Light Rock Fishing in Ibiza

28 januari 2016 | Robert Grootenboer

Als sportvisser komt er elk jaar weer dat ene moment, gezinsvakantie! Waar, wat, hoe en kunnen er visspullen mee? Voor mij persoonlijk móéten er visspullen mee, want een week zonder vissen maakt mij er bepaald niet vrolijker op! Er stond weer een mooie vakantie voor de boeg: Hey, we’re going to Ibiza!

Ibiza style

Het eiland van de hippies, maar ook waar veel bekende Nederlanders hun vakantie doorbrengen. Het bier is veel te duur en het gaat om het zien én gezien worden. Gelukkig is dit voor een groot gedeelte van het eiland niet het geval. Door de vele stranden, baaitjes en de mooie plekken om de zonsondergang te kunnen bekijken kun je ook in alle rust je vakantie doorbrengen.  Het grootste voordeel voor de echte vissers onder ons is dat het een eiland is. Dat betekent veel water én veel water betekent veel mooie plekken om te kunnen vissen!

 

Het eiland staat bekend om zijn vele ‘strandvlaktes’ en ‘kiezelstranden’. Elke plek heeft zijn charme en trekt een bepaalde vissoort meer of minder aan. Wat het ook allemaal zo mooi maakt is dat je hier perfect kan snorkelen en serieus eerst kunt zien wat je wilt vangen, hoe kicken is dat! Tijdens je snorkelavonturen zul je er al snel achter komen dat het er letterlijk stikt van de vis, voornamelijk kleine vis langs het strand en de ondiepe gedeeltes. Maar ga je iets meer de diepte in, ongeveer op een meter of drie tot vier, zie je dat de vissoorten vele malen groter worden. Oké, ik ben eerlijk, denk niet gelijk dat je metervissen en grote monsters tegen komt. Hiervoor moet je toch echt een boot moeten hebben en de open zee op gaan. Nee, we praten hier over vissen tot een centimeter of vijftig. Maar vissen met licht materiaal maakt het dan enorm gaaf, want power hebben ze allemaal!

 

Vissoorten

Je zal tijdens het snorkelen merken dat er enorm veel zwemt en hoe beter je kijkt, des te beter zal je ook zien hoeveel verschillende vissoorten er zwemmen. Hierbij een aantal soorten die je ongetwijfeld gaat zien of vangen op dit eiland:

 

Regenbooglipvis: Een slank, glibberig visje met heel mooie kleuren. Deze zijn niet het makkelijkst te vangen op open water, ze bevinden zich negen van de tien keer strak onder de kanten tussen de rotsblokken. Eén voordeel, ze hebben geen stekels die je kunnen prikken!

 

Zeebrasem: Een vissoort die er met bakken voor komt, in allerlei varianten. Zwemt als ze klein zijn in grote groepen bij elkaar over het hele water. Ik heb ze voorbij zien komen tot een kleine dertig centimeter in lengte. Maar deze vissen hebben een power waar je ‘u’ tegen zegt Pas op, deze vis heeft stekels op elke vin die hij bezit!

Light Rock Fishing in Ibiza b

Regenbooglipvis

Light Rock Fishing in Ibiza c

Zeebrasem

Goudstreep zeebrasem: Deze is goed te onderscheiden van zijn familie, heeft mooie goudkleurige strepen en ik heb hem van alle ‘brasemsoorten’ die ik zag zwemmen helaas het minst mogen vangen. Wel is dit één van de soorten die het grootst is rond het eiland. Meerdere exemplaren zien zwemmen en verspeeld van rond de vijftig centimeter.

 

Zwaluwstaarvis: Op het oog een heel donker, bijna zwartachtige vis. Maar boven water in het zonnetje, kleurt deze op naar een goudachtig visje. Zwemt veel tussen de rotsen en in kleinere groepjes. Ook dit visje beschikt over akelig veel stekels.

 

Harder: Aan de verschillende soorten harders ook geen gebrek op dit eiland. Het is eerder een plaag, op alles wat er het water aan raakt vliegen ze af. Helaas nemen ze zulke kleine nipjes van je aas, dat haken nog een hele kunst is.

Light Rock Fishing in Ibiza d1

Zwaluwstaartvis

Light Rock Fishing in Ibiza e

Harder

Gestreepte barracuda: In grote getallen kom je ze niet tegen, maar ze zitten er zeker voor de kust. Dit zijn wel de kleintjes, ben ze met snorkelen meerdere malen tegen gekomen tot een kleine dertig centimeter lang. Maar ik moet zeggen; hoewel ze klein waren maken ze wel een gave indruk! Helaas kreeg ik deze vis niet pakken

 

Geep: Een vis die we ook in de Nederlandse wateren tegenkomen. Makkelijk zijn ze niet vangbaar, maar ze zitten er zeker. 

 

Grijze lipvis: Een mooi visje dat zich veel op de bodem bevindt tussen de stenen op zoek naar restjes voedsel. 

Dit is een kleine lijst van de vissen die veel voorkomen voor de kust en stranden en best goed vangbaar zijn. Misschien vraag je jezelf ondertussen ook af hoe je ze kan vangen, daarover nu meer!

 

Vistechnieken en materiaal

Uiteraard wil je als visser zo veel mogelijk mee nemen om van alles te kunnen vangen. Maar één probleem: hoogstwaarschijnlijk ga je met het vliegtuig als je naar dit eiland op vakantie gaat. Je zal het dus moeten doen met een beperkte hoeveelheid materialen die in je koffer passen…
Wat betreft hengels zijn er een aantal opties. Zoals een telescoop werphengel, nadeel vind ik hieraan dat deze qua kwaliteit niet echt op kunnen tegen een ‘gewone’ werphengel.  Dan biedt een reishengel meer uitkomst, alleen zijn deze maar moeilijk te vinden in een lichtere categorie. Ik heb het geluk een Mosquito te bezitten. Dat is een tweedelige hengel met een totale lengte van slechts 152 cm. In een grotere koffer past hij perfect diagonaal. Ik steek hem voor de zekerheid ook nog even een stuk PVC buis! Natuurlijk zou een langere, en stevigere hengel ook goed van pas komen, maar ja, we gaan op gezinsvakantie en het is dus improviseren geblazen! Vergeet natuurlijk ook niet je favoriete lichte molentje mee te nemen, die ene met zorgvuldig afstelbare slip!


De grote vissen vang je er verder uit de kant, denk aan een meter of veertig tot vijftig, maar op de diepere gedeeltes tussen de rotsen kun je vlak voor je neus wel veel vis vangen.  
Aan klein materiaal raad ik je zeker aan om ook echt kleine haakjes mee te nemen. Denk hierbij aan maatjes 10 t/m 16. Met name de kleinere vis is dan goed te vangen. Dit kan je doen door heel simpel te vissen met een dobber en een klein stukje brood eraan… Voor wat kunstaas betreft kun je op verschillende manieren aan de gang gaan. Met de dropshotmethode  kun je prima afstanden bereiken en gave vissen vangen. Denk hierbij aan verschillende soorten groupers die er zwemmen. Ik mocht er een aantal vangen en dat is zeker de moeite waard! Daarnaast maak je ook meteen kans op de grotere exemplaren goudstreep brasems. Dit kun je het ook beste doen met kleinere haakmaten met in verhouding een lange haaksteel. De lengte van het kunstaasaas zou ik ook niet te groot nemen. Denk hierbij aan drie tot zes centimeter voor shads, streamertjes of vliegjes.


Werpend vissen is zeker ook een goede optie tussen de rotsblokken, vaak schiet de vis tussen de gaten uit met als gevolg een harde aanbeet. Houd rekening met het feit dat veel vissoorten beschikken over tanden, een dun fluorocarbon-lijntje moet je daarom zeker meenemen, denk aan 21/00 of nog iets zwaarder. 
Alles wat langer is dan zes centimeter qua aas of zwaarder is dan tien gram voor wat betreft lood(koppen), zou ik gewoon thuislaten. Mocht je toch iets vergeten zijn en het  willen aanschaffen op het eiland, dan kan dat in het plaatsje  ‘Santa Eulària des Riu’. Hier zitten twee zaken met boot- en hengelsportartikelen. Kom je binnen dan zal je waarschijnlijk eerst even moeten lachen; alles is bestemd voor de échte zeevisserij en bijna alle hengels zijn glashengels… Het is maar dat je het weet!

 

‘Top 3’ stranden om te vissen op Ibiza

Op elk strand kan je vis vangen, dat is zeker! Maar er zijn enkele plekken die er echt uitschieten. Als visser wil je immers toch een beetje privacy en kunnen genieten van de rust op dit drukbezochte eiland…

Cala Vadella: Een heerlijk strand en een super mooie omgeving. Een echte inham van de zee.  Zowel links als rechts van dit strand is het bezet met rotsblokken tot ver in de zee. Dit strand staat bekend om zijn blauwe water. Beste plek aan dit strand is rechts langs alle vissershutjes. Van die hutjes stikt het werkelijk op dit eiland en ze zijn meestal makkelijk te bereiken; groot voordeel is dat ze allemaal een plek hebben waar de vissers hun bootje te water laten…. En precies onder deze ‘trailerhelling’ zit altijd een dieper gat. Het gat waar je vaak al veel lipvisjes en kleine groupertjes mag verwachten!

 

Light Rock Fishing in Ibiza f

 

Cala de Sant Vincent: Dit strand ligt weer aan de andere kant van het eiland. Wil je trouwens van de ene naar de andere kant rijden met een auto, dan ben je ongeveer een uurtje kwijt. Dat is dus prima te doen! Dit strand is langgerekt en heeft ook weer één topstekje om heerlijk te zitten. En nóg een klein gelukje, er staat een Nederlands restaurant ‘On the beach’, met heerlijke bitterballen!

 

Light Rock Fishing in Ibiza g


Aan de rechterkant bevindt zich een grote rotsblok waar je heerlijk op kunt zitten. Onder het rotsblok waarop je zit loopt een tunnel onder water naar de andere kant van de rotspartij; veel vis zwemt hier doorheen en is dan ook een perfecte plek voor groupers. Dit plekje ontdekte ik tijdens het snorkelen rond de rotsblokken. 

Cala Benirrás: Het strand van de hippies, waar ze zomers lekker trommelen bij één van de mooiste zonsondergangen van het eiland. Ideale ingrediënten dus als je met je vriendin bent; ’s middags vissen én ’s avonds romantisch bij een ondergaande zon op het strand met een drankje, uiteraard. Wedden dat je hengel de volgende keer weer mee mag!

Light Rock Fishing in Ibiza h

Light Rock Fishing in Ibiza j

Benirrás is trouwens één van de zeldzamere kiezelstranden. Je merkt dan ook meteen dat hier meer vissoorten te zien én te vangen zijn. De keren dat ik hier ben geweest heb ik meerdere grote brasemsoorten gevangen. Naar mijn idee is dit een strandje dat je niet mag missen als je op Ibiza wilt vissen. Ook hier weer een aantal vissershutjes met zelfs twee steigers, inclusief afdakje aan het water met ‘picknicktafels’ erin! Onder water is een aantal grote rotsblokken te vinden, waar zich veel vis bevindt, een topstek!

 

Naast deze drie stranden zijn er nog tal van andere stranden waar je prima kunt vissen, maar om deze allemaal af te gaan ben je veel tijd kwijt. Met ruim tweehonderd kilometer aan kustlijn en enorm veel cala’s en playa’s zijn dat er teveel voor slechts één vakantie…

 

Tips en weetjes

  • Op de stranden lopen helaas in het hoogseizoen veel ‘verkopers’ rond met prul, negeer ze  of schud gewoon ‘nee’. Ze haken dan snel af om vervolgens tien minuten later het nog eens te vragen. Blijf gewoon vriendelijk ‘nee’ zeggen…
  • Een punt om rekening mee te houden op dit eiland is dat je eigenlijk altijd een auto moet huren. Zonder auto mis je echt teveel mooie plekjes! 
  • Het stikt er van de restaurants, deze hebben vaak gratis wifipoints. Zo kan iedereen op de hoogte houden van je mega vangsten!
  • Past je flippersetje niet mee in je koffer, op het eiland zijn tal van winkeltjes waar ze die verkopen. Voor een twee tientjes schaf je ze al aan. 
  • Ibiza is maar twee en een half uur vliegen. En met een beetje goed zoeken heb je al voor zo’n 45 euro een ticket.

Light Rock Fishing in Ibiza i

 

Het avontuur 

Daar sta ik dan voor het eerst aan het kiezelstrand, badende badgasten om me heen, en ik sta paraat met mijn snorkel en flippers. GoPro om de pols en als een vreemde pinguïn plons ik er in. Eerst maar goed verkennen voordat ik hier ‘mijn stokkie’ uitgooi. Al snel word ik omringd door veel kleine visjes en kijk ik m’n ogen uit. Dit is een visparadijs! Ik maak een rondje hier, ‘n rondje daar, even naast die grote rots onder water kijken. Ik schrik me een hoedje, uit het niets spreidt een beest zijn acht armen! ‘Holy crap’, ik bevind me op twee meter afstand van een inktvis! Snel trappel ik verder om hem niet boos te maken, ik kreeg al de beelden voor me dat hij om mijn hoofd heen zou gaan zitten…

 

Rustig kijk ik verder en zie steeds grotere vissen voorbij komen. Het gevoel van beleving en verkenning groeit en ik krijg steeds meer de behoeft om zo snel mogelijk een vis te vangen. Als een walrus spartel ik de kant op en pak mijn visgerei.  Snel die rotsblokken op en ingooien maar! De eerste kleine visjes melden zich al snel. Dan uit het niets is het in één keer goed hangen. De lichte spinhengel buigt flink door; ik heb hier te maken met een serieuze vis voor mijn gevoel. De slip wordt lichtjes doorgetrokken en uiteindelijk zie ik mijn vangst als een straaljager door het water schieten. Die had ik nog niet! Ik zie een goudachtige kleur door het water gaan. Hij weet van geen opgeven. Ik stap het water in en kan mijn hand er uiteindelijk onderschuiven, ik pak mijn eerste goudgestreepte zeebrasem in mijn viscarrière van wel geteld dertig hele centimeters vast. De voldoening is erg groot!

 

Alles weten over Robert Grootenboer? Klik dan hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.