Tien baarzentips voor roofvissers

04 november 2017 | Vincent Tobé

tien-baarzentips-voor-roofvissers-00

 

De baars geldt als de populairste roofvis van dit moment. Niet vreemd, want ons land kent de grootste exemplaren ter wereld van de Perca fluviatilis… Een prachtige sportvis die bovendien in elk denkbaar watertype voorkomt. Wil je ook eens achter deze stoere stekels aan en dan het liefst de betere exemplaren, check dan deze top tien tips van baarsspecialist Vincent Tobé!

 

Tip 1: Stekkeuze

Stekkeuze lijkt me als eerste tip de beste. Je kan immers nog zo goed de juiste techniek beheersen om een baars te vangen, maar als er geen baars aanwezig is op je stek zal je dus ook nooit wat vangen. Waar letten we dus op? Zoek in eerste instantie plekken waar obstakels aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan steenstort, keien, kribben etc. Hoe meer zooi onder water hoe meer vis! Stroming of beweging in het water is ook zeker een lokkertje voor baars. De combinatie van obstakels en stroming biedt zeker een hot-spot.

 

Tien baarzentips voor roofvissers 02

 

Tip 2: Niet te klein

Ga met je aas niet snel te klein zitten. We gaan immers voor XXL baarzen. Deze zijn zeker niet vies van een wat grotere shad of plug. En met ‘wat groter’ bedoel ik dat je gerust mag vissen met bijvoorbeeld een shad van 12cm. Zelf begin ik altijd met een kleinere maat van 7,5cm en als ik de baars gevonden heb ga ik groter kunstaas gebruiken. Eerst zoeken dus en dan met groter aas gericht te werk gaan. 

 

Tien baarzentips voor roofvissers 03

 

Tip 3: Niet te stug

De hengel die ik adviseer heeft een lengte tussen de 2,4 en 2,7 meter. Het liefst niet te stug; een strakke hengel met een wat zachtere top. Wel een hengel waarbij je de aanbeet goed voelt, maar waarbij echter niet de zachte bek van de baars uitscheurt. De Zander Pro Jig hengel uit de Ulton 2 serie van Fox Rage is bijvoorbeeld een uitstekende hengel hiervoor. Een lekkere strakke hengel met gevoelige top actie voor het voelen van de aanbeet. 

 

Tien baarzentips voor roofvissers 04

 

Tip 4: Shads als eerste keus

Een goede techniek voor het vangen van XXL baarzen is het werpen met shads. Omdat baars een echte bodemvis is, kies ik voor deze techniek. Ik zal dan de bodem jiggend gaan afvissen. Steeds weer een mooi zweefmoment opzoeken én hiermee de baars proberen te verleiden tot een aanbeet. Probeer niet te zwaar te vissen. Wanneer je gecontroleerd de bodem aan het afvissen bent, kan je gerust eens proberen om nog iets lichter te gaan vissen. Je zal gaan merken dat dit zeker invloed heeft op je vangsten.  Tien baarzentips voor roofvissers 05

 

Tip 5: Varieer met aas

Blijf niet te lang met één soort kunstaas vissen op een stek. Je zal merken dat de baars niet achterlijk is. Ze hebben je snel door. Wissel dus geregeld van kleur en vorm van het kunstaas. Ook als shads minder goed blijken te gaan, grijp je terug op bijvoorbeeld een verleidelijke plug! Hier zal je echt profijt van hebben, wanneer het niet meteen van een leien dakje gaat. 

 

Tien baarzentips voor roofvissers 06

 

Tip 6: Fluorocarbon 

Normaal gebruik ik voor het vissen op roofvis altijd een stalen onderlijn, maar voor deze visserij gebruik ik een metertje Drop ‘N’ Jig fluorocarbon van 40/00. Baars is immers een zichtjager, dus doen we er alles aan om argwaan te voorkomen. Het fluorocarbon is immers bijna niet te zien in het water. En omdat we altijd in de buurt van obstakels vissen is een goede voorslag dus ook belangrijk. Voor een eventuele aanbeet van een snoek zal dit ook voldoende zijn. Verspelen willen we immers niet. Check wel altijd na het vangen je fluorcarbon om te voorkomen dat het bij de volgende vangst misgaat!

 

Tien laarzentips voor roofvissers 07

 

Tip 7: Dun én rond

Als vislijn adviseer ik je een dun gevlochten lijn. Geen platte gevlochten braid, maar een mooi rond lijntje. Dit snijdt mooi door het water waardoor de aanbeet lekker direct doorkomt. Het vissen met een slag in je lijn is natuurlijk niet de bedoeling als we aan het werpen zijn met shads. Zelf gebruik ik altijd een 10/00 gevlochten lijn. Een te dunne lijn (bijvoorbeeld 06/00) gaat snel lussen en knoopt ook niet lekker.

 

Tien baarzentips voor roofvissers 08

 

Tip 8: Schooltje XXL

Er wordt veel gesuggereerd dat de XXL baarzen solitair leven maar ik heb zelf ervaren dat dat zeker niet altijd opgaat. Scholen van meer dan tien grote vissen bij elkaar zijn echt geen uitzondering. En dan heb ik het echt over baarzen van allemaal over de 45cm. Ik heb al meerdere keren gezien tijdens het drillen van een baars  van formaat, dat de rest van die school XXL baarzen gewoon achter de baars aangaat die de shad al te pakken heeft. Mijn tip is dus; zodra jijzelf of je vismaat een grote baars aan het drillen is, je meteen je shad erbij uitwerpt! Je zal zien dat het echt geen uitzondering is dat je samen zo’n kneiter baars staat te drillen, mooie kan het niet! 

 

Tien baarzentips  voor roofvissers 09

 

Tip 9: Vroeg en laat

De beste tijden voor het vissen op baars zijn de vroege ochtenduurtjes en de laatste uurtjes voor zonsondergang… Dan zijn vooral de grote baarzen actief! Overdags is er natuurlijk ook echt wel een baars te vangen, maar je merkt dat deze vroege en late periodes beter zijn om op baars te vissen. Zet je wekker ’s morgens vroeg en warm ’s avond wat later je eten op.

 

Tien baarzentips voor roofvissers 10

 

Tip 10 Genieten!

Zoek, blijf werpen en verkas veel, ook als de beten uitblijven. Geef het niet te snel op en zodra je aanbeet hebt gehad dan kam je de stek goed uit. Na tien minuten geen aanbeet? Verkas dan weer! Investeer tijd in je stekken en maak notities. Hier heb je op een later tijdstip veel aan. Je kan immers niet alles onthouden. Boven alles, want daar gaat het toch om: vergeet niet om te genieten van deze prachtige visserij!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (2)

 

André Schilder

Leuke en handige tips.
Ga ik zeker mee aan de slag

Niels

Leuk en interessant stukje over de baars. Gisteren ben ik ook gericht met de dropshot achter deze pracht vis op zoek gegaan, geen resultaat helaas, maar ik lees in het stukje dat de baars echt een bodem vis is. Ik had de stad tussen de 20/30 cm van het lood. Vis ik dan nog te hoog of moet in dichter op het lood gaan vissen... Maw....de baars ziet mijn aas niet? Of zal geen moeite nemen deze shad te pakken?.grtz niels