De juiste loodkop voor riviersnoekbaars

18 mei 2018 | Sietse Nicolai

Softbaits zijn niet meer weg te denken in de moderne kunstaasvisserij; ze zijn enorm veelzijdig en vormen eigenlijk een klasse van vissen op zich. In welke kleur, maat en model je ze kiest, ze hebben één belangrijke partner; de loodkop waarmee ze gevist worden. Een belangrijke factor om het beste uit je softbait te halen. Heb je de loodkopverzwaring goed afgestemd op de softbait dan is succes gegarandeerd, zeker bij het werpend vissen op riviersnoekbaars, vindt Sietse Nicolai van de Hengelsportreus in Drempt in onderstaand artikel.

 

Tijdens het dalen van de shad heeft de snoekbaars toegeslagen...

 

Softbaits

Ik ga er van uit dat er gevist wordt met een superdunne gevlochten lijn en een kwaliteitshengel voor het werpend vissen met softbaits op snoekbaars, van 40 tot 60 gram. In mijn ogen een must om deze visserij goed uit te kunnen voeren. Hoe minder ervaren de visser is, hoe beter de hengel moet zijn om te bespeuren wat er onder water gebeurt. Leer je dat gevoel aan, dan kun je dat ook vertalen in de gewenste aanpassingen.

 

Snoekbaars

Wie wel eens met softbaits op snoekbaars heeft gevist is het vast opgevallen dat de aanbeet bijna altijd komt op het moment dat het aas zakt. Wat zou hier de reden van kunnen zijn? Het lijkt er op dat de snoekbaars de softbait besluipt en stopt zodra de softbait de bodem bereikt. Zodra de softbait weer in beweging wordt gebracht nadert de snoekbaars weer en dit herhaalt zich tot de softbait is ingehaald en naar binnen wordt gezogen. Het opstarten en omhoog liften van de softbait lijkt de snoekbaars niet aantrekkelijk genoeg maar het afzakken naar de bodem is blijkbaar het moment om de aanval in te zetten. En daar gaan we ons aas op instellen.

 

Let altijd op het gewicht en de haakmaat...

 

Haakmaat en gewicht

Hoe stemmen we jighead en softbait op elkaar af? Allereerst de haakmaat. Daarover kan ik kort zijn. Niet langer dan 1/3 van de softbait. Zo behoud je de mogelijkheid voor de softbait om dubbel te vouwen tijdens de aanbeet en makkelijker een aanbeet te verzilveren. Bovendien blijft de actie van de softbait dan beter intact. Dan het gewicht van de jighead. Dat neem ik zo licht als kan, maar zo zwaar als nodig. Hoe lichter het aas, hoe makkelijker op te zuigen. En nog belangrijker, licht genoeg voor een goede presentatie! Ik wil dat mijn softbait er tussen twee en vijf tellen over doet om terug te glijden naar de bodem. Zo krijgt de snoekbaars tijd om mijn aas in te halen.

 

Nu gaan we naar de rivier bij mij om de hoek en vertaal ik het naar de praktijk.

 

De Tiddler Fast, een prima shadje voor de rivier...

 

Naar de rivier

Aangekomen op de stek schat ik eerst welke combinatie ik nodig heb. Meestal pak ik een softbait van ongeveer 10 cm met een jighead van 15 gram. Ik werp deze in de stroming en laat de combinatie afzinken onder een gespannen lijn. Trekt de stroming mijn aas naar binnen dan doe ik er niet direct een zwaardere jighead aan. Ik houd bij de volgende worp de beugel tijdens het afzinken open en rem de lijn heel iets af tot ik de bodem nader en dan sluit ik de beugel zodat de stroming de lijn strak trekt. Kom ik nu onderaan het talud dan is de combi voor het afzinken in ieder geval zwaar genoeg. Dit afzinken kan soms even duren maar onthoud dat de presentatie op de juiste plek belangrijk is. Als dat betekent dat ik wat langer moet wachten tot mijn aas op de juiste plek is en ik minder vaak in kan werpen dan heb ik dat er voor over. Kwaliteit boven kwantiteit in dit geval. Zou ik gelijk overschakelen op een zwaardere jighead om bij het inwerpen sneller af te zinken, dan duurt bij het binnenvissen het glijmoment vaak korter dan twee tellen, en dat is voor de snoekbaars te kort om toe te slaan.

 

 

Hangen...

 

Zorg dat ze scherp zijn en scherp blijven...

 

Twee tot vijf tellen

Nu vis ik de softbait terug door telkens één of twee slagen met de slinger van de molen te maken. Is het water wat warmer dan soms wel drie slagen. Onder gespannen lijn zakt de softbait in twee tot vijf tellen naar de bodem. Tijdens het afzakken van de softbait verwacht ik de aanbeet. Mijn hengeltop wijst naar tien uur. Mijn duim heb ik op de blank en het handdeel onder mijn onderarm. Zo kan ik snel reageren op iedere aanbeet en de haak hard zetten door de hengel omhoog te rossen.  Bij twijfel sla ik altijd. Soms is de aanbeet niet meer dan een trilling in de hengel, die dankzij de kwaliteit van de moderne hengels en lijn perfect doorkomen. Geen aanbeet binnen een worp of tien? Op naar de volgende krib en weer zoeken naar de juiste combinatie.

 

Tiddler fast

Welke softbaits ik gebruik? Ik houd het simpel. Softbaits met weinig actie van de body en iets in de staart. Of een V-staart. Zo heeft het aas minder weerstand in de stroming en houd ik het daar waar de vis ligt. Voorbeelden zijn de Westin Kickteez en Hypoteez of de Tiddler Fast van Fox Rage. Bruin, fel groen en wit zijn kleuren die altijd scoren gaan, net als salt &pepper en zwart, voor licht en donker weer. De loodkoppen van Spro met de scherpe Gamakatsu haken, of de degelijke en eveneens zeer scherpe jigheads van Westin hebben bij mij een streepje voor. 

 

En nu naar de rivier, oefen deze techniek en ik ben er van overtuigd dat iedereen een aantal snoekbaarsjes kan vangen. Gebruik dan gelijk je opgebouwde kennis om de beste stekken per jaargetijde te onthouden om in de toekomst vis te blijven vangen. Succes!

 

 

Nog een mooie slanke voor de rivier: de Kickteez van Westin...

 

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.