Daiwa maakt indruk met 2018 ‘LT’ werpmolens

09 oktober 2017 | Redactie

Kritische lezers liggen niet echt wakker van kreten als ‘lichter’ en ‘sterker’, en eerlijk gezegd komen er via de Inbox van de redactie voldoende persberichten met soortgelijke termen voorbij. Maar het wordt wat anders wanneer je met eigen ogen en vingers kunt aanschouwen hoe de vork in de steel zit. Vorige week was er weer zo’n momentje bij de presentatie van 2018 Daiwa producten.

De Ballistic LT: Light & Tough...

 

Daiwa

Het merk Daiwa is misschien wel het bekendste hengelsportmerk ter wereld. Ontstaan en ontwikkeld vanuit passie voor de hengelsport, kun je de kwaliteit en gedrevenheid voor het sportvissen anno 2017 nog altijd ‘ruiken’ aan een Daiwa-product. In Almere toonde de ervaren productontwikkelaar André Piters het Daiwa 2018 gamma aan een publiek van sportvissers en winkeliers. Pikant: dit was de eerste productpresentatie in Europa van de nieuwe spulletjes.

 

André Piters presenteert de Daiwa collectie...

 

Schotland

Daiwa kent met productievestigingen in onder meer Japan en Schotland een prima bevoorrading van de Lage Landen. Ondanks het feit dat de aansturing en bevoorrading naar de winkels hier vanuit Duitsland geschiedt (na jarenlang ook Daiwa-Cormoran vanuit locatie Dronten), kun je in ons land altijd aan een Daiwa komen, en dat is zeker het gevolg van de naamsbekendheid op molengebied.

 

De bijzondere en fraaie carbon AGS ogen van Daiwa; sterker en lichter dan ogen met een titanium frame, en dus met een betere uitwerking op de 'flex' van de hengel...

 

Beyond belief

Wat Daiwa op dat gebied van molens presteert, is nog altijd toonaangevend. Zeker voor de komende 2018 producten. Zelf mochten we eens een bestaande topspinmolen als de Daiwa Exist in praktijk meemaken, maar het prijskaartje dat daaraan hing, bedroeg een getal met vier cijfers voor de komma. Zelden verdiende een molen echter dit prijskaartje meer, want de soepelheid, lichtheid en sterkte van de volledig spelingloze molen waren ‘beyond belief’. ‘Wáren’ inderdaad, goed gelezen, want voor 2018 verdwijnt deze molen van het toneel. Maar wat er voor terugkomt, is dan ook net zo indrukwekkend.

 

Een 3000 model van 185 gram!

 

Light & Tough

Het Japanse merk introduceert namelijk de ‘LT’ (Light & Tough) werpmolens. Een serie die bestaat uit enkele bijzonder lichte en toch strak en superdegelijk uitgevoerde spinmolens. Kijk je wel eens naar de gewichten van spinmolens, dan weet je dat de grens van 200 gram een goede graadmeter is. Diverse molens in de 1000-maat komen onder die grens, en met veel moeite komt er zelfs een 2500 onder die 200 gram grens. Maar dan de LT molens van Daiwa. De nieuwe Ballistic LT weegt zelfs in de 3000 maat onder de 200 gram, namelijk 185! En die is dan ook nog voorzien van een MagSealed body, Tough Digigear, het schitterende ATD Brake system en de genoemde Zaion materialen. Ben je een zeebaarsvisser, dan kijk je misschien liever naar de 4000 (5.1:1), 5000 (6.1:1) of zelfs het 6000 model (5.1:1). Hou je vast, deze wegen respectievelijk 225, 230 en 315 gram.

 

Nieuw Prorex kunstaas...

 

Zaion

Dat dit tot stand kwam dankzij het gebruik van het door Daiwa gebruikte Zaion materiaal, zal niemand verbazen. Maar de LT molens kennen daarnaast nog meer vorderingen, die ook hun extra gewicht claimen. Dankzij constructies als de Air rotor echter, een rotor met weinig materiaal, maar wel sterk geconstrueerd, en genoemde Zaion materialen –50% lichter dan aluminium - blijft het gewicht van de LT molens superlaag.

 

Kent u hem nog: het logo van 1958...

 

En het huidige logo... volgend jaar bestaat Daiwa 60 jaar! 

 

 

Prijs

Het mooie is evenwel dit: de prijzen. Zien we een (nog niet officiële) adviesprijs van de Ballistic LT tussen de 230 en 267 euro; volgens Piters zullen waarschijnlijk enkele van de vier LT uitvoeringen (naast de Ballistic LT zijn er ook de Fuego LT, Exceler LT en Legalis LT) een winkelprijs van zo’n 80 euro krijgen. Een ook deze uitvoeringen maakten al indruk bij het ter hand nemen en de eerste kennismakingen met de handling van beugel, slip, rotor en slinger.

 

Een prachtige nieuwe Zillion TW HLC reel...

 

Prorex

Natuurlijk was er nog meer Daiwa nieuws op allerlei gebieden. Er komt op roofvisgebied uitbreiding van de Prorex materialen, waaronder kunstaas. Op reelgebied zijn er prachtige nieuwe exemplaren waar we zeker nog op terugkomen, en ook de zeevissers (de oude Black Gold stopt ermee, maar de nieuwe BG’s liggen al klaar), karpervissers en witvissers kunnen smullen van de ontwikkelingen bij Daiwa. Maar het nieuws van de LT molens overheerste toch deze presentatie. Wordt vervolgd!

 

 

Een Daiwa LT die rond de 80 euro zou kosten, kon wel eens een bestseller worden...

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.