Zeven tips voor ‘weekend warriors’

08 april 2018 | Robert-Paul Wolters

Net als veel andere roofvissers moet Robert-Paul Wolters zijn visdagen in het weekend plannen. Dat gaat natuurlijk vaak gepaard met drukte op en aan het water. Niet altijd even fijn, maar toch zijn er manieren om ondanks de drukte wat voordeel te creëren. Robert-Paul doet zeven tips van de hand, lees snel verder…

Dagen dat je alleen op het water bent zijn zeldzaam, zeker in het weekend. 

 

Stiekem ben ik best wel jaloers op hen die doordeweeks een vaste visdag hebben. Persoonlijk ben ik, net als tal van andere vissers, gebonden aan de weekenden voor mijn visavonturen. Dat het daardoor in de weekenden een stuk drukker is op of aan het water is een logisch gevolg. 
Ik had ooit een vaste vismaat die er van overtuigd was dat donderdag de beste dag was om op visavontuur te gaan. “Dan is de visdruk van het weekend weggeëbd”, zei hij, “en tevens ben je de drukte van het volgende weekend toch nog ruim voor.” Hij probeerde zijn werk dan ook vaak zo in te delen dat hij op donderdag toch nog een paar uurtjes er op uit kon. Lekker struinen in de polder bijvoorbeeld. Daar waar je op zaterdag en zondag vaak vele tientallen vissers langs de sloten en vaarten treft, had hij nu vaak het rijk alleen en dat betaalde zich uit in zeer behoorlijke resultaten. 


Ben je gebonden aan de weekenden, dan zou je op basis van bovenstaande kunnen concluderen dat je een tactisch nadeel hebt. Toch zijn er voldoende mogelijkheden om de genoemde drukte te omzeilen of om te zorgen dat je er in de praktijk weinig of geen last van hebt. Hieronder behandel ik zeven tips speciaal voor deze ‘weekend warriors’.

 

Tip één: Ga vroeg (of blijf laat)

Op veel wateren is degene die als eerste een bepaalde stek bevist vaak degene die de meeste actie krijgt. Als er een of meerdere snoeken ‘op scherp’ liggen, dan is het niet zo ingewikkeld en is hij die zijn aasje daar als eerste presenteert vaak degene die de aanbeet uitlokt. Om zeker te zijn dat je de eerste bent, is het vaak zaak om vroeg op pad te gaan. Nog voor het eerste licht de boot te water laten of aan de waterkant staan kan helpen om nog voor de grootste drukte alvast je slag te slaan. Natuurlijk kies je nu voor juist die stekken waarvan bekend is dat ze druk bevist worden.


Denk aan die bekende poldersloot, dat hoekje bij die brug waar altijd vissers staan of dat ene talud op de plas waar altijd wel een bootje drift. Wat ook kan is om weliswaar later aan de waterkant of op het water te verschijnen, maar wel als laatste te blijven. Het is verbazend; zo rond 17 uur haasten alle ‘vroege vogels’ zich terug naar huis voor de warme maaltijd, maar vanaf dat moment heb je vaak het water voor jezelf alleen. Ik ken genoeg wateren waar de snoeken overdag maar matig reageren en hun jachttijd hebben verlegd naar de avonduren, soms zelfs tot in het donker. Vooral bij stadswateren, waar het nooit pikdonker is door de aanwezigheid van straatverlichting en dergelijke, is het vaak prima te doen om in het donker te vissen. Deze donkere uurtjes leveren niet zelden meer vis op dan je struinend overdag vangt!

 

Foto 4 123RV05 (Graag wat groter gebruiken.)
Op groot water worden veel van de gekende stekken keer op keer afgevist. Doe juist nu je eigen ding! Deze dikke snoek kwam van een richel langs een plateau waar nooit iemand vist.

 

Wil jij het complete artikel uit deze Dé Roofvis 124 graag als eerste lezen?

Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.