Spinners: Old school blinkeren

28 december 2017 | Rob Punselie

Als er een lijst zou bestaan van het best vangende kunstaas allertijden dan zou het verdraaide blinkertje zo nog maar eens een top drie notering mogen noteren.

De blinker heeft zijn aantrekkingskracht nimmer verloren!

 

Maar ‘blinkeren’ met een spinnertje wie doet dat eigenlijk nog, want tegenwoordig lijkt de spinner een beetje in de vergetelheid te zijn geraakt. Toch niet bij iedereen, zo maakt Rob Punselie er tegenwoordig weer graag gebruik van…

 

Spinners: Old school blinkeren  02

In alle soorten en maten en handig op te bergen, dus ideaal voor een dag struinen door de polder.

 

Van kinds af aan ben ik met de hengelsport opgegroeid. Het begon met een bamboehengel, gekregen van mijn opa. Met opa samen vissen achter in de sloot, het maakte niet uit wat ik ving. Man, wat was het leven mooi. De spanning, de euforie, de pure beleving, de kick van het vissen. Later kreeg ik een werphengel, een groene volglas spinhengel met een simpel molentje, op de molen zat silk. Ik leerde van mijn vader ook het gericht vissen op snoek. Gekleed in een parka, spijkerbroek, groene kaplaarzen, met in mijn pukkel visgerei, eten en drinken. Samen met mijn broertjes struinden ik alle slootjes af. Vissen op snoek vond ik echt het aller mooiste, dat was het echte werk. En snoeken dat deed je met een… blinker!

 

 

 

 


 

…in 1953 ontwikkelde de legendarische hengelsport winkelier Nelis Vogel de eerste onverzwaarde spinner, speciaal voor het vissen in de Nederlandse polder…

 


 

 

 

Blinkers zijn één van de oudste kunstaasjes die wij in de lage landen kennen. Als ik naar de geschiedenis van de blinkers kijk, dan zijn de Mepps en Ondex het bekendst. De allereerste Mepps spinner werd uitgevonden in 1938 en in 1953 ontwikkelde de legendarische hengelsport winkelier Nelis Vogel de eerste onverzwaarde spinner, speciaal voor het vissen in de Nederlandse polders. De vraag die me de laatste jaren mee bezig hield is waarom er vandaag de dag nog zo weinig met blinkers gevist wordt. Grote bucktails spinners, spinnersbaits en grainders worden wel gebruikt, maar de old school blinkers zoals we die van vroeger kennen kom ik nog maar sporadische tegen. Is het achterhaald kunstaas, zijn ze niet meer van deze tijd, kunnen ze niet op tegen de hedendaagse creaties óf worden ze simpelweg ondergewaardeerd? Ik moet eerlijk bekennen dat door het geweld van de hedendaagse kunstaasvisserij met de meest fantastisch uitziende jerkbaits, pluggen, swimbaits, shads en allerlei andere hi-tech kunstaasjes uit Japan bij mij de geliefde blinker ook een beetje was ondergesneeuwd. Ook ik had me laten verleiden door de moderne materialen. Inmiddels is de blinker bij mij weer in ere hersteld, want oude liefde roest namelijk niet. Er kwam een ommekeer, misschien wel bezinning. Back to basic… 

 

Spinners: Old school blinkeren 03

Spinners: Old school blinkeren 04

Spinners: Old school blinkeren 180

Spinners: Old school blinkeren  06

Net zoals vroeger op pad met pukkel, holglas en blinker.

 

Vangt die oude vertrouwde blinker in 2017 nog vis? Ik moest het gewoon weten. ‘Terug naar de basis’ was in mijn geval iets te veel over de top. Uitgerust met mijn oude Lavis holglas spinhengel, molen met silk (nylon) en een pukkel gevuld met stalen onderlijntjes en blinkers - wel iets meer dan vroeger -, ben ik de polders ingetrokken. Ik wilde antwoord op de vraag.

 

Nostalgie

Ik ben er inmiddels wel achter gekomen waarom we tegenwoordig met moderner materiaal vissen. Daar bedoel ik niet het kunstaas mee, maar de gevlochten lijn zonder rek en de wat strakkere carbon hengels. Door de nylon lijn in combinatie met de holglas hengel ben ik in een paar sessies tientallen snoeken kwijt geraakt puur en alleen omdat ik de haak niet goed kon zetten. Het plezier was er echter niet minder om. Ik was wel positief verbaasd dat met deze combi; holglashengel en nylon de snoeken toch snel gedrild waren. Misschien komt dit wel door de rek van het nylon en de buigzaamheid van de hengel die ieder klap van de snoek opvangt. Maar nu dan de grote vraag; wordt er minder gevangen met een blinker dan met de andere veel modernere en vele malen duurdere kunstaasjes? Naar mijn beleving niet! 

 

Sterker nog, ik ving een aantal keren meer snoek met mijn old school blinker dan mijn vismaat die met het nieuwste hi-tech kunstaas viste. Werkt een blinker dan dressuurdoorbrekend omdat er met deze blinker relatief weinig wordt gevist? Het blijft gissen maar ik denk dat vandaag de dag de blinker een goed en goedkoop kunstaasje is dat zeker niet in je kunstaas box mag ontbreken, zeker wanneer een water veel dressuur kent.  Door deze nostalgische actie kreeg ik antwoord op mijn vraag en kwam het gevoel zoals ik dat als kind beleefde weer helemaal terug. De blinker bracht mij ‘back to basic’ in meerdere opzichten!

 

Spinners: Old school blinkeren 07

Hángen…!

 

Blinkers en dergelijke

Een blinker is niet veel meer dan één of twee metalen blaadjes op een metalen stang gemonteerd die, wanneer deze door het water getrokken worden, draaien rond hun as. De hoek en de vorm van het blad, het tempo van inhalen en de stroming in het water bepalen de draaisnelheid van de blinker. Deze draaiende beweging zorgt voor behoorlijk veel trillingen en lichtreflexen in het water die de snoek maar moeilijk langs zijn zij kan laten gaan. Zeker in troebel water is dit een groot voordeel. De snoek moet dan vooral afgaan op zijn zijlijnzintuig, in een fractie van een seconden moet hij kunnen reageren. Zeker trillingen geven dan de doorslag. Een blinker is dan dik in het voordeel. 

 

Blinkers zijn in allerlei soorten, maten en kleuren te koop. De twee hoofdsoorten zijn de  verzwaarde en de onverzwaarde blinkers. Ik vis hoofdzakelijk met de onverzwaarde blinker, dit omdat ik voornamelijk in ondiepe polderwateren vis. Wanneer het  water iets dieper is, dan laat ik de blinker wat langer afzinken voordat ik begin te draaien. Een van mijn favoriete blinkers is de dubbelbladige, oftewel ‘tandemspinner’. Het dubbele blad zorgt voor extra veel trilling. Bij helder water zijn mijn voorkeur kleuren zilver, koper, blauw en groen. Wanneer het water troebel is, gebruik ik graag wat opvallendere kleuren zoals ‘fluo’ oranje of geel. Ik wissel regelmatig totdat ik een aanbeet krijg. Verder is het natuurlijk ook een kwestie van het geloven en vertrouwen in en de kleur waar je mee vist. 

 

Spinners: Old school blinkeren  08

Spinners: Old school blinkeren 09

Opstarten.. De eerste slagen maak je het beste net even wat krachtiger.

 

Voor old school blinkeren in een modern jasje hebben we een redelijk strakke spinhengel nodig variërend van 240 tot 270 cm met een werpgewicht tot ongeveer dertig gram. Dit is natuurlijk afhankelijk van de zwaarte en grootte van je blinker. Dertig gram dekt de lading voor een groot gedeelte. Deze gewichtsklasse heb je niet alleen nodig voor het werpgewicht van je blinker. Een blinker geeft onder water behoorlijk wat weerstand en met een niet te lichte spinhengel heb je de wat grotere blinkers meer onder controle. Een hengel met een iets te zwaar werpgewicht gooit ook prettiger omdat je dan iets meer kracht kan zetten voor verdere worpen. Een blinker is nu eenmaal niet een van de meest aerodynamische kunstaasjes. Verder vis ik met een niet te grote spinmolen in de klasse 2500. Op mijn spoel heb ik jawel, al doende leert men, een rekloze gevlochten lijn in de juiste dikte (verschilt per locatie.) Zorg wel dat de gevlochten lijn rond is want platte lijnen gaan kinken. 

 

Spinners: Old school blinkeren 10

Vergeet de kantjes niet…

 

De praktijk

Het binnen vissen van een blinker en dan bedoel ik het correct binnen vissen verdient even wat aandacht. Na de inworp, als je de blinker wil gaan binnenvissen, start je de blinker doormiddel van de eerste slagen iets krachtiger te doen. De blinker draait nu mooier om zijn as, je geeft hem even een jumpstart als het ware… Ook moet je de blinker niet altijd met één en de zelfde snelheid binnen vissen en net zoals ander kunstaas af en toe een rukje geven. Het af en toe een fractie stoppen waarbij de blinker een duikeltje maakt kan dodelijk zijn. Varieer ook in de diepte, dit kun je doen door de top van de hengel hoger of lager te houden. De diepte kan je ook bepalen door eerst in te gooien en te tellen hoe lang het duurt tot hij de bodem heeft bereikt, bijvoorbeeld vijf tellen. Bij de volgende worp tel je tot vier en start je de blinker dichtbij, maar ook weer net niet op de bodem. Door gelijk te gaan draaien bij het neerkomen bied je de blinker uiteraard hoog aan. Je hebt waarschijnlijk de neiging blinkers  snel binnen te draaien, maar over het algemeen zijn ze bij lagere snelheid het effectiefst. 

 

Spinners: Old school blinkeren 11

Zo’n thermoskannetje met koffie past allicht in je pukkel.

 

De kracht van een blinker is juist dat je hem tergend langzaam binnen kan vissen, vaak is dit in de winter een dodelijke manier om een van onze goudgroene vrienden te verleiden. Een andere kracht van de blinker is dat je deze in de ondiepste slootjes kan inzetten. Je zal verbaasd zijn wat je in deze slootjes met een blinker kunt vangen.    

 

Spinners: Old school blinkeren 12

Lekker ‘back to basic’, simpel maar effectief vissen met een old school blinker!

         

 

 

 


 

Volgers die je niet gezien hebt, verblijven vaak nog onder je eigen  kant…

 


 

 

 

 

De techniek van het afvissen is niet anders dan bij ander kunstaas. Vis alles af in een waaier en schuif regelmatig een stukje op. Wanneer het water helder en ondiep is, houd ik altijd wat afstand van de oever. Bij ware hotspots zoals bruggetjes, meerpalen, rietkragen en overhangende bomen doe ik altijd een worpje extra. Wanneer ik een vis zie volgen maar deze niet wil toehappen wissel ik van kleur. Bij nog geen reactie markeer ik de plek om het later op de dag nog een keer te proberen. Ook een worp langs het kantje dat je net bevist hebt levert soms vis op. Volgers die je niet gezien hebt, verblijven vaak nog onder je eigen  kant. Vergeet vooral niet als eerste het kantje in je loop richting af te werpen. De snoek bevindt zich maar al te vaak vlak voor je voeten! 

 

Ik weet zeker dat wanneer je de blinker een eerlijke kans geeft, je niet teleurgesteld zal worden. Ga eens lekker back to basic en geniet van dit nostalgische stukje kunstaas. Laat je verbazen door de old school blinker! 

 

Dit artikel verscheen eerder in het magazine Dé Roofvis. Wilt u voortaan alle interessante roofvisartikelen als eerste lezen, neem dan nu een voordelig abonnement: klik hier!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.