Buitenland: Blackbass in Andalusië

29 december 2017 | Bram Bokkers

Allround roofvisser en natuurfotograaf Bram Bokkers is verslaafd aan het vissen en spendeert het liefst elk vrij uurtje aan of op het water. Dat kan in Nederland zijn en als het maar even kan, trekt hij ook zo door naar het buitenland, het liefst op zoek naar een voor hem onbekende vissoort. Zoals dit keer de vechtlustige Spaanse blackbass…

Embalse de Guadalcacín…

 

Wanneer we op de stek aankomen wordt het net licht en staat er geen zuchtje wind. De vele kringen verraden al activiteit in het water. Driftend vissen we geconcentreerd met onze spinnerbaits door het ‘dode bomenbos’. Elke verkeerde worp kan direct afgestraft worden door een vastloper aan één van de vele dode afgestorven bomen… 

 

Dat hier grote blackbass huist is wel duidelijk, maar het daadwerkelijk vangen is nog geen zekerheid. We hebben al enkele tikken op ons kunstaas gehad, maar nog geen enkele aanbeet mogen verzilveren. Wanneer ik voor de zoveelste keer vast zit geef ik een flinke ruk aan mijn hengel, maar in plaats van door te kunnen vissen explodeert het wateroppervlak voor me. Blijkbaar heeft een getriggerde blackbass mijn spinnerbait gevolgd en deze bij het losschieten gepakt! Hij is duidelijk verrast en probeert zich met alle geweld van mijn haak te ontdoen. Een normale dril is op plekken als deze niet mogelijk en ik probeer koste wat het kost mijn lijn uit de takken te houden. Dit gaat me goed af, en toch is het geluk niet met me. De lijn valt niet slap, maar toch voel ik geen vis meer. Blijkbaar heeft de vis mijn spinnerbait in de takken geparkeerd en is me  dus weer te slim af geweest! 

 

Buitenland: Blackbass in Andalusië 02

Blackbass is een geweldige sportvis.


Buitenland: Blackbass in Andalusië 03

Je bent zo een eind op weg met zo’n Nitro bass Boat.

 

Het vangen van een blackbass stond al geruime tijd op mijn bucketlist. Alleen had een echte kans om deze op en top sportvis te vangen zich nog niet eerder voorgedaan. Een vakantie met mijn vriendin naar Andalusië bracht hier verandering in. Ik ving mijn eerste blackbass en ik wilde natuurlijk terug. Eind juli deed zich een nieuwe mogelijkheid voor, samen met Bert Goeree van Tight Lines gingen we een paar dagen gericht op blackbass vissen in Zuid-Spanje. Deze keer wederom met Miguel, de visgids waarmee ik in het voorjaar mijn eerste blackbass wist te vangen. 

 

Buitenland: Blackbass in Andalusië 04

Buitenland: Blackbass in Andalusië 05

Buitenland: Blackbass in Andalusië 06

Spinnerbaits, pluggen en shads… Een keuze in overvloed!

 

Zuid-Spanje

Een korte vlucht brengt ons naar Malaga in Andalusië, een kustplaats waar iedereen wel eens van gehoord heeft. Op het moment dat wij er zijn, heerst er een hittegolf met al weken temperaturen van 35graden Celsius en zelfs hoger. Het is nog vroeg in de ochtend maar de temperatuur loopt al aardig op. Eind juli is niet bepaald de beste periode om achter de blackbass aan te gaan, maar door een overvolle agenda was het nu of nooit. 

 

De vroege ochtenduren zijn in deze warme periode het meest geschikt om onze targetvis aan de schubben te komen. Na een prachtige rit door het  National Parque Naturel Siërra de Grazalema komen we in Ronda aan. We hebben hier een hotelletje geboekt voor de aankomende dagen. Later in de middag ontmoeten we Miguel en overleggen we onze plannen voor de volgende dagen onder het genot van een ijskoude cerveza, met glazen uit de vriezer.

 

Buitenland: Blackbass in Andalusië 07

Miguel en Bert met een vangst in de vroege ochtend.

 

Embalse de Guadalcacín 

Miguel stelt voor om de komende dagen twee verschillende stuwmeren te bevissen. Embalse de Bornos én Embalse de Guadalcacín waar we morgenochtend zullen beginnen. De volgende ochtend staat Miguel al vroeg voor het hotel. Na een mooie rit door een berggebied dat langzaam overgaat in heuvels krijgen we uitzicht over het uitgestrekte azuurblauwe stuwmeer Embalse de Guadalcacín wat zich deels in een National park bevindt. De zo groene en bloemrijke omgeving van het afgelopen voorjaar is veranderd in een landschap van vele roesttinten. Ook zie ik dat het water nu lager staat dan afgelopen meimaand. Het ondergelopen dal laat nu nog meer toppen van bomen zien die het bij het aanleggen van het stuwmeer het niet overleefd hebben en nu de ultieme schuilplaats voor de blackbass vormen.

 

 

 

 


 

Er zwemmen hier ook echte grote vissen rond, ze worden hier gevangen tot 4,1kilo zwaar…

 


 

 

 

 

Goed vooruitzicht

Embalse de Guadalcacín staat bekend om zijn enorme populatie blackbass, met een lengte tot zo’n vijfendertig centimeter. Er zwemmen hier ook echte grote vissen rond, ze worden hier gevangen tot 4,1kilo zwaar. Dit is tevens het Spaanse record blackbass dat op naam staat van Miguel zelf. In het nog niet zo oude stuwmeer (20 jaar) is na het ontstaan een grote hoeveelheid blackbass uitgezet. Het nadeel was dat er te weinig prooivis aanwezig was, wat zich in kannibalisme uitte. Een aantal jaar geleden werd dit probleem opgelost en werd de alver geïntroduceerd die voor vele nakomelingen zorgde. Het plan is geslaagd; de toekomst ziet er weer optimistisch uit. Verwacht wordt dat in Embalse de Guadalcacín de toch al snel groeiende bass in de komende jaren fors zal groeien en vele twee kilo-plus vissen zal voortbrengen. 

 

De blackbass is de enige soort uit de blackbass familie die in Spanje voorkomt. In Spanje kwam oorspronkelijk maar een klein aantal vissoorten voor, waaronder meerdere soorten barbelen en forellen. De vissoorten waar Spanje nu bekend om staat, zoals karper, snoek, meerval, snoekbaars, en de blackbass, zijn er later geïntroduceerd. De aanwezigheid van blackbass heeft Spanje te danken aan het uitzettingsbeleid van oud-staatsleider Franco.

 

Een opmerkelijk feit is dat ondanks de vele meren, de schitterende omgeving en de goede visstand er haast niet op de stuwmeren gevist wordt. Op deze bijna maagdelijke meren is er nog geen dressuur en zijn er niet vele boten voor u geweest die de beste stekken al afgeroomd hebben. Bijna onbegrijpelijk, maar vermoedelijk gaat dit in de nabije toekomst wel veranderen. Miguel zijn klanten komen voornamelijk uit Frankrijk en Italië waar de blackbass niet zo groot wordt als in Spanje. Nederlanders, Duitsers en andere Europeanen vissen voornamelijk in Midden Spanje in de omgeving van Extremadura. Hier zwemmen ook grote vissen, maar is er meer dressuur en de vispopulatie kleiner. 

 

Buitenland: Blackbass in Andalusië 08

Voorzien van de beste apparatuur en met twee comfortabele werpdekken.

 

Hoog in de oeverzone

Als onze spullen gereed zijn, trailert Miguel zijn Nitro Bass boot het water in. Twee grote werpplateaus geven de roofvissers een goed comfort. Miguel is in Spanje geen onbekende en vist fanatiek alle wedstrijden mee. Hij kent de visserij, de boot en heeft de allernieuwste apparatuur. En dat is zeker prettig. 

 

We beginnen met het driftend afwerpen van de oeverzone. Deze oevers bestaan uit steen, planten en afgestorven bomen. We vissen met spinnerbaits tot zo’n achttien gram en oppervlakte kunstaas tot 12 centimeter (o.a. de Sky Pop Grande en de Bonnie 128 van Illex) aan een lichte maar strakke spinhengel met een lengte van 215 cm en een werpgewicht van zeven tot 28 gram. Verder vis ik met een reeltje met 20lb Dyneema, zo krijg ik makkelijker actie in mijn kunstaas. Al snel vangen we een aantal vissen. Geen kanjers, maar het is een leuke visserij. Natuurlijke kleuren en rood/wit doen het goed. Het is nog niet zo heet, later op de dag zal het vissen in de oeverzone minder vis opleveren, maar nu gaan ze aardig los. Soms zwemmen er wel zo’n 50 stuks achter ons kunstaas aan en kun je ze allemaal vangen als je zou willen. Sommige worpen leveren soms twee vissen tegelijk op, het moet niet gekker worden. 

 

Ook jerkend met een ondiep lopend plugje vangen we goed. We vissen onder andere met de Arnoud 110 F en de Mag Squad 128 SP. De vissen hebben een lengte tot zo’n 35 cm. De grotere vissen laten zich nog niet zien. Wanneer de zon hoger komt te staan en de temperatuur stijgt, wordt de actie minder. Een meegenomen Spaanse lunch bestaande uit stokbrood, kaas en tortilla smaakt goed. 

 

 Buitenland: Blackbass in Andalusië 09

De auteur is deze mooie blackbass net even te snel af.

 

De diepte in ...

Later in de middag wil Miguel diepere delen van het meer bevissen en vaart naar een plek waar een steile rotswand het water inloopt. Op de dieptemeter is goed te zien dat de rotswand trede voor trede naar beneden loopt. We gaan hier met shads vissen. Ik kies voor een gevoelige spinhengel met een lengte van 225 cm en een werpgewicht van vijf tot 24 gram, de molen bevat 12lb Dyneema. We werpen ons kunstaas vlak voor de wand en laten deze vervolgens naar beneden huppelen. We vissen uitsluitend met weedless haken; Texas jighead tot 5,4 gram. Zouden we dit niet doen, dan worden we meteen gestraft met vastzitten en lijnbreuk. Op de rotswand bevindt zich nog veel dode vegetatie, zoals uit heesters en bomen die hier voordat deze locatie een stuwmeer werd in overvloed groeiden. Ook met onze weedless haken blijven we weliswaar ook soms vastzitten, maar meestal komen we wel weer los. Het is een spannende visserij. Geconcentreerd driften en werpen we de wand af. We vissen tot een diepte van zo’n acht meter. Volgens Miguel bevinden zich hier de grotere solitaire baarzen. We hoeven niet lang te wachten. 

 

 Buitenland: Blackbass in Andalusië 10

Genieten van het mooie Spaanse leven, met tapas en muziek.

 

Een betere baars heeft Miguel zijn shad opgevangen, maar deze weet al snel een aantal dode takken te bereiken. Lijnbreuk is het gevolg. Even later weet ik een goede vis te haken, het is een vuile vechter. Van het begin tot het eind blijft hij met zijn kop schudden. Wanneer de vis eenmaal langszij ligt, valt mijn lijn even slap en word ik gelijk afgestraft; ook deze vis wordt uiteindelijk niet gevangen. Toch weten we vandaag een aantal grovere vissen te vangen. Ze hebben een duidelijk andere bouw dan onze eigen baarzen. Ze zijn hoger en hebben een grotere kop waardoor ze fors overkomen. Aan het einde van de dag rijden we met een tevreden gevoel terug naar Ronda, we hebben weer veel geleerd vandaag. Morgen komen we terug, maar gaan nu eerst genieten van het echte Spaanse leven, lekkere tapas en een flesje Rioja helpen ons hierbij, het is snel laat. Spanje bevalt ons zeker wel.

 

Boven de oprijlaan

De volgende ochtend staan we alweer vroeg bij de trailerhelling. Miguel liet al weten weer nieuwe stekken te willen bevissen. Na even gevaren te hebben, zien we midden in het wijd twee slanke boomtoppen het water uitrijzen. Miguel laat weten dat deze twee bomen zich aan het begin van een vroegere oprijlaan bevinden, het is hier zo’n zeven meter diep. We beginnen te werpen met ondiep lopende pluggen en spinnerbaits. We werpen deze vlak langs en tussen de bomen door. Mijn 12 cm lange plug wordt bijna direct gegrepen. De baars blijft met zijn kop schudden tot aan de boot. 

 

 

 

 

 


 

We zien zelfs ramen in het huis zitten en een boompje in de voortuin staan en dat metersdiep onder water…

 


 

 

 

 

Nu ben ik de vis wel te slim af en even later poseert hij met mij voor de camera. Na het vangen van deze vis bevissen we de bomenstek dieper. Nu ook met shads en zware spinnerbaits (tot 35 gram) die we diep laten afzinken, ze doen goed hun werk. We vangen er nog enkele vissen bij, wanneer de actie eenmaal stilvalt gaan we verder. De onder water staande oprijlaan leidt ons naar een boerderij met schuur. Met behulp van de siteplanner kunnen we alles heel gedetailleerd op het beeldscherm volgen. We zien zelfs ramen in het huis zitten en een boompje in de voortuin staan en dat metersdiep onder water… Miguel ankert de boot op verschillende locaties om vervolgens deze hot spot goed af te vissen. We vangen hier een groot aantal vissen, maar geen echte uitschieters. Ook bevissen we vandaag een ‘onderwatereiland’. 

 

 Buitenland: Blackbass in Andalusië 11

Dit is toch wel een zeer gedetailleerde weergave.

 

Spinnerbaits en shads met weedless haken kunnen hier weer goed hun werk doen. Later in de middag zien we nog een school - bestaande uit wel honderden baarzen - jagen aan de oppervlakte. We vissen tot laat in de middag en genieten volop van de voor ons nieuwe visserij. Morgen gaan we Embalse de Bornos bevissen. 

 

 Buitenland: Blackbass in Andalusië 12

Embalse de Bornos is vernoemd naar het dorp dat aan het stuwmeer ligt.

 


 

Voor informatie en reserveringen:

Tight Lines Visreizen - +31 180 434788

info@tightlines.nl www.tightlines.nl 

 


 

Embalse de Bornos

Embalse de Bornos is vernoemd naar het dorp Bornos dat aan het stuwmeer ligt. Meerdere kerktorens bewoond door stelletjes ooievaars, smalle pittoreske straatjes, restaurantjes stralen een relaxte Spaanse sfeer uit. In het meer bevindt zich voornamelijk blackbass maar ook karper en barbeel. Miguel vertelt dat de blackbass populatie hier gezond is. In verhouding met Guadalgacin komt er in Embalse de Bornos minder baars voor, maar is het gemiddelde formaat groter. Vissen van twee kilo en zwaarder zijn hier geen uitzondering, dit klinkt ons als muziek in de oren! 

 

De routine zit er al aardig in en voordat we het weten zijn we al aan het vissen. We beginnen diep deze ochtend. De steile rotswanden werpen we nauwkeurig af met shads. Na een aantal kleinere vissen biedt de eerste twee kilo vis zich aan. Ook bevissen we de diepere oeverzones met nog dieper duikende pluggen. Ik vis nu met een zwaardere spinhengel die een lengte heeft van 240 cm en een werpgewicht van tien tot 40 gram. Een spinmolen en een 20 lb Dyneema maakt de set compleet. We gebruiken pluggen als de Dowzvido 90 SP, Squad minnow 95 HW en de DD Arnoud 100 SP. De grootste vissen verspelen we helaas. “Ja, dat hoort ook bij blackbass vissen”, lacht Miguel. 

 

 Buitenland: Blackbass in Andalusië 13

Vismaat Bert is in zijn nopjes met zo’n mooie baars.

 

Dode bomenbos

Na onze bootlunch varen we op volle snelheid naar de andere kant van het meer, gemotoriseerd varen is hier wel toegestaan, in Embalse de Guadalcacín is dat overigens niet het geval. Meerdere schitterende stekken varen we voorbij. Bij een ondergelopen bos stopt Miguel de boot. Deze stek is bij Miguel favoriet. Hij heeft hier namelijk al veel dikke vissen weten te vangen. De stek heeft alles wat een blackbass-stek hebben moet. Ik realiseer me wel dat een gehaakte vis zeker hier nog niet geteld mag worden. Er kan namelijk van alles fout gaan. We werpen met forse spinnerbaits tussen de dode bomen door om deze vervolgens rustig al tikkend door de takken terug te vissen. Je raadt het al; aanbeten krijgen we genoeg, maar vangen doen we ze niet. Naast het verspelen in de takken, zijn ze daarbij ook niet echt los. Ze zwemmen mee of tikken met hun kop of lichaam tegen de spinnerbait aan. Soms blijven ze even hangen, maar schieten dan ook weer los. Miguel wijdt dit gedrag aan het te warme water. Het is veel te heet en daarmee is de vis erg passief. We besluiten morgen extra vroeg terug te komen om onze laatste slag te slaan. 

 

 Buitenland: Blackbass in Andalusië 14

Gevangen aan een weedless systeem.

 

Dag van de waarheid

De volgende dag varen we bij het vroege ochtend licht het meer al op. Meerdere kringen verraden dat de vis actief is, we beginnen met vissen bij een piertje vlakbij de trailerhelling. We vissen hier met ondiep lopende pluggen en oppervlakte kunstaas de diepe en ondiepe stekken af. Nog voordat het licht is vangt Bert de eerste én tot nu toe grootste vis die we in de boot hebben gehad. Het is een schitterend getekende grove baars. Deze baars heeft het kunstaas vol gepakt, dit willen we zien! 

 

 Buitenland: Blackbass in Andalusië15

We hebben deze week nodige worpjes gemaakt.

 

Onze tweede stek is het dode bomenbos van gisteren. Onze verwachtingen zijn hoog gespannen en dan valt het natuurlijk tegen. We vangen een enkele kleine baars, maar daar blijft het ook bij. Een beetje teleurgesteld verlaten we de stek. Miguel wil de stek even met rust laten om later in de ochtend terug te keren. Volgens hem huizen ze er wel degelijk, maar is het alleen een kwestie van er op het juiste moment te zijn. Hij krijgt gelijk. Twee uur later komt het bos tot leven en beleven we een schitterende visserij, eentje uit de boeken! 

 

“Ook dit is blackbass vissen”, lacht Miguel. Ondanks de hitte hebben we uiteindelijk toch mooie vissen gevangen en met een zeer voldaan gevoel ruimen we onze hengels op. Het is tijd om te gaan.

 

Dit artikel verscheen eerder in het magazine Dé Roofvis. Wilt u voortaan alle interessante roofvisartikelen als eerste lezen, neem dan nu een voordelig abonnement: klik hier!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.