het water waar je nu op dit moment op vist? 

 

Spannend en effectief optimaal trollen 04
Aanpassen en direct de jackpot: 124 cm voor Frans! 

 

Uiteraard kost het traileren tijd, maar het levert soms zo veel moois op. In plaats van nog even ‘tegen beter weten in’ twee uur lang door te gaan op water waar het toch niet loopt, kun je ook de boot op de trailer gooien en een ander water aandoen. 

 


 

Soms zit je uren te wachten op die verwoestende aanbeet en komt er een visje van anderhalf maal de lengte van jouw kunstaas boven water!

 


 

Ideaal om een snel nieuw meer te verkennen in... En daar zijn er een hele hoop van, zeker in Dalsland! Daarbij is de tijd die je kwijt bent aan het traileren eenvoudig te reduceren door op het water de boot netjes opgeruimd en op orde te houden. Een goede trailer doet tevens wonderen en zoals altijd… Oefening baart kunst! 

 

Spannend en effectief optimaal trollen 05
Je aas is niet snel te groot!

 

Selectief vissen 

‘Groot kunstaas, grote snoek’, is een uitspraak die je wel vaker hoort. Het is lang niet zo dat groot kunstaas alleen maar grote snoeken doen toeslaan… Klein aas doet soms wonderen op grote snoek en toch vallen kleine snoeken soms geheel onverwachts het grote kunstaas aan. Soms zit je uren te wachten op die verwoestende aanbeet en komt er een visje van anderhalf maal de lengte van jouw kunstaas boven water!


Wij gebruiken op groot, helder water bijna altijd grote ‘natuurlijke’ stukken kunstaas die met hoge én lage snelheid te presenteren zijn. Een groot profiel is van belang om grote snoeken, zeker als ze dieper liggen, te verleiden om in actie te komen. Een afstand van meerdere meters overbruggen om het aas te grijpen is geen enkel probleem voor een grote snoek mits de presentatie overtuigend genoeg is. Snoeken zijn opportunistische roofdieren en in de warmere maanden schiet het metabolisme omhoog. Een buitenkansje om een flinke voorn, forel of kleinere soortgenoot te pakken, zullen ze niet snel laten liggen! Veruit favoriet waren voor ons de 40 cm 3D line-thru Trout en 25c m 3D line-thru Roach van Savage Gear, zowel de medium sink als de shallow variant! 

 

Spannend en effectief optimaal trollen 06
Een brede selectie van middelgrote en grote, natuurlijke swimbaits geniet onze voorkeur! 

 

Trollen, speltip 6: Spreid je winkansen! 

In Nederland is spreiding al belangrijk met trollen. Hoe breder het spoor is dat je trekt, hoe meer water je bevist, des temeer vis je in theorie tegen komt. Gebruik daarom alleen al (naast andere argumenten) een korte handhengel en een lange steunhengel. 

 

Spannend en effectief optimaal trollen 07
In eens lijkt een stuk kunstaas van 40 cm niet meer zo groot… 

 

In Zweden is het allemaal net even wat groter én het water is veel minder bezaaid met plantenresten of takken, laat staan de door mensen achter gelaten rotzooi… Het trollen is daardoor in Zweden een stuk relaxter. Je hoeft immers niet om de vijf minuten je kunstaas schoon te maken van allerlei rommel. Dit biedt weer mogelijkheden tot het trollen met kleine of zelfs grote planerboards 

 

Spannend en effectief optimaal trollen 08
Het oogt ingewikkeld, maar als je het kunstje eenmaal doorhebt een dodelijk effectieve manier van vissen! 

 

Kleine en grote? Wat is het verschil? Ik doel dan niet op de maat van de planerbordjes, hoewel de inleiding anders doet vermoeden. Onder kleine planerboards versta ik de bekende geel/oranje ‘plankjes’ die je op je lijn bevestigd om zo verder vanaf de boot te kunnen vissen. In veel situaties ideaal, echter tijdens de dril is het vervelend dat deze extra weerstand op de lijn genereren. 

 


 

De één ‘s avonds wil vissen en de ander graag iedere dag om 17.00 uur voor het huisje bij barbecue wil zitten met een halve liter pils…

 


 

Wij gebruiken al jaren grote planerboards, dat wil zeggen, één per kant. Deze zijn bevestigd aan een stevige planerlijn, die aan weerszijde samen komt bij een grote trolpaal. Deze paal bevindt zich op de punt van de boot en vanuit deze plek kunnen wij lijnen met clips bevestigen aan de planerlijn en zo een spoor trekken van verschillende aasjes verdeel over de planerlijn. Meer informatie hierover is terug te vinden op mijn website: www.whitelabelfishing.com 

 

Tot slot… 

Tot slot, heb je nodig: Een dosis geluk en een goede vismaat… Aanpassen aan de situatie, groots denken, selectief vissen, ervaring toepassen; er zijn zo zat factoren die van toepassing zijn op een succesvolle trip, maar je hebt soms ook wat geluk nodig! Geluk dwing je tot op zekere hoogte ook af, maar er zijn factoren waar je simpelweg geen invloed op hebt. 


Denk aan het weer bijvoorbeeld. Aanpassen aan de weersomstandigheden is één ding, maar twee jaar geleden vielen de laatste drie dagen van onze vakantie compleet in het water. Niet zozeer door de regen, maar wel door levensgevaarlijke onweersbuien. Als er twee dagen op rij onweer over de bergen komt rollen en je bliksem ziet inslaan in het water, dan besef je dat je eigenlijk heel nietig bent op zulke grote wateren. 


Daarnaast is de visserij zelf soms een ware loterij. Ik heb dagen gehad waarbij vismaat Frans vijf ‘meters’ had en ik alleen de kleintjes mocht vangen en fotograaf mocht spelen… en vice versa! Zelfde setup, kunstaas, diepte, maar toch valt het rouletteballetje steeds op één en dezelfde kleur. Afgelopen vakantie bleef bij Frans bijna alles hangen en bij mij leek alles er het grootste deel van de vakantie los te schieten. Maar Frans zou Frans niet zijn als hij het moreel niet met een flinke dosis humor weet op te peppen! 

 

Spannend en effectief optimaal trollen 09
Bijna windstil en volle bak zon… Toch wisten wij twee 120 cm+ vissen achter elkaar te vangen deze ochtend door op de situatie in te spelen! 

 

Als afsluiter wil ik benoemen dat de visserij die ik in dit artikel probeer te beschrijven, valt of staat met doorzetten en scherp blijven. Blijf (samen) analyseren, blijf aanpassen aan de situatie en blijf vooral doorzetten! Dit moet je ook echt samen willen doen en zorg dan ook dat je van te voren elkaars verwachtingen afstemt. Ik ken genoeg verhalen waarbij er frustratie en ergernis ontstaat: De één ‘s avonds wil vissen en de ander graag iedere dag om 17.00 uur voor het huisje bij barbecue wil zitten met een halve liter pils… Ook lekker en vooral leuk, maar wel twee verschillende zaken! Natuurlijk is het vakantie, het is geen kwestie van goed of fout, maar stem het van te voren wel met elkaar af. Feit is en blijft wel: Vissen vang je alleen als je aan het vissen bent!

 

Spannend en effectief optimaal trollen 10
En nu fullspeed naar de jachtgronden om trollend te zoeken naar Zweedse monsters!

 

Daarbij zal het vaak taai zijn. Dit is onderdeel van het leerproces. De beloning is dan vaak nog groter. Als die beloning komt, dan kan het soms zelfs vreselijk spannend worden. Als de knop echt om gaat bij snoeken, duiken ze gezamenlijk op alles wat maar zwemt, alsof ze in geen weken gegeten hebben. De meest onvoorstelbare dingen kunnen er dan gebeuren, met soms meerdere metervissen tegelijk aan de haak. Er gebeurt dan zoveel tegelijk, dat elkaar maximaal als goede vismaat aanvoelen bijna essentieel is. 

 

Spannend en effectief optimaal trollen 11

Uit zulk kristalhelder water zijn de snoeken bijna zwart van kleur.

 

Zonder al te veel woorden weten wat er op zulke momenten moet gebeuren, alleen een blik kan al voldoende zijn. Vismaten die dezelfde passie hebben, die soms in de stromende regen en met veel te weinig slaap toch nog even dat extra uurtje willen blijven, ondanks dat jij er die dag eigenlijk al helemaal klaar mee bent… Zulke vismaten zijn goud waard!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.