Spoons: het nieuwe actieve vissen op forel

11 juni 2018 | Eddy Vandevin

Een nieuwe vorm van forelvissen is momenteel aan een opmars bezig die langs de forelvijvers in de Benelux een leuke actieve manier van vissen voorstelt. Het vissen met kleine lepeltjes (spoons) komt overgewaaid uit Japan, en via Zweden en Duitsland is nu ook de Benelux ‘om’. Het is bovendien niet alleen forel wat het vissen met kleine lepeltjes oplevert; ga je hetzelfde doen op natuurlijk water, dan zul je zeker roofblei, baars, snoekbaars, winde en ook snoek aan de hengel krijgen. Eddy ‘The Spoonmaster’ Vandevin legt het uit.

 

De forel heeft de lepel onderschept. Ook baars, winde en andere roofvis kun je vangen met de spoons...

 

Team Forelshop België

Het vissen met de spoons heeft al menig Nederlandse en Belgische sportvisser weten te bekoren waaronder ikzelf. Met ons Team Forelshop België (je kent ons misschien van de Visma 2018), heb ik na een tijd oefenen het vissen met de spoon (voorzien van één enkele haak) al vrij aardig onder de knie en mag zeggen met lovende vangstresultaten. Dat ondervinden wij ook wanneer we met het team en onze Nederlandse vrienden aan de Nederlandse en Belgische forelvijvers vissen, wanneer we demo’s verzorgen aangaande technieken en aasmontages - zowel voor het vissen met de spoon en het tremarella vissen.

 

 

Mooie spoons in alle kleuren en gewichten...

 

Spoons

Bij het vissen met de spoon maakt men bij voorkeur gebruik  van een  lichte spoon- of spinhengel, variërend van 1,80 tot 2,40 meter voorzien van een degelijke, maar niet al te zware molen (serie 1000 of 2000) en een hoofdlijn op de molen van 16/00 of 18/00 trekkracht. Je kunt de spoon op twee manieren monteren. Een eerste montage is door de spoon rechtstreeks te bevestigen aan de hoofdlijn. De meest voor de hand liggende en tweede manier is de montage met een speld voor het snel wisselen van de spoon. Nee: het gebruik van een wartel is deze keer uit den boze. Waarom? Bij deze montage maakt de spoon een volledig draaiende beweging, wat leidt tot vele missers tijdens de aanbeet.

 

 

Eddy lepelt de spoon geconcentreerd binnen. Let op: bij een aanbeet ook hier niet meteen aanslaan!

 

Wasmotlarve

De uiteindelijke beweging van de spoon tijdens het inhalen is dat deze een links en rechts kantelende beweging maakt in het water. Op deze manier komen de contrastkleuren (zwart-geel, groen-geel, oranje-zwart, enzovoort)  optimaal tot hun recht om de vissen aan te zetten tot de aanbeet. Je kunt ook  levend aas (wasmotlarve) combineren met de spoon maar zeker niet meer dan één wasmot - en enkel door de kop op de haak te bevestigen. Alles wat je immers bij de haak toevoegt zal de oorspronkelijke werking van de spoon beïnvloeden en tot mindere vangstresultaten leiden. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat men bij helder weer meer succes heeft met aan één zijde van de spoon een donkere kleur te gebruiken. Bij donker weer kun je omschakelen naar de lichtere en felle contrastkleuren.

 

 

Je hoeft niet per se naar de forelvijvers om met de spoons vis te vangen. Ook de baars en andere roofvissen trappen erin...

 

Blijven draaien

Wat zeer belangrijk is als je gaat vissen met de spoon,  is dat je steeds blijft doordraaien. Ook tijdens de aanbeet van de forel! Wat je zeer zeker niet mag doen is lijn geven of aanslaan tijdens een aanbeet, dit kan leiden tot vele missers. Dit is even wennen in de beginfase als je gaat spoonvissen, maar wanneer je dat gevoel te pakken krijgt, zullen de resultaten voor zich spreken. De aanbeten tijdens het vissen met de spoon zijn snel en krachtig,  waardoor de vis zich als het ware zelf aan de haak slaat.

 

 

Lichte hengel, klein molentje en een lepeltje van enkele grammen...

 

Gewichten

De geschikte spoons zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en gewichten gaande van 0,9 tot 4,2 gram. Dit is al naargelang de diepte waarop de vis zich die dag bevindt. Op de website www.forelshop.be kun je over deze materialen alles terugvinden aangaande de forelvisserij, de soorten spoons en spoonhengels, alsook alle andere artikelen voor de forelvisser.

 

Het is een aanrader om deze nieuwe aangename en leuke manier van vissen op forel eens uit te proberen aan de waterkant ergens bij jou in de buurt op andere vissoorten. Veel succes!

 

 

 

Probeer het eens uit!
 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (6)

 

Swijsen mario

Momenteel ben ik nog maar 2x gaan vissen met de spoon, maar ik kan wel.zeggen dat het een succes is. Ik gebruik een hengel(ftm cobra) van 2.40m en werpgewicht 1-7gr, molen is een model 1000 ( ryobi aryas). Ik verkies gevlochten draad 0.10 tot max 0.12mm en de laatste 80-90cm monteer ik fluocarbon. Voordeel van gevlochten draad is dat je direct voeling hebt met de spoon en de aanbeet. Het bovenste oogje knip ik af omdat de spoon dan meer actie geeft. Slip goed afstellen is een must en zal in het begin voor veel missers zorgen. Fluo kleuren hebben mij voorkeur. Gewicht 3.3gr tot max 4.2. Je moet constant wisselen als er geen aanbeet komt. Dit gaf voor mij de laatste keer de doorslag. De eerste keer alles gevangen met de oranje rock van 4.2 En bij de laatste visbeurt lukte het ook met deze maar de fluo gele met stippen en zilver ad achterzijde van 3.3gr gaf 90% vd aanbeten. Eenmaal een vis gevangen met dit lichte materiaal en Je wil niks anders meer. Binnenkort zetten we een filmpje op onze fb pagina van De Limburgse Forelclub. Ook zullen we de montage eens uitleggen.

Cris Nouwen

nou ik ben wezen vissen met de spoon, maar na 1,5 uur nog niet een aanbeet.
Ik denk zo dat ik hem verkeerd gemonteerd heb. Na 1,5 uur alles terug gezet op vissen met foreldeeg.
Mijn montage was als volgt op de hoofdlijn een wartel zonder rotatie. Aan wartel de speld met spoon. Was dit zo goed, of wat was er fout??? Waarom geen enkele aanbeet???
Gr. Cris

Cris Nouwen

Ik had er nog niet van gehoord maar vorige week dinsdag 14.08 had ik met powerbaid beet en aangeslagen en jawel een grote forel maar had een raar plaatje en een grote angel voor in zijn bek, Mijn angel met het aas was opgegeten. Aan dat plaatje zat een hele hoop lijn die goed in de war zat.
Natuurlijk ben ik aan het googelen geslagen en weet nu dat zo een raar plaatje een spoon heet en dat je als je hiermee vist moet blijven draaien en zeker niet meteen mag aanslaan, Ik ga het morgen VM eens uitproberen. En eens zien of het klopt wat men allmnaal verteld.
Gr. Cris

jack

wil graag gaan vissen met spoons maar weet niet welke ik moet kopen zie door de bomen het bos niet meer vandaar graag wil ik weten welke te kopen hopelijk heb jij daar uitleg over gr, Jack hopelijk laat je mij iets weten ????

Eddy

Beste Serge ,deze spoons zijn zeker ook aangewezen op stromend water en dit voor zowat alle roofvissoorten ,techniek is hetzelfde als beschreven in bovenstaand artikel.
Mvg Eddy

Serge Loens

Beste , ziet er vrij interessant uit , zijn deze spoons ook aangewezen voor het forellen op stromend water ( Ourthe bv ) , graag feed back , waarvoor dank ,

mvg , Serge.