‘Fabelhaft’ 2018 roofvismaterieel bij Iron Claw en Doiyo

01 november 2017 | Redactie

Eind van het jaar – zo rond oktober/november – staat de dag al in gothische letters in de agenda’s gekalkt, wanneer de Duitse groothandel Sänger niet ver van Nederland een hotel-restaurant uitkiest om in de balzaal een showroom in te richten met de nieuwe producten voor komend jaar. Met merknamen als Iron Claw, Doiyo, Uni-Cat, Iron Trout, Anaconda, MS-range en Aquantic een ritje om naar uit te kijken.

 

 

Een mooi rekje voor thuis aan de muur. Van links naar rechts The Snake, Oto stick en Shuma...

 

Doiyo, PFS en Iron Claw

De roofvismerken Doiyo, PFS en Iron Claw – want daar komen we voor – hebben zich de laatste jaren flink in de kijker gewerkt. Niet alleen is er een inhaalslag in kwaliteit gemaakt, maar onder het motto ‘Het oog wil ook wat’ brachten ze jaar na jaar opvallend vormgegeven producten uit, waarbij met name de hengels in het oog springen.

 

The Snake

De hengels voor 2018 staan in een rek opgesteld wanneer we binnenkomen in Wesel. Rond het rek staan al enkele winkeliers, prostaffers en schrijvende en filmende collega’s te likkebaarden en te wijzen op de nieuwe modellen die luisteren naar de namen The Snake, Odo Stick en Shuma. De eerste kent prachtige camouflage kleuren in de EVA grepen; de tweede is gewoon lekker wit en de derde heeft een gebandeerde kurken greep, en dat is qua design al een primeur voor zover wij weten. Nu is dat natuurlijk nog maar alleen het uiterlijk en een hengel moet nu eenmaal de kwaliteit laten spreken aan de waterkant, maar fabrikanten dienen voor de verkoop ook het design niet uit het oog te verliezen omdat zulks in verkoopcijfers zomaar de helft kan schelen. Tel uit je winst…

 

 

De Shuma range...

 

 

 

Verkoopcijfers

Over verkoopcijfers gesproken. Aangejaagd door advertenties, media en aanbevelingen via Facebook, Instagram en andere social media, zijn vaak alle ogen gericht op dat woordje ‘Nieuw’ in de catalogus. En dat is wel eens jammer, want de onderlinge concurrentie is nu eenmaal groot en fabrikanten moeten scoren om bij te blijven. Dus ook in de catalogus voor 2018 komen we de kreet ‘2018 New’ vaak tegen bij Iron Claw en Doiyo. De keerzijde is, dat je bepaalde hengeltypes van dit jaar (2017!) ergens in een rek achteraan moet zoeken. En daar, net buiten de spotlights, vinden we een rek vol 2017 juweeltjes genaamd Doiyo Goza, hengeltjes die harten gestolen hebben met niet alleen de vorm (met een unieke zandlopervormige carbongreep) maar vooral in kwaliteit en gebruikersgemak. En dat mag ook wel eens gezegd worden. We voegen er meteen aan toe dat deze Goza’s nog altijd verkrijgbaar zijn, net als de High V hengels (uitgebreid met een medium heavy Zander en een heavy Pike) en de minimalistische rode Double VC en VS die werden uitgebreid met twee Double S Zander uitvoeringen van 240 en 270 cm (tot 60 gram).

 

 

The Snake...

 

Balansgewichtjes

Terug naar de spotlights van 2018. The Snake hengelrange voor 2018 komt uit onder de vlag van Iron Claw. Acht modellen met de opvallende herfstachtige camo-kleuren in de gedeelde handgrepen en een slangenmotief in de high modulus carbon blanks. De acht dekken diverse technieken af en variëren in lengte van 188 cm tot 274 cm en in werpgewichtklasse van ‘tot’ 8 gram; tot 11 gram; tot 32 gram en tot 55 gram. Vier uitvoeringen (zowel met molenhandgreep als triggergreep voor de reelvissers) hebben in de butt een systeem met drie balansgewichtjes, waarmee je de hengel naar je eigen inzicht en voorkeur kunt uitbalanceren. Zeer fraai!

 

 

De Slab Shad is er in acht kleuren...

 

Streetfishing

Over naar de Shuma. Deze komt uit de Doiyo familie, een merk van finesse hengels, molens en (vooral) kunstaas dat ‘op zijn Japans’ producten produceert voor die genoemde stijl, zoals het streetfishing en rockfishing, maar ook de traditionele technieken met materialen bedient. Met zijn fraai gebandeerde kurken greep is elke van de acht Shuma’s een duidelijk herkenbare hengel. Dankzij de aanduidingen op de hengel (zoals ‘Light medium jigging mid range’) weet je waarvoor de hengel is aanbevolen, maar het is aan de gebruiker om die eindbeslissing te maken, omdat sommige technieken en hengels andere ‘overlappen’. De Shuma’s hebben verder high modulus 24-30 tons carbon blanks, spliced volcarbon toppen en K-type geleideogen. In lengtes strekken de acht modellen zich uit van een 198 cm 2-12 grams hengel met 93 gram eigen gewicht, tot aan een 274 cm 12-42 grams hengel met 139 gram eigen gewicht.

 

 

Kunstaasjes van Doiyo Blaze voor het streetfishing...

 

Catalogus

De bijna 600 pagina’s dikke catalogus neemt veel bladzijden roofvis in beslag en het aandeel kunstaas groeit elk jaar weer. Zowel hardbaits als softbaits vullen de showroom en als alles niet netjes gesorteerd was zou je het overzicht bijna verliezen. Doiyo excelleert in het segment klein kunstaas voor streetfishing, forelvissen en baarsvissen, terwijl Iron Claw zich meer toelegt op de snoek, maar iedereen weet dat er een groot segment aan kunstaas is dat werkelijk alles vangt wat roofvis heet, of het nu meerval, roofblei, zeebaars of snoek, snoekbaars of baars heet. Al moeten we meteen zeggen dat het meervalkunstaas vooral in het sterke onderdeel Uni-Cat zit weggeborgen, met zeer hoogstaande meervalmolens en meervalhengels.

 

 

Balansgewichtjes bij vier modellen van The Snake...

 

Slab Shad

Iron Claw brengt voor 2018 als grotesnoekenvanger de Slab Shad naar voren. Een flinke brok rubber met schoepstaart die Esox niet snel aan zich voorbij zal laten gaan. Met een ingenieus extern (Mustad) haaksysteem en spiraalbevestiging met lood en de dreggen ‘buitenom’, een trefzeker geconstrueerde Slab Shad Rig System die weinig snoeken zal missen en die je snel kunt omwisselen. Het haaksysteem kun je ‘Light’ uitdossen, maar ook ‘Heavy’, zodat je kunt inspelen op de situatie en de diepte van het viswater. De Slab Shad komt in acht verschillende kleurpatronen, meet 21 cm en is bijna 100 gram zwaar.

 

 

Anthony Smit vist onder meer streetfishing wedstrijden voor Iron Claw / Doiyo...

 

Navitas

Dit was zomaar een greep uit wat highlights uit de 2018 catalogus van Iron Claw en Doiyo. Natuurlijk is er te veel om op te noemen en moeten we ons beperken, maar in de komende tijd zullen we zeker nog meer aandacht besteden aan de materialen voor 2018, waaronder de exclusieve Navitas kledingrange.

 

Prey Provider

Nog eentje dan: voor deze winter brengt Iron Claw met een serie doodaasmaterialen onder naam Prey Provider doodaasdobbers, sail floats en takels en haaksystemen uit, die je meteen kunt gebruiken in de komende koudere maanden wanneer de roofvis statischer wordt of naar dieper water verhuist. Een van de takels betreft een Prey Provider Sling System, dat jou met een lus om de staart van de dode aasvis in staat stelt om redelijke afstanden te werpen met een dode makreel of dode voorn.

 

Alvast wat meer bekijken? Kijk dan op www.saenger-tts.de  

 

 

Hans Koopman, alias De Meteropnemer, zien we komend jaar waarschijnlijk met veel grote snoeken en deze pet op de foto...

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.