Snoeken: De zomer is nu toch echt voorbij…

08 oktober 2017 | Sean Wit

Sean Wit

Snoekspecialist

Eindelijk herfst? Ik twijfel nog. Niet aan het meteorologische aspect, dat is wel duidelijk! Wind, regen, bomen die langzaam maar zeker geel worden en die o zo vervelende overdadige plantenvelden slinken met de dag. Dat vissen hier al op reageren is wel duidelijk. Eerder dan normaal lijken onze geliefde roofvissen de reis naar de bekende winterstekken al ingezet te hebben. Onderweg moet er natuurlijk wel gegeten worden en dat is wel duidelijk te merken in de activiteit.

 

Oktober is een uitstekende allroundmaand. Werpend boven de planten velden gaat prima zolang er nog iets van planten staan. Pelagisch vissen (trollen of werpen) richting op de migratieroutes naar de winterstekken is altijd lonend. Daarnaast kun je perfect met doodaas aan de slag op de winterstekken om daar de vissen te onderscheppen die net gearriveerd zijn.

 

Snoeken de zomer is nu toch echt voorbij 02

Regelmatig mooie vissen tijdens het gidsen, zoals deze vis van 110 cm op een 3D Roach!

 

Als snoek het doelwit is dan kun je eigenlijk iedere techniek wel succesvol inzetten in oktober. Afgelopen weken is dat dan ook meer dan goed gelukt, zowel met het gidsen als toen ik op persoonlijke titel het water op ging.

 

Snoeken de zomer is nu toch echt voorbij 03
Heerlijke nazomerse snoek!

 

Klinkt als een uitstekend vooruitzicht toch, die herfst? Dat is het zeer zeker ook. Vanwaar dan die twijfel? Na de herfst komt namelijk de winter. Die winter brengt een aantal mindere aspecten met zich mee, namelijk passieve vis, koude en vooral gure winterdagen die ook nog eens heel erg kort zijn. Met een beetje pech ligt er straks een ijsvloer die te dik is om te vissen en te dun is om te betreden (al dan niet voor ijsvissen). I know, onwaarschijnlijk met de huidige Nederlandse winters maar normaliter een factor om rekening mee te houden.


Als je van actief vissen houdt zoals ik, kijk je straks soms met weemoed terug aan de zomerse visdagen. Heerlijk in je t-shirt na werk of school nog even het water op, koelbox mee of zelfs even ergens de wegwerp BBQ van de Appie tot ontbranding brengen. De visserij zelf was afgelopen zomer vrij goed te noemen. Een serie prachtige vissen tot wel 129 cm in de boot, een vis die niet alleen imposant was qua lengte maar ook qua bouw. De aanbeet was er ook eentje om nooit meer te vergeten, wat een ongelofelijk geweld.

 

Snoeken de zomer is nu toch echt voorbij 04
Imposante vis van 129 cm voor Jesper op een rivierplas!

 

Op naar de koudere maanden dus! Eerlijk is eerlijk, juist deze variatie geeft Nederland zoveel charme. Eind februari zien we de eerste tekenen weer van het voorjaar en nemen de mogelijkheden weer toe, om daarna als het echte voorjaar weer begonnen is als een jong veulentje in de groene weide weer vol inspiratie het water op te gaan. Tot die tijd alvast een korte terugblik in dit YouTube filmpje over afgelopen zomer, met een aantal zeer imposante vissen aan boord!

 

Succes allemaal de komende maanden! Het belooft een prachtig einde van 2017 te worden!

Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.