A river runs through it; 25 jaar na de film

08 november 2017 | Redactie

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de film ‘A river runs through it’ voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen werd vertoond. De film, onder regie van Robert Redford, is gebaseerd op het boek van Norman McClean, dat de schrijver op 70-jarige leeftijd schreef als herinnering aan zijn eigen familie in de twintiger jaren in Montana. A river runs through it zou als film voor sportvissend en vliegvissend Amerika uitgroeien tot icoon.

 

Uitgebracht in 1992...

 

Vliegvissen

De indrukwekkende landschappen en rivieren als de Blackfoot river vormen het decor in de film, die draait rond het gezin van een strenge dominee en zijn twee zoons. Terwijl de zoons als voorbeeldige jochies opgroeien, vinden zij in hun vader hun leermeester op het gebied van vliegvissen. Langs het stromende water van de Blackfoot river vinden zij gedrieën hun passie maar evenzeer het bindmiddel van hun vriendschap. Maar terwijl de ene zoon aan alle verwachtingen van de vader voldoet, drijft de andere (gespeeld door Brad Pitt) langzaam weg van het rechte pad. En ook al toont deze levenslustige rebel zich de beste vliegvisser van de drie; het kan niet voorkomen dat hij verder afglijdt en het gezin in verdriet dompelt.

 

 

Haunted by waters

Om veel redenen is de film een klassieker, maar zeker vanwege de betekenis van het (vlieg)vissen. De tragiek van de emoties en gebeurtenissen in de film leiden naar een indrukwekkend slot, waarin de oude vader al wadend de Blackfoot rivier opzoekt met zijn vliegenhengel en terugkijkt op zijn leven, omgeven door de eeuwig stromende rivier, de bergen en de hoge hemel boven Montana. Zijn gedachten vinden vorm in melancholieke slotwoorden die eindigen met de zin die de lijfspreuk van veel sportvissers zou kunnen zijn: “I am haunted by waters…’

 

Klik hieronder om de fragmenten met het slot van de film te bekijken.

 

 

 

 

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.