De polder in met de benenwagen

06 mei 2018 | ​Wim Russchen

In de tijd dat veel snoekvissers een boot hebben en met hun vaartuig het open water opzoeken blijven de kleine poldersloten er een beetje verlaten en eenzaam bij liggen. Maar de polder is nog steeds voor veel snoekvissers de plek waar het snoeken begonnen is… 

 

Kleine smalle afwateringskanalen waar nog steeds prachtige en mooie snoeken rondzwemmen. Vooral in de wintermaanden kan de polder een mooie plek zijn om snoeken te vangen. Het schouwen van de sloten kan beginnen wanneer de waterplanten aan het afsterven zijn. De kanaaltjes zijn vanaf dat moment prachtige watertjes waar heel mooie snoeken zijn te vangen met eenvoudig materiaal. 

 

preview 125 2

 

Geschiedenis

De polder waarin ik vis kenmerkt zich door een kanalen- en slotenstelsel die dwars door de weilanden heen lopen. Het is een veengebied achter de dijken van een rivier. De geschiedenis van dit gebied laat zich lezen in de strakke, rechte lijnen van een oud ontginningsgebied. Al in de Middeleeuwen haalden de kloosterlingen hier het veen uit de grond. Vooral in de eerste helft van de 19e eeuw werd hier veel turf gewonnen. Het resultaat daarvan is een slagenlandschap: lange smalle stroken land, afgewisseld met stroken bos. De bosstroken zijn dichtbegroeide sloten die vroeger werden gebruikt om de turf met platte schuiten (bokken) af te voeren. Tevens kent het veld nog mooie zeldzame trilvenen, prachtige ruines die vroeger die dienst deden als eendenkooien. De functie kun je nog zien dankzij de hoogopgaande bomen in een verder leeg landschap. 

 

Wil jij het complete artikel uit deze Dé Roofvis 125 graag als eerste lezen?
Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.