Happy opening! | Blog Johan Struwe

13 mei 2018 | Johan Struwe

Johan Struwe

Johan is een enthousiaste roofvisser, die het meest vist vanuit boot en bellyboat. Hij is met name actief op onze grote rivieren.

Nog een paar weekjes nagelbijten, en dan is het weer zover: de Nationale Hengeldag oftewel de opening van weer een nieuw roofvisseizoen!  Voor mij persoonlijk begint dat overigens al een weekje eerder, want de drang werd zo sterk dat we met de vriendengroep naar Zweden afreizen in de laatste week van de gesloten tijd. En bij thuiskomst wordt het gelijk plankgas naar de Predatortour!

Grote formaten snoekbaars in het najaar!
 
Hoe de opening gaat lopen is elk jaar weer een grote verrassing. Was het bijvoorbeeld twee jaar geleden een opening uit het boekje, met lekker stromende rivieren en ondiep liggende roofvis, afgelopen jaar was het totaal anders. Er was weinig afvoer, waardoor het water in de rivieren kraakhelder was. Het was toen even behoorlijk puzzelen om de vis te vinden, en die bleek toen al veel dieper te liggen dan verwacht.
 
happy opening 02
De snoek trok zich weer terug naar de dieptes. Deze werd verticalend gevangen op zeven meter.
 
Met name de snoekbaars was voor mij lastig aan de schubben te komen in die eerste paar weken van het nieuwe seizoen, maar dat werd goed gemaakt door uitstekende vangsten van (grote) baars en snoek. Later gingen met het vorderen van het seizoen ook de snoekbaarsvangsten omhoog, met in het najaar ook een paar echte kneiters er bij!
 

Late winter

Het is altijd koffiedik kijken hoe de komende seizoensopening zal gaan verlopen, en met de druk van de Predatortour zonder veel mogelijkheid om voor te vissen, is dat wel degelijk iets waar ik momenteel energie in steek.
 
 
 

 

Mij viel op dat toen de hele natuur al ‘ontplofte’; bomen schoten in knop, bloemen ontloken, en ook de vis dook gelijk in paaimodus
 

 

 
 
Opvallend aan de afgelopen winter waren de twee voor Nederlandse begrippen stevige vorstperiodes, met daar tussenin relatief zacht lenteweer. Mij viel op dat toen de hele natuur al ‘ontplofte’; bomen schoten in knop, bloemen ontloken, en ook de vis dook gelijk in paaimodus.
 
In dit relatief zachte interbellum lieten de snoeken zich goed vangen vanaf de ondieptes, en ook de snoekbaarzen lieten al echt paaigedrag zien. Over de vangsten in deze korte periode beslist geen klagen! En met het aangename, rustige weer was het ook bepaald geen straf om veel uren op het water te maken. Er was zelfs een dag dat we in T-shirt op het water lagen!
 
happy opening 03
Een dichtgevroren Biesbosch; best zeldzaam!
 
Helaas maakte de tweede, nog heftiger vorstperiode een eind aan deze idylle. De warmtepakken konden weer uit de schuur worden gehaald, en het werd weer verdomde lastig om knopen te leggen met de verkleumde vingertjes. Wat een verschil in zo’n korte tijd! De ijsvorming was zo heftig dat zelfs mijn thuiswater de Biesbosch, wat toch onderhevig is aan een (schijn-) getij en stroming totaal dichtvroor. De kloofbijl was nodig om überhaupt te kunnen uitvaren!
 

Vis van slag

Ook de vis raakte door deze heftige vorstpiek flink van slag, en bleef dat ook een hele tijd. De vangsten kelderden razendsnel, met soms dagen van maar een enkele aanbeet. Snoeken die ik de week ervoor nog werpend van een halve meter water af plukte, ving ik nu weer sporadisch op grote diepte tijdens het verticalen op snoekbaars. 
 
Waar de visserij eind maart vaak al een voorproefje van de seizoensopening is, leek het (in elk geval in de Biesbosch) nu meer op de visserij in januari… Het wordt dus nóg meer puzzelen hoe de rovers te belagen tijdens de eerste visuren komend seizoen, wat bij mij dus ook gelijk het voorvissen voor de Predatortour inhoudt.
Er zijn in elk geval een aantal constanten om rekening mee te houden. 
Zo kunnen we er wel vanuit gaan dat we nu definitief van de vorst af zijn, dus uiteindelijk zal het gedrag van de vis zich weer gaan normaliseren voor de tijd van het jaar. 
 
 

 

 
Met mijn polaroidbril op kon ik talloze snoekbaarzen op hun nesten waarnemen op dieptes tussen de twee en drie meter…
 

 
 
Doordat ik deze week door omstandigheden in de gelegenheid was om een rondje te varen op een kraakheldere plas elders, heb ik dit ook zelf kunnen constateren. Met mijn polaroidbril op kon ik talloze snoekbaarzen op hun nesten waarnemen op dieptes tussen de twee en drie meter, dus gelukkig wordt, weliswaar met enige vertraging toch weer goed voor nageslacht gezorgd.
 
happy opening 04
IJs of geen ijs: vissen zúllen we!
 
Een ander feit is dat er in de Alpen momenteel nog een flink pak sneeuw ligt. Dit zal vroeg of laat toch een keer smelten, en dan treffen we meteen weer een veranderende situatie met hoge afvoer en troebel water. Natuurlijk geweldige omstandigheden om flink snoekbaars te vangen, maar het wordt in de wedstrijd dan nog een uitdaging om je verplichte rijtje snoeken en baarzen vol te krijgen! Als zichtjagers zullen die immers lastiger te vangen zijn. Het is dus afwachten op welk moment zich de grote dooi aldaar zal gaan voordoen. Daarnaast zal ook het speldaas door de wellicht verlate paai iets later ten tonele verschijnen. Dus welk formaat kunstaas moet het worden?
 
Het wordt kortom weer een opening van veel puzzelen, situaties inschatten en gegevens analyseren, en is dat juist niet wat onze sport zo geweldig maakt? Veel succes en happy opening!

Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.