Mobiel en warm bellyboaten in de winter

11 maart 2018 | Willem Romeijn

Bellyboaten is iets dat mijn vrienden en ik graag doen in de winter. In deze tijd van het jaar vergt het vissen vanuit de bellyboat wel wat aanpassingen. De stekkeuze en daarmee je tactiek is zeer belangrijk, vaak moet je mobiel zijn. Ook kan kou een dag vissen in de soep laten lopen. Hoe we met deze omstandigheden om gaan, lees je in dit artikel!

Een ijskoude winterse dag bellyboaten op groot water Brrr…

 

Juist in de winter kan het vissen uit een bellyboat zeer effectief zijn, om bijvoorbeeld hele specifieke en lastig te bereiken stekken af te vissen. Vissen liggen geconcentreerder of soms op dieper water; stekken die je vanaf de kant niet altijd kunt bereiken. Ook dient de presentatie van je aas optimaal te zijn, ook op momenten met bijvoorbeeld harde wind. Op zulke momenten kan een boot lastig controleerbaar te zijn en springt een bellyboat er echt bovenuit. 

 

Mobiel vissen

Het grote nadeel van een bellyboat? Je bent beperkt mobiel! Hierin springt een boot er sterk bovenuit, je bent zo van de ene stek naar de andere. Om dit op te lossen zijn wat trucs om toch snel van stek naar stek te kunnen hoppen. Dit doen wij graag over de kant! Vis je bijvoorbeeld op een grote plas, en wil je een verre stek bevissen, dan kan het verstandig zijn om hier met bellyboat en al heen te lopen, en vervolgens terug te vissen naar de auto. Ook ben je over de kant sneller dan in het water, dus kun je vaak snel van de ene naar de andere stek wandelen.

 

Wil je mobiel zijn, dan zijn er een aantal zaken waar je tegenaan loopt. Belangrijk is natuurlijk dat je bellyboat licht is zodat je deze makkelijk kunt dragen. Daarom pak je de boot zo minimalistisch mogelijk in: niet teveel kunstaas, geen poespas en alles zo licht mogelijk. Ook zijn draagbanden onder je bellyboat zeer aan te raden. Hiermee kun je de bellyboat zonder moeite op je rug dragen en is het wandelen een stuk minder uitdagend. Sommige boten hebben deze banden standaard meegeleverd, in andere gevallen kun je deze er los bij kopen. 

 

 

Foto 9 124RV05
Verrassing uit het koude water! Een grote rivierkarper heeft het shadje gegrepen.

 

Wil jij het complete artikel uit deze Dé Roofvis 124 graag als eerste lezen?

Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.