Hoge watertemperaturen: waarheen vlucht de snoek?

09 juni 2018 | Redactie

Snoekvissers weten het al langer: wanneer de watertemperaturen stijgen, dan krijgt de snoek het moeilijk. Met name grote snoek heeft hier last van. Waar de kleinere snoek nog af en toe te vangen is, lijken de grote vrouwtjes te verdwijnen naar dieper water of tussen de planten te schuilen. Op grotere watersystemen trekken de grote snoeken over behoorlijke afstanden richting koeler water.

 

De onvolprezen Watertemperatuurkaart van Rijkswaterstaat op 8 juni 2018…

 

Haringvliet

Op het moment regent het gelukkig weer even, maar de afgelopen week hebben de watertemperaturen begin juni een enorme boost gekregen door het hete weer. Ondiepe wateren stegen snel richting temperaturen van soms rond de 25 graden, terwijl zelfs grote wateroppervlakten als het Haringvliet en Hollands Diep momenteel rond de 20-22 graden Celsius zweven. Dat zijn waarden waarop snoekvissers vaak het bijltje erbij neergooien om de grote snoek met rust te laten. Grote snoeken kunnen zich bij deze hoge temperaturen bijna ‘doodvechten’ en een gevangen metersnoek heeft langere tijd nodig om te recupereren. Ze zijn dan letterlijk bijna het slachtoffer van hun eigen lengte.

 

 

Een mooie snoek van het Haringvliet...(foto Bart Mylle) 

 

Snoek en muskie

Onderzoek in de USA en Canada heeft al aangetoond  dat grote snoeken (Northern Pike – Esox lucius) in tegenstelling tot grote muskies slecht tegen de hitte kunnen. Slechter in ieder geval dan hun kleinere soortgenoten. Sportvissers merken dat aan den lijve, zoals ook onderstaande video aangeeft.  De snoeken voelen zich goed in water van 55-65 graden Fahrenheit (13-15 graden Celsius), zo wijst de praktijk uit, terwijl muskie zich zelfs bij 80 graden Fahrenheit (27 graden Celsius) nog heel normaal gedraagt.

 

 

Ondieper water warmt snel op...

 

Heet onder de voeten

In baaien in Canada en de USA is het daarom vrij gewoon dat de grote snoek wegtrekt wanneer het hun te ‘heet onder de voeten’ wordt. Zijn er delen van zo’n grotere baai waar het veel koeler is, vanwege instromend rivierwater of vanwege de diepte, dan schuiven de grote snoeken langzaam op naar deze zones.

 

 

Een ondiepe koele baai in Canada, waar de grote 'Northerns' naartoe trekken...

 

Trekgedrag

Wanneer we dit gedrag van de grote snoek doortrekken naar Nederland, dan zou je verwachten dat grote snoek hetzelfde trekgedrag vertoont richting dieper of koeler water. Op wateren als het Haringvliet en Hollands Diep is er misschien geen ‘ontsnappen’ aan wanneer het overal 20-22 graden Celsius is, maar dat de grote snoek tussen de planten ligt op dieper water, is al vaker geconstateerd.

 

België

Een soortgelijk onderzoek naar de migratie van snoek in België werd in 2014 afgerond op de rivier de IJzer (Movement patterns of adult pike (Esox lucius L.) in a Belgian lowland river). Ook hier werd, naast migratie in februari en maart i.v.m de paai, in enige mate trekgedrag bij snoek vastgesteld bij het stijgen van de watertemperatuur. Opvallend was evenwel dat hier de mannetjes eerder op reis gingen dan de vrouwtjes. Lees hier de samenvatting van dit onderzoek.

 

Winter

Natuurlijk is dit fenomeen in de winter en het koude voorjaar andersom. Dan snakken de roofvissen en andere soorten vaak naar warmte en zoeken ze juist de warmere waterdelen op in verband met het voedselaanbod en de naderende paai.

 

Klik hieronder om een video te bekijken van het migratiegedrag in baaien in Canada en de USA.

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.