Visboot en trailer: check alles en voorkom boetes

08 mei 2018 | Redactie

Elk vaarseizoen vallen er alleen al in Nederland tientallen gewonden en zelfs doden door ondeugdelijk gebruik van een boottrailer. Misschien goed om de tips en weetjes van Stian Duijvelaar, directeur van Vanclaes boottrailers, nog even door te lezen uit een interview met de ANWB Waterkampioen als je met de visboot achter de auto weer op pad gaat. Staat de lading goed vast? Is de trailer juist beladen? Voldoet de boottrailer aan de regelgeving? Check en dubbelcheck!

 

Bij de aankoop van een boot is een goede trailer bijna net zo belangrijk...

 

Overbelading

Tijdens het rijden met de visboot op een trailer achter de auto ben je als chauffeur te allen tijde verantwoordelijk voor de lading en het voertuig. Overbelading staat in de top 10 van de hoogste boetes in Nederland. Het niet goed fixeren van de lading of overbeladen is een van de grootste veroorzakers van ongelukken. De uitdaging is dat men vaak geen juiste inschatting kan maken van het gewicht van de boot, waardoor vaak een te kleine trailer met een te lage laadcapaciteit gekocht wordt.

 

 

Ken je de regels nog voor de maximum snelheid met een trailer in Nederland, Belgie of Zweden?

 

Veiligheidsmarge

Duijvelaar noemt enkele belangrijke zaken die je eenvoudig kunt controleren om te zien of de boot veilig op de trailer staat. Zoek bijvoorbeeld het gewicht van de boot op en tel hierbij een 25% veiligheidsmarge voor o.a. brandstof, motor en overige bagage. Wanneer je het kentekenbewijs bij de hand hebt staat daar (Voertuigbewijs/deel IA) het laadvermogen van de trailer op vermeld. Dit is een strikte en bindende eis. Het overbeladen van de trailer leidt tot onnodig hoge boetes en levert gevaarlijke situaties op.

 

 

De fraaie details van een Vanclaes Fishing PRO...

 

Geremd of ongeremd?

Boottrailers zijn er in allerlei soorten en maten. Tot een totaalgewicht van 750 kg (boot en trailer samen) mogen boottrailers ongeremd zijn. Vanaf 750 kg moeten boottrailers niet alleen geremd zijn, maar ook voorzien van kenteken en registratiebewijs. De kentekenplaat dient ook op de boottrailer te blijven als deze gestald of geparkeerd staat. Boottrailers die minder wegen dan 750 kg hebben hetzelfde kenteken als het trekkende voertuig, de kleur van de kentekenplaat is wit met zwarte letters/cijfers. Een zelfgemaakte kentekenplaat op uw boottrailer is niet toegestaan, ook niet bij korte ritjes en ook niet als je een boottrailer van iemand leent.

 

 

Een Warrior 175  zeevisboot weegt 750 kg bij aankoop, precies de 'grens' voor een geremde en ongeremde trailer. Maar met motor en brandstof erbij ga je al snel over die grens heen...

 

Typeplaatje

Boottrailers die meer wegen dan 750 kg moeten zijn voorzien van een typeplaatje, dit zit meestal op de zijkant of voorkant maar nooit op het koppelingshuis. Verder dient de boottrailer te voorzien zijn van een ingeslagen chassisnummer op een vast onderdeel van het voortuig. Daarnaast bestaan er voor grotere zeilboten en motorboten nog speciale stallingtrailers en trolly en bootbokken. Dit zijn speciale trailers en bokken die niet op de openbare weg mogen, maar bedoeld zijn om de boot op het terrein van en naar de winterstalling te vervoeren.

 

 

De led-verlichting bij deze Vanclaes blijft gewoon doorbranden onder water...

 

Snelheid

Naast de specifieke boottrailers voor de verschillende soorten schepen bestaan er natuurlijk verschillen in lengte, draagvermogen, breedte maar ook verschil tussen kantelbare trailers en niet kantelbare trailers. Daarnaast moet je rekening houden met de maximum snelheden die je mag rijden in de bebouwde kom, erbuiten, of op de snelweg. Misschien weet je dat wel uit je hoofd, maar weet je ook de snelheidsregels wanneer je door België rijdt, of Frankrijk of Zweden?

 

Lees voor alle tips het complete artikel op de website van Vanclaes.

 

 

Een stabiele polyester roofvisboot verdient een stabiele veilige trailer...

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.