Doodaasvissen: maak het de snoek makkelijk

10 januari 2018 | Sietse Nicolai

Nu de doodaasvisserij in volle gang is en de snoeken zich volgevreten opmaken voor de paaiperiode, is presentatie en beetindicatie van groot belang bij deze visserij. In deze periode maakt Sietse Nicolai graag gebruik van een bodemmontage. Maar omdat de snoek van nature niet op de bodem aast maar de blik naar boven gericht heeft, heeft ze nog wel eens moeite om de montage te vinden. In dit artikel beschrijft de roofvis-expert van De Hengelsportreus in Drempt hoe je de aanbieding kunt verfijnen…

 

Sietse Nicolai: "De pop-up montage is de oplossing..."

 

De Reus

Kijk maar eens naar onderwaterfilmpjes van azende snoek op de bodem. Vaak zwemmen ze meerdere keren over de montage heen. Ze ruiken (proeven?) het aas wel, maar zien het gewoon niet goed. Als ze deze dan eindelijk gevonden hebben is het aas nog maar niet zo genomen. Onhandig probeert de snoek de montage in de bek te nemen, en wat lijkt op voorzichtig azen is eerder onhandigheid! Dit resulteert boven water in kleine bewegingen van mijn Drop-arm Indicator. Op dat moment wordt het tijd om de montage aan te passen.

 

Drop-arm Indicator, ook wel Swinger Bite Indicator genoemd...

 

Fox Rage

De oplossing is een pop-up montage. Daarmee los je beide problemen in één keer op. Want nu is de montage goed zichtbaar en makkelijk tussen de kaken te nemen. Hiervoor gebruik ik Baitpoppers Van Fox Rage Predator en als aas heeft zeevis en vooral grote spiering de voorkeur.

 

Baitpoppers...

 

Baitpopper

Aan een stukje nylon van 30/00 bevestig je via een quick link een loodje van minimaal 80 gram. In dit nylon leg je wat knoopjes om de lijn te verzwakken zodat deze bij vastzwemmen zal breken. Een Korum Running Rig Kit gebruik je om de nylon aan de lijn te bevestigen. De onderlijn met pop-up aas komt aan de hoofdlijn. Nu vis je met een zogenaamde ‘ledger’ montage. Zo heeft de snoek veel ruimte om met het aas weg te zwemmen, zonder enige vorm van weerstand. Vaak is het nu niet een opeenvolging van kleine bewegingen in de Drop-arm Indicator, maar schiet de lijn los uit de clip en volgt er een fluiter op de beetmelder. Tijd om direct de haak te zetten.

 

Hieronder nog een filmpje van Ben Humber over het vissen met dood aas en pop-up. Ook hier kun je veel van opsteken.

 

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (1)

 

Barry Both

Leuk!! Toevallig laatst een hengeltje gekocht op de terugweg naar huis (Zeist). En toevallig geholpen door Sietse,die mij enthousiast tips gaf!!
Heb diverse mooie snoeken en baarsen kunnen landen met mijn nieuwe aanwinst!!
Succes verder!!
Gr Barry Both