De externe factor | Blog Corné Ouwehand

07 oktober 2017 | Corné Ouwehand

Corné Ouwehand

Specialist in dropshotten

‘Vissen’ is niet ‘vangen’, dat mag duidelijk zijn. Het vangen van vissen kost in sommige gevallen veel inspanning van de visser, en als ze dan niet willen bijten kan dat leiden tot frustratie of twijfel. Wat kan je er nou aan doen om ervoor te zorgen dat het vissen, vangen wordt?
Behalve je stinkende best doen, alle aasjes proberen die je mee hebt, verschillende technieken toepassen en je beste stekken afgaan, kun je niet veel meer. Er zijn echter wel andere dingen, die los van de visser staan, waar je op kunt letten.

Gewichtsloos vissen met bft 5, totaal geen actie te geven aan de shad, maar toch succes!

 

‘De externe factor’, wat moet ik me daarbij voorstellen denk je nu? Nou, het volgende… Vissen werken niet altijd mee, soms bijten ze en soms ook niet, ook al haal je alles uit de kast. Er zijn van die momenten dat je het echt totaal niet meer weet. Maar soms, als je al een paar uur staat te blanken, gaat de vis opeens wel bijten. Nu kan je dat verklaren als een bijtmoment, want er zijn veel wateren waar heuse ‘bijtuurtjes’ zijn. Maar die heb je niet overal, ik ben sterk van mening dat die bijtuurtjes alleen voorkomen in voedselrijk water, waar voor onze rovers genoeg eten is.
Ik ken verschillende wateren waar je echt op een bepaald tijdstip ergens moét staan, anders kan je het wel vergeten. Op anderen wateren kan je juist gewoon de hele dag door vis vangen, of niet, óf verspreid over de dag af en toe een visje. Op wateren waar het voedselaanbod, in de zin van prooivisjes, minder is, denk ik dat er geen bijtuurtjes zijn. De rovers pakken dan gewoon wat ze pakken kunnen. In voedselrijk water hebben ze de aasvis voor het uitkiezen en zullen ze niet continu aan het jagen zijn, en zullen er daarbij bepaalde momenten zijn dat je er opeens vijf in een kwartier vangt en vervolgens weer twee uur lang niets.

 

De externe factor 02

Een typisch bijtmoment visje! 

 

Maar het fenomeen bijtuurtjes is eigenlijk niet waar ik op doelde met ‘externe factoren’, het is weliswaar een externe factor, maar er zijn er nog veel meer. 

 


 

Jij steekt ook je handje op, maar eigenlijk denk je: ‘Had je niet de andere kant op kunnen varen?’

 


 

Denk eens aan bootjes, je bent aan het vissen op een windstille ochtend, het water is spiegelglad, de vangsten vallen nog wat tegen, maar je staat heerlijk in het ochtendzonnetje… Komt er op een gegeven moment, precies als jij een verre worp naar de overkant doet zo’n (…) bootje aanvaren. Jij snel je lijn binnenhalen zodat ie niet in de schroef van de boot komt, de schipper steekt vriendelijk zijn handje op… Jij steekt ook je handje op, maar eigenlijk denk je: ‘Had je niet de andere kant op kunnen varen?’ 


De worp erna gooi je weer in en opeens heb je beet! Nu denk je leuk, eindelijk vis! Maar denk eens verder, je staat al een tijdje zonder resultaat, komt  er zo’n bootje langs en opeens heb je beet! Zo’n bootje maakt onderwater een hoop herrie, stroming en beweging, voedsel wat op de bodem lag komt omhoog en alle vissen in die regio worden getriggerd om te gaan azen. Het is de uitlokkende factor voor een bijtmoment!

 

de Externe factor 03
Een smalle brugdoorgang, ik gooide strak langs de muur aan mijn kant, bootje komt er doorheen, toen die er net onder vandaan was… Tok!

 

Volgende: sluisjes/gemaaltjes. Het zijn bekende stekken, waarom? Ja, omdat het water daar veel in beweging is; het is er mogelijk iets dieper door de stroming, veel voedselaanbod enzovoort. Maar je vangt lang niet altijd goed bij zo’n gemaaltje. Sterker nog, als ie uit staat gebeurt er soms helemaal niks! Maar gaat ie aan, dan kan het opeens helemaal los gaan! Om dezelfde reden als bij het bootje. Maar ook andersom, als zo’n gemaaltje continu aanstaat, kan het opeens heel goed zijn als ie even uit gaat! Mogelijk was de stroming te snel voor de kleine visjes, die pakken nu hun kans om de afzinkende voedseldeeltjes te pakken, en als de kleine prooivisjes actief worden… Wie worden dan ook actief? 

 

de Externe factor 04
Sluisje stond aan, niks. Sluisje ging uit, Tok!

 

En we gaan weer verder, een behoorlijk irritante externe factor. Je staat lekker te vissen bij een brug, komt oma met de kleinkinderen gezellig brood van de brug gooien… Alle eenden, meeuwen, ganzen, meerkoeten en zwanen komen van alle kanten door je lijn zwemmen en jouw stek is verpest…, althans dat denk je. Ik heb het zelf nu al driemaal meegemaakt, zodra de vogels zich weer een beetje verspreiden moet je eens op de plek gooien waar het brood in het water werd gegooid. Geloof het of niet, dan vang je opeens wel! De vogels zullen bijna nooit al het brood te pakken krijgen en er zullen altijd kleine deeltjes naar de bodem zinken, daar wordt de kleine prooivis weer op actief gezet, en de rovers daar omheen profiteren daar zeker van! 

 

de Externe factor 05
Vismaat Jelle met een dikke 40-er, vlak hierna ving ik nog een bijna 40-er. En dat alles pas nadat er brood van de brug af werd gegooid.

 

Woonboten, per definitie al een prima stek! Vissen liggen lekker onder zo’n woonboot, hebben daar bescherming en genoeg eten. Maar nu woonboten 2.0… Want kijk eens verder dan alleen naar de woonboten, kijk eens, vooral in de winter, welke woonboten bewoond zijn en waar de kachel brandt! Op die stekken is vanzelfsprekend meer vis aanwezig, met name baars. Soms zelfs de enige woonboot in het hele rijtje waar je vis vangt. 

 

de Externe factor 06
Niet alleen maar baars onder de woonboten.

 

En dan komen we bij de laatste aan, wind. Vissen met extreem veel wind is verre van ideaal. Je hebt namelijk het idee dat je geen controle hebt over je aas, de aanbeten niet goed voelt en gewoon niet lekker staat te vissen. Maar juist het verliezen van die controle door de harde wind, is soms een enorm pluspunt. Naar mijn mening wordt er veel te veel ‘volgens het boekje’ gevist, het hoeft allemaal niet zo perfect, het afzinkmoment hoeft niet altijd even lang te duren, soms is een afzinkmoment helemaal niet nodig en soms moet het afzinkmoment juist extreem lang duren. Door de harde wind, die vat krijgt op je lijn heb je zelf minder invloed op de actie van je shad onderwater, of je nou aan het jiggen, dropshotten of wat anders aan het doen bent. Je hebt niet meer de actie die je misschien had willen geven. Maar dat is in sommige gevallen juist goed, meestal is het afzinkmoment langer als er veel wind op je lijn staat en in je presentatie totaal anders. En juist op die momenten wil de vis regelmatig wél gevangen worden.

 

Kortom, ik heb het volgens mij al vaker gezegd in een van mijn blogs, maar denk na over wat je doet, het is goed om kritisch te zijn naar jezelf en naar je techniek. Bekijk je stek tweemaal voordat je gaat vissen. Durf eens buiten de gebaande paden te treden en geloof me, je zult beloond worden!
Tot de volgende blog!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.