Gesloten tijd: hoe zat het ook alweer?

02 april 2018 | Redactie

We weten het natuurlijk allemaal, maar toch zijn er elk jaar weer veel vragen over de ‘gesloten tijd’. Mag je nou wel of niet op snoek vissen in maart? Mag je in april nu wel of niet op snoekbaars vissen met een worm? En als je nu per ongeluk wél een snoek vangt, wat dan? Enfin, bij Sportvisserij Nederland komen die vragen bij bosjes binnen in de maanden april en mei. Hoe zat het ook alweer precies?

 

Weet je het nog? (Illustration by kind permission of Andy Steer)

 

Terugzetplicht

In het voorjaar hebben sportvissers te maken met twee gesloten periodes: een gesloten tijd voor vissoorten (=directe terugzetplicht) en een gesloten tijd voor bepaalde aassoorten.  Van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei mag je niet met kunstaas, een stukje vis of met een dode vis vissen en moet je iedere snoek, snoekbaars of baars die je eventueel vangt, direct terugzetten (zowel gesloten tijd voor aassoorten als voor de vissoorten snoek, snoekbaars en baars). Hoewel het vissen met dood aas, kunstaas en slachtafval in de maanden april en mei niet is toegestaan, mag je sinds enige jaren wél met een worm vissen in deze periode, ook aan een dropshotmontage.

 

 

Dropshotten met een softbait of met een worm?

 

Bovenmaats

Vanaf de laatste zaterdag van mei (einde gesloten tijd aassoorten en einde gesloten tijd voor snoekbaars, baars en snoek) mag je wettelijk gezien weer met alle aassoorten vissen en mag je bovenmaatse snoekbaarzen, baarzen en snoeken in bezit hebben, tenzij de vergunningsvoorwaarden dit verbieden.

 

Alles nog eens op een rijtje? Klik dan hier voor het volledige verhaal.

 

 

En vanaf de laatste zaterdag van mei mag dit gelukkig ook weer...

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (2)

 

hans de reus

geldt dit ook voor zout / brak water, bv havenhoofd hoek van holland, eurpoort?

hans de reus

geldt dit ook op zout en/of brak water? bv het havenhoofd van hoek van holland / europoort?