Slim Jim: lekker flex & effectief

13 oktober 2017 | Redactie

Wanneer je de softbait-voorraden bekijkt in de hengelsportwinkels, dan zou je best het spoor bijster kunnen raken. De kleurtjes en de patronen zijn schitterend om te zien, maar aan de buitenkant zie je de actie niet altijd af, behalve dat de staartvorm een aardige indicatie geeft. Nu de trend van de zachte softbaits richting hard verschuift, zien we echter wellicht een hele goede zachte shad over het hoofd die luistert naar de naam Slim Jim.

 

Die is binnen! Foto: Gwyll Mead

 

Slim Jim

Wat een goed vangende shad zo goed maakt, is niet altijd te verklaren. Ja, de actie moet gewoon in orde zijn. Sommige shads hebben naast de staartactie bij een schoepstaart ook nog de flankende body-actie die extra attractie vertoont. Bij de Slim Jim zit het wel goed met die actie. Wat hem echter nog beter maakt, is het zachte materiaal.

 

Zacht en flexibel...

 

Iron Claw

Veel shads stappen tegenwoordig af van het superzachte rubber omdat zulke shads uiteraard sneller kapot gaan dan een huidige generatie stuggere en duurzamere shad. Dat is enerzijds een vooruitgang, maar gaat anderzijds soms ten koste van de spontane actie bij lage inhaalsnelheden. Je ziet dan ook dat enkele fabrikanten de stuggere shads smaller maken, zodat de flexibiliteit zoveel mogelijk aanwezig blijft. De Slim Jim blijft echter zacht. De overtreffende trap van zacht is er trouwens ook bij Iron Claw. Die heet Skinny Jake.

 

 

Veel te groot, maar toch gehaakt...

 

Vier lengtes

Maar wat is erop tegen wanneer een shad zacht is en gewoon goed vangt? Dat is het grote voordeel van de Slim Jims van Iron Claw. De Slim Jims verschijnen in liefst 19 kleurtjes en in de lengtes 7, 10, 13 en 16 cm. Dat zijn juist de maten die je zoekt wanneer je de lengtes van de prooivis volgt in de loop van het jaar. De shad heeft een redelijk hoog staartritme en daarnaast een slangachtige actie in de body, al valt die bij de 7 cm versie wat minder op natuurlijk.

 

Deze kleur doet het altijd goed, maar zeker in de schemering en de avond...

 

Zacht materiaal

Dankzij het zachte materiaal van de Slim Jim, is de roofvis beter in staat om de shad naar binnen te zuigen. Waar een naar binnen gezogen shad bij stugger materiaal moeilijker inhaakt, pak je bij een zachtere Slim Jim gewoon vaker vlees. In de praktijk merk je dit het best wanneer je ook met de 13 en 16 cm versie relatief kleine baars en snoekbaars haakt, die een stuggere shad beslist niet zou binnenkrijgen. De grote exemplaren hebben geen enkele moeite met de Slim Jims.

 

 

Match the hatch...

 

Fauna Hengelsport

De Slim Jim is zowel werpend als verticaal te gebruiken. Iron Claw heeft terecht de serie al enige jaren in haar gamma. In Nederlandse hengelsportzaken kun je ze ook vaker vinden (o.a. bij Fauna Hengelsport, Fish Inn en Sielhorst in Culemborg). In de 2018 catalogus van familiebedrijf Sänger is er ook een UV-reactief exemplaar toegevoegd die extra aandacht trekt in schemerige omstandigheden. In het assortiment zit echter ook een chartreuse variant die het erg goed doet tegen de avond en in donker.

 

 

Gelukkig in steeds meer winkels te vinden in Nederland...

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.