Bellyboaten: Meerval Roadtrippin’

30 december 2017 | Mick Rijnhout

Tijdens de voorjaars sessies die ze vooral spenderen aan werpend snoeken op groot water blikken de vismaten Chris en Mick vast wat vooruit op het komende seizoen. Het zijn alle twee beste planners, maar denken vooral hardop om te zien waar ze het liefst tegenaan vliegen in de loop van het jaar… Mick aan het woord:

 

Beiden landen we tien minuten later een mooie vis.

 

Onze interesses komen zeer overeen en diverse soorten en technieken passeren de revue, vooral is het duidelijk dat we zeker enkele roadtrips in het buitenland willen gaan doen met de bellyboat.
En zo plannen we in de week dat de koning jarig is een pilot meervaltripje naar Frankrijk.

Slechte planning
De trip is dus gepland in de laatste week van april, we zijn echter zoveel aan het vissen dat er van een goed overleg nauwelijks wat komt. Steeds weer spreken we af om tijdens een volgende sessie de trip vast door te spreken en een globaal plan te maken. Niet dat alles tot in detail vastgelegd hoeft te worden, maar een beetje leidraad is toch wel prettig met zo’n uitstapje.
Eenmaal aan het water is er echter teveel aandacht voor het vissen zelf en de buitenlandtrip komt dan logischerwijs nauwelijks nog ter sprake. Eind april nadert en we besluiten op het laatste moment om de boel enkele weken te verzetten. 

 

Bellyboaten: Meerval Roadtrippin’ 02

Chris is hier al redelijk bekend, hier met een echte buitencategorie bak!

 

Twee zaken geven daar de doorslag in: Het gebrek aan goede voorbereiding én er geldt ook in Frankrijk een gesloten seizoen, zodat we daar niet met levende aasvis aan de slag kunnen. Dat laatste beschouwen we beiden als een groot nadeel. 
Op veel Franse wateren is het clonken met kwakhout in combinatie met wormen al veel toegepast de afgelopen decennia. Daardoor is er over het algemeen al een forse dressuur opgetreden. Wormen kunnen prima ingezet worden als aas, maar een levende aasvis die kort aan de bodem gepresenteerd wordt geeft toch net een beetje extra vertrouwen, want deze worden vaak al opgemerkt door de meerval zónder dat er geclonkt wordt.


 

Bellyboaten: Meerval Roadtrippin’ 03

‘Le chef’ fikst ons een topontbijt!

Toch, last minute!

De vijfdaagse Frankrijktrip is dus gecanceld, maar we besluiten wel op het allerlaatste moment om een weekend naar België te gaan. Chris heeft hier al eerder gevist en is op enkele stukken vrij goed bekend. Hij heeft daarbij ook enkele grote meervallen kunnen vangen waarvan één echte buitencategorie bak! Een prachtmeerval, ook qua kleur, waar me het water zéker van in de mond loopt.
De visserij verschilt hier heel erg van wat ik gewend ben bij mijn Nederlandse visserij, daar pak ik veel uit met wormen in combinatie met het gebruik van een kwakhout. Chris verzekert me dat ik dat beter niet gebruik, de grote vissen zijn er namelijk nogal huiverig voor.

 

Diezelfde soort berichten vernam ik ook al eerder van enkele bekenden.
De visserij is vrij passief, dat wil zeggen; je vist driftend vanuit een boot of bellyboat met twee hengels voorzien van wormen. Ja wormen, liefst op één hengel nog een levende aasvis, maar ook hier in België geldt een gesloten seizoen. De meerval mag nu enkel bevist worden met wormen, daar houden we ons dus ook aan. 

Vol gas die kant op 
De dag na koningsdag wordt er gewoon gewerkt, ik zelf tot 17.00 uur, maar gelukkig stopt Chris al om 14.00 uur zodat hij de boodschappen kan halen en ons nog een ‘megazak dikke dauwers’ kan scoren.
Omdat we gaan driften met de bellyboat hebben we vooraf besloten dat het meest handig is om met twee auto’s die kant op te gaan. Zo kunnen we steeds een auto bij het beoogde uitstappunt zetten en dat maakt deze visserij een flink stuk aangenamer.
Na mijn werk snel ik naar huis, ik heb werkelijk nog niets klaarstaan. Gelukkig ligt mijn complete bellyboat uitrusting zo’n beetje standaard in de auto. Ik hoef enkel nog een tent, stretcher en slaapzak te pakken uit de schuur, erg lang niet gebruikt maar gelukkig vind ik alles snel.
Dan is het vlug wat eten naar binnen werken en spring ik de auto in voor een ritje van een goede drie uur lang. Rond tienen in de avond ben ik op de afgesproken plek en zit Chris al aan het water te wachten. We overleggen en besluiten om nog een uurtje wat zones af te rijden en meteen ook een slaapplaats te zoeken.

 

Bellyboaten: Meerval Roadtrippin’  04

Bellyboaten: Meerval Roadtrippin’  05

Ik voel direct dat het om een leuk formaat vis gaat… En plots schiet ook bij Chris een dobber de diepte in!

 

We vinden aan het water een goede slaapplek, daar zetten we snel de tenten op met de stretchers ervoor. Al snel blijkt dat boodschappen doen goed besteed is aan Chris, lekkere speciaal-bieren, meerdere soorten worst en kaasblokjes komen er tevoorschijn. We lullen de avond kapot over hoe we het gaan aanvliegen de komende dagen, dit alles onder het genot van een hapje en een drankje. Een zeer relaxte sfeer want het is immers ook een beetje vakantie. Dan ineens zie ik wat kleine vis door het wateroppervlak spartelen, gevolgd door een kolk zo groot als een biljarttafel! Ook het grove bellenspoor dat volgt ontgaat ons niet.

 


Een kleine twee uur na middernacht staan we ineens op scherp, binnen tien tellen staan we rigs te knopen en onze dobberhengels op te tuigen. We raggen de haken als ware idioten helemaal vol met pieren en lopen vlot een eind stroomopwaarts, werpen de montages in en laten deze op de lichte stroming rustig meevoeren. We hopen op een vroeg succes! Na enkele loze wandeldriften besluiten we de stretcher weer op te zoeken en nog een pilsje te nemen. Er begint zich inmiddels een mooi laagje ijs te vormen op de stretcher en slaapzak dus we zoeken onze tenten op en gaan pitten. Er staat een drukke dag te wachten…
Voor het slapengaan bedenk ik dat ik het kampeeraspect van de karpervisserij toch wel mis. Gelukkig is het nu op deze manier van vissen echter ook perfect te combineren, bovendien is het een heerlijk dat ik er niet uit hoef voor een schreeuwende beetverklikker ‘s nachts.

 

Bellyboaten: Meerval Roadtrippin’  06

Het heerlijke kampeergevoel tijdens een meerdaagse vistrip!

 Goedemorgen 

Rond zevenen in de ochtend stapt Chris al rond buiten, ik ben vrij groggy en dat gaat nog lang zo blijven, want ik ben de koffie vergeten. Door een  topontbijt met stokbrood, roerei en opgebakken spek van chef Chris kom ik de eerste uren toch goed door. We breken ons kamp op en rijden nog een uur stroomopwaarts om daar de eerste drift te starten. Het water is lastig te bereiken, de kanten zijn hier stijl en compleet van beton. Om de circa vijftig meter is een trap naar beneden, vindt er echter maar eens één waar geen drie of vier treden missen! Als we op een gegeven moment een goede trap vinden zijn we vlot en veilig te water.
Ik heb een kwakhout mee genomen maar de blikken die ik krijg van Chris als ik het ding enkel maar even tevoorschijn haal, zorgen er voor dat ik hem snel weer terug in het vak stop.


 

Bellyboaten: Meerval Roadtrippin’  07

Chris mist een aanbeet maar kan gelukkig enkele minuten later vastslaan op een erg mooie vis.

 

We beazen twee dobberhengels met wormen, beide op verschillende dieptes aangeboden, ook in de rigs zit een klein verschil. De ene hengel wordt met een enkele haak vol wormen aangeboden en dus een vrij subtiele montage, de tweede hengel daar gaan twee enkele haken op en dat zorgt juist weer voor een zeer volumineuze hap met pieren.
Er zit een lichte trek op het water en al na enkele honderden meters driften wordt mijn grote tros wormen gepakt. Een lichte tik op de dobber, die vervolgens langzaam de diepte in verdwijnt. Ik maak contact en wacht enkele seconden voor ik de haak zet.

 

Bij het aanslaan voel ik direct dat het om een leuk formaat vis gaat. Chris is in de buurt en heeft zijn camera al omgehangen om vlot wat mooie platen te maken. Plots schiet ook bij hem een dobber de diepte in en landen we tien minuten later beiden een mooie vis.
Wat een lekker begin van deze drift, dat belooft veel goeds denken we. Het loopt echter behoorlijk anders, de lichte stroming die er stond valt geheel weg en zodoende moeten we aardig bij flipperen. Dat komt de aaspresentatie niet echt ten goede, omdat we nu meer slepen in plaats van dat het aas mooi op een natuurlijke manier langs komt driften met dezelfde snelheid als de stroming.


 

Bellyboaten: Meerval Roadtrippin’ 08

Een schitterende dikke, donkere vis…

 

Er komt ook nog eens een forse wind opzetten waar we tegen in moeten om bij ons uitstap punt te raken, er verstrijken uren zonder een teken van meerval. Pas als we enkele honderden meters van ons uitstappunt verwijderd zijn komt er plots relatief veel actie in zeer korte tijd. Binnen een kwartier vang ik een mooie metervis. Chris mist een aanbeet, maar kan gelukkig enkele minuten later vastslaan op een erg mooie vis. Na een stevige dril komt er een schitterende dikke, donkere vis boven. Wat opviel tijdens deze activiteit was dat er plots een forse stroming stond. Toen dit stopte was het qua activiteit ook direct klaar.

 

Bellyboaten: Meerval Roadtrippin’  09

Een mooie metervis die wel een lekkere hap zag in de tros wormen.

 

Ondanks een lichte tegenvaller door een drift die we in enkele uren konden doen in plaats van zeven uur tijd, zijn we tevreden met het resultaat. Vier vissen uit vijf aanbeten. De planning was om nog een drift te doen, alleen dat komt er niet meer van. We doen boodschappen en slaan ons kamp op een rustig plekje aan het water. 

Laatste driften
Vandaag staan er twee driften gepland, op zones die ver uit elkaar liggen. Gisteravond hebben we het niet laat gemaakt zodat we nu lekker scherp zijn. De eerste drift verloopt heerlijk, er staat een mooie stroming en het is met 22 graden Celsius lekker weer. Langs een schitterend begroeide oever mist Chris twee aanbeten en verder gebeurt er niets op dit traject van maar liefst vier kilometer.


 

Bellyboaten: Meerval Roadtrippin’  10

Een prachtig gekleurde afsluiter van deze funsessie!

 

Het spul wordt opgepakt en we rijden anderhalf uur om nog een laatste hot spot te bevissen, boven het diepe gat verschijnen zeer mooie signalen op het scherm. We kunnen ze echter met geen mogelijkheid verleiden, op één vis na die zich na het nodige twijfelen toch vergrijpt aan de tros wormen van Chris. Het is geen grote vis maar wel een prachtig gekleurde afsluiter van deze funsessie!

 

Dit artikel verscheen eerder in het magazine Dé Roofvis. Wilt u voortaan alle interessante roofvisartikelen als eerste lezen, neem dan nu een voordelig abonnement: klik hier!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.