Tonijnvissen: Little big game? Little tunnys! (2)

12 november 2017 | Gerwin Gerlach

Gisteren las je het eerste stuk over de fraaie tonijnvisserij die Maikel van Breugel en Gerwin Gerlach beleven in Kroatië. Lees nú het vervolg… 

Tijdens het trollen worden er kortere hengels ingezet.

 

Op dagen dat ze niet aan het oppervlakte jagen is het trollen met dieper duikend kunstaas een goede optie. Wij gebruiken hierbij Rapala pluggen (X-rap Magnum en Clackin’ Magnum), die ook bij een hogere trolsnelheid een goede actie hebben. Een echte voorkeur voor kleuren hebben we niet ontdekt, we hebben ze gevangen op de kleuren Silver, Silver Blue Mackerel, Red Head en Glass Ghost. De hengels die we voor het trollen gebruiken zijn een stuk korter en steviger dan de hengels die we gebruiken voor het werpen. Als vaarsnelheid is zes tot acht knopen prima, wat overeen komt met 11 tot bijna 15 kilometer per uur. Een goed getrainde hardloper kan deze snelheid halen, dus het is een pittig tempo. Voor een tonijnachtige stelt het echter niet zo veel voor en je zou wat dat betreft de snelheid flink kunnen opvoeren. Voor het gebruikte materiaal is dit echter wel de maximum snelheid. Als je nog harder wil varen moet je zware hengels en heel sterke lijnen gebruiken, waarmee de dril van een tunny een stuk minder leuk is.

 

Tonijnvissen little big game little tunnies 13
De Rapala X-rap is een diep duikend stuk kunstaas dat prima geschikt is om mee te trollen.

 

Tonijnvissen 14

Gerwin met een vis die trollend werd buitgemaakt.

 

Geen dag hetzelfde

Wat ons keer op keer bij het vissen voor de Kroatische kust opvalt, is dat het gedrag van de vissen de ene dag totaal anders kan zijn dan de dag erna. Zo kun je de ene dag de een na de andere aanbeet krijgen en lijken de dag daarop alle vissen vertrokken. Ook tijdens de dag kan het zomaar veranderen. Zo plotseling als het jagen begint zo kan het ook weer stoppen.

 

 


 

Met rechte schouders voeren we aan het eind van de middag de haven van Jezera in

 


 

 

Alsof er iemand daarboven aan een knop draait. Waar dat aan ligt is natuurlijk moeilijk te zeggen, maar de wind en het gedrag van de scholen met aasvis spelen hierbij in elk geval een rol. De Kroatische vissers hebben in elk geval allemaal een sterke mening over de wind. Je hebt te maken met een ‘bora’ wind, die aflandig en over het algemeen fris is. Deze wind waait vooral in het voor- en najaar. Een ‘yugo’ wind is een zuidenwind, die vaak voor hoge golven zorgt. Beide windsoorten zijn ‘shit’ of ‘scheisse’ als je de Kroaten mag geloven, maar wij hebben eigenlijk bij alle weersomstandigheden vis kunnen vangen. Daarbij waren we - dankzij onze (Nederlandse) schipper - soms als enige boot op zee. De lokale vissers vangen het liefst blauwvintonijn of bodemvissen, omdat die een goede prijs opleveren bij de groothandel of de restaurants. Bij een stevige wind zijn de omstandigheden om op deze soorten te vissen ongunstig, dus dan blijven ze liever in de haven in plaats van hun brandstof te verspillen. 

 

Tonijnvissen 15

De vuurtoren van Blitvenica vormt een duidelijk herkenningspunt. 

 

Afgelopen voorjaar is de regel dat geen dag hetzelfde is weer eens goed bevestigd. Na een paar frisse dagen met een stevige bora wind lieten de omstandigheden het eindelijk toe om verder de zee op te gaan. Na het passeren van het eiland Blitvenica, waarvan de vuurtoren een herkenningspunt in zee vormt, hadden we 100 meter water onder de kiel en maakten we kans op little tunnys. Deze 100-meter is eigenlijk al jarenlang ons houvast in de zoektocht naar jagende vissen; ondieper zal je ze niet snel aantreffen. Tot onze verwondering eigenlijk, want juist in het wat ondiepere water boven het grote rif of rondom de eilanden zien we soms vele duizenden kleine makrelen aan het wateroppervlak. Dat lijkt een goed gedekte tafel voor de tonijnen en andere roofvissen, maar wonderlijk genoeg zie je die daar maar zelden. Dus volgas naar dieper water en ieder op de uitkijk naar duikende meeuwen. Al snel zagen we de eerste vogels en de komende uren voeren we van de ene jagende school vissen naar de andere, overigens zonder veel succes. Aan het einde van de dag nam de wind nog iets verder in kracht af, wat een positief effect leek te hebben op het jachtgedrag van de tunnys. Een paar grote scholen vis lieten zich zien en door behendig te varen en ver te werpen wisten we er een paar te haken én te landen. Met rechte schouders voeren we aan het eind van de middag de haven van Jezera in; de thuisblijvers hadden ongelijk gekregen en wij hadden het toch weer geflikt! 

 

Tonijnvissen 16

Mooie actieopname met de GoPro.

 

De ochtend daarop konden we niet wachten om weer in dezelfde zone te vissen. Dus gas erop en richting diep water. Een paar uur later keken drie mannen elkaar vol verbazing aan… In de wijde omtrek was geen vis te bekennen! Het relativerende “geen dag is hetzelfde op zee!” van schipper Lex leverde hem slechts een paar norse blikken op.

 

Tonijnvissen17
Flink wat schuim op het water duidt in dit geval op een enorme school tunnys!

 

Tonijn18
Een niet te missen naderende ‘baitball’…

 

Schuim op het water

Teleurgesteld voeren we met een rustig vaartje terug richting Blitvenica en verder, richting de kust. Dan maar een beetje op makreel vissen of rustig trollen met de elektromotor, in de hoop op het rif met kunstaas een mooie dentex of amberjack te haken. De makrelen waren snel gevonden en een aantal grotere exemplaren kregen een plekje op het ijs in de koelbox, om ’s avonds te grillen. Ineens viel ons oog op een grote zwerm meeuwen, die dicht bij de kust duidelijk een school vis volgden. Makrelen? We besloten te gaan kijken en iets dichterbij gekomen leken het inderdaad makrelen te zijn, die massaal aan het oppervlakte jaagden. Van een paar honderd meter afstand zagen de makrelen er behoorlijk groot uit en een paar seconden later viel het kwartje: tunnys! Maar hoe kon dat? Wat deden die beesten zo dicht onder de kust? Zonder enige aanwijsbare reden waren de vissen van hun gebruikelijke jachtgronden richting de kust gezwommen, om daar hun slag te slaan. En hoe! Honderden tunnys sloegen het water tot schuim en vanuit alle richtingen zagen we ruggen door het water klieven. Dit hadden we nog nooit gezien en het week enorm af van het jagen op open zee, waar de vissen met hoge snelheid een bepaalde route volgen en nooit op één plek blijven. De reden voor dit afwijkende gedrag diende zichzelf aan, toen een ‘bliep bliep’ van de dieptemeter een grote ronde bal van aasvissen toonde, op 20 meter diepte. Dat was het: de tunnys joegen de ‘baitball’ richting het oppervlak om daar met enkele honderden tegelijk de gedesoriënteerde visjes op te eten. Prachtig om te zien!

 

Tonijn 19
Gave tonijn voor Gerwin!

 

Het vangen van de tunnys was vervolgens kinderspel. De eerste poging leverde drie kromme hengels op, waarbij we uiteindelijk één vis konden landen. Losschieters moet je mee dealen, zo blijkt keer op keer. De kracht van de vissen en een bek met keiharde maar ook weke delen maakt dat we één op de drie tot vier vissen tijdens de dril verliezen, soms nog na een kwartier drillen. Of er dan een vlijmscherpe enkele haak of stevige Owner dreg achter de pilker hangt lijkt weinig uit te maken; de ene haak moet je met veel kracht en een tang verwijderen en de keer daarop is een keer slaan met de kop voldoende om de haak te lossen. 

 

Tonijn 20

Tonijn 21

Tonijn 22
Double hook-ups… Zulke foto’s vormen weer een mooie inspiratie voor onze volgende trip!

 

Zolang de aanbeet en dril maar spectaculair zijn – en dat zijn ze – maakt het niet zoveel uit of de vis wel of niet aan boord komt. Een foto van je vangst is natuurlijk wel leuk en die middag konden we weer verschillende foto’s aan onze collectie toevoegen, waaronder leuke plaatjes van ‘double hook-ups’. Heerlijk om naderhand weer te bekijken en een mooie inspiratie voor onze volgende trip!

 

Tonijn 23
Dit artikel verscheen eerder al in ons printmagazine Dé Roofvis. Wil je dit soort artikelen voortaan als eerste lezen, maar dan in een fullcolour hoge kwaliteit magazine? Neem dan nu een abonnement en profiteer van maar liefst 30% korting: klik hier!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.