Met streamers op grote snoek…

01 juli 2018 | Nico Molkens

Had je roofviscrack Nico Molkens drie jaar geleden gezegd dat hij later nog eens een artikel zou schrijven over het vliegvissen op snoek, dan had hij je waarschijnlijk niet eens geloofd…

Snoeken van 134 cm vangen is geen alledaagse aangelegenheid, zeker niet aan een streamer! Een voordelig abonnement op ons fullcolour magazine: klik hier!

 

Drie winters terug stond ik voor het eerst pas met zo’n vlieg te wapperen. Een hengel en reel had ik al een tijdje klaar staan, maar het was gewoon kwestie van het juiste moment te kiezen om ook werkelijk van start te gaan. Deze eerste dag kan ik me overigens nog voor de geest halen alsof het gisteren was. Ergens was er wel wat twijfel of ik de coördinatie van het werpen een beetje onder de knie zou krijgen, maar met wat doorzettingsvermogen en een goede leermeester zou het wel lukken. 

 

met streamers op grote snoek 02

Aanleren is makkelijker dan afleren, en dat geldt zeker voor het vliegvissen.

 

Die bewuste dag was ik Michel Verlaak zijn gastheer en hij ondertussen mijn leermeester. We visten vanuit mijn boot op een groot water in Nederland. Een windkracht 4 tot 5 maakte het er niet bepaald gemakkelijker op. Het zou me wel gaan lukken, dacht ik… Viel me dat even tegen! 

 

 


 

Nico Molkens: “Het vliegvissen heeft niets met kracht te maken, maar alles met techniek en timing…”

 


 

 

In de luwte van een haventje kreeg ik mijn eerste instructies. Michel kan terugvallen op heel wat ervaring wanneer het over vliegvissen op snoek gaat en daarbij kan hij deze kennis ook zeer goed overbrengen. Hoewel ik me die dag bijna letterlijk te pletter heb staan werpen, heb ik het toch volgehouden. De jerkbaithengel is die dag werkloos in de bak blijven liggen. Al wat ik zag was slechts een kleine volger, die zorgde er echter wel voor dat ik volledig verkocht was.

 

met streamers op grote snoek 04

Leermeester Michel Verlaak.

 

Waarom vliegvissen?

De redenen waarom ik begonnen ben met vliegvissen op snoek zijn divers. Vooraleerst is het naar mijn mening en ervaring een ideale presentatie voor in het voorjaar. De snoeken zijn dan niet al te snel en een traag gevist kunstaas is dan vaak de sleutel tot succes, én dan vooral voor de grotere dames… Deze zijn nu op hun zwaarst en heel wilde aanvallen zitten er deze periode dan meestal niet in. En daarom is een streamer een prima aaspresentatie. Een traag geviste zonkerstrip heeft nog een zeer aantrekkelijke en levendige actie, maar wel een actie die niet te imiteren valt met eender welk ander kunstaas. Ook bijvoorbeeld een streamer van flashabou, die oneindig lijkt te schitteren, is zelfs bij een minimum aan beweging een zeer interessante hap voor onze groene vrienden. 

 

Naast deze trage benadering sluit het vliegvissen voor mij ook ideaal aan bij mijn tactiek in het voorjaar. Deze periode ben ik er niet op uit om tijdens het vissen veel water te dekken. Nu zal ik me eerder richten op een paar bewust gekozen stekken en deze zeer zorgvuldig uitvissen, en daar leent de techniek van het vliegvissen zich prima voor. De stekken die ik nu voor ogen heb zijn de ondiepere zones tegen rietkragen aan óf ondiepere zones op open water waar je nog plantenresten aantreft van het vorige seizoen. Dit soort plaatsen zullen iets sneller opwarmen en dat kunnen de vissen in het voorjaar best wel waarderen. Het zijn dan ook uitgelezen paaiplaatsen waar de vissen na de winter stilaan beginnen te verzamelen. Niet zelden tref je hier ook wat actieve aasvissen aan wat ook altijd meegenomen is.

 

met streamers op grote snoek 04

Een snoek drillen aan een vliegenstok vormt vaak een flink spektakel! 

 

Naast de match met de voorjaarsvisserij zag ik in het vliegvissen ook een mooie gelegenheid om ‘dressuur’ te omzeilen. Dressuur oftewel negatieve conditionering is iets dat me steeds meer bezig houdt. Daar waar het (kunst)aas enkele jaren terug niet groot genoeg kon zijn, ben ik daar nu toch wat van aan het terugkomen. In het begin werkte dit trucje prima. Weinig mensen hadden vertrouwen in wat groter formaat kunstaas en dit maakte het uniek en succesvol tegelijk. Maar meer en meer raakte deze aanpak ingeburgerd, de snoek daardoor steeds meer op zijn hoede en werd het tijd om ook eens naar andere mogelijkheden te kijken. 

 

Ik probeer altijd steeds in zowel aanpak, benadering, als kunstaaskeuze af te wijken van wat iedereen doet. Vliegvissen past mooi in dat plaatje; ik weet wel dat er meer mensen zijn die dit doen, maar het is toch nog zeker altijd in een behoorlijke minderheid. Zeker al als je naar het vissen op grote water kijkt, maar ook bijvoorbeeld bij de visserij in de polder. In de polders waar ik wel eens vis merk je een aanzienlijk verschil in de manier waarop een snoek reageert op een vlieg ten opzichte van bijvoorbeeld een shad of een jerkbait. 

 

Met dit idee in het achterhoofd ben ik dus ook buiten het voorjaar ermee aan de slag gegaan en niet zonder succes. Zo ook bijvoorbeeld op de laatste reis die ik maakte naar Ierland. Op een bepaalde dag kreeg mijn vismaat Frans een minimum aan actie tegenover mij. Ik viste met de vlieg en hij met elk ander denkbaar soort kunstaas. Het zal misschien niet eens alleen met dressuur te maken hebben gehad, maar het verschil was in ieder geval opmerkelijk. Een ander voordeel tijdens die dag was bijvoorbeeld dat ik prima door de dichte begroeiing kon vissen, en dat was met het meeste andere kunstaas toch wat lastig…

 

Tenslotte en dan citeer ik mijn leermeester: “Vliegvissen maakt je een vollediger snoekvisser.” Het is en blijft een zeer mooie manier om te vissen en te vangen. Je voelt en beleeft een aanbeet veel directer en ook de dril is een heel andere ervaring dan die aan een traditionele werphengel of baitcaster. En bijkomend feit: temeer trucjes je beheerst des meer kans je hebt op succes...

 

met streamers op grote snoek 05

Temeer trucjes je beheerst des meer kans je hebt op succes...

 

Aan de slag!

Ondertussen heb ik dus al redelijk veel met de vlieg gevist. Vorig jaar zijn we ook drie weken naar Alaska geweest, en daar heb ik nagenoeg enkel met de vlieg gevist. Dit was dan weliswaar niet op snoek, maar het was wel goed om de werptechniek te oefenen en in het bijzijn van enkele cracks het nodige bij te schaven. Het feit dat je er echt wel veel actie aan hebt motiveert!

 

Ik besef echter goed genoeg dat ik ver van een specialist ben en ik nog veel te leren heb. Toch waag ik me aan enkele tips voor beginners. 

Een eerste en zeer belangrijke regel die ik meekreeg van Michel was: ‘Keep it simpel.’ Ik had inmiddels een aftma 9 hengel aangeschaft, en een simpel reeltje met een degelijke slip. Voor de rest heb ik me vooral moeten informeren. Na de nodige tips heb ik twee lijnen; een drijvende en een intermediaire. Tot op heden kan ik hier nog steeds alle situaties mee aan. Aan deze lijn knoop ik een voorslag van ongeveer twee meter lang 60/00 hardmono, vervolgens een onderlijntje waarvoor ik  knoopbaar kevlar (Tiger Pike Leader) gebruik. Dit is aan de dure kant, maar ideaal wegens souplesse en goede knoopbaarheid, én het is daarbij ook duurzaam materiaal. Tenslotte nog enkele vliegen en klaar ben je! Bij vliegen is het trouwens net als elk ander kunstaas…  Een keuze in overvloed waardoor je als beginner moeilijk abstractie kan maken van wat wel en niet deugt.

 

met streamers op grote snoek 063

Keuze genoeg, ook bij het vliegvissen. Ga het jezelf echter niet te lastig maken en houd het overzichtelijk.

 

Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen en iedereen heeft zo zijn voorkeuren. Ik heb dan ook eens mijn oor te luisteren gelegd bij enkele specialisten en me daarna dan bij een paar simpele patroontjes gehouden waar ik tot op heden nog steeds mee vis. Voornamelijk vis ik met drie soorten vliegen, het is te zeggen vliegen gebouwd uit drie verschillende soorten materiaal. Michel zweert bij zonkerstrips. De actie dat zo’n stripje konijnenbont vertoont, is dan ook uniek te noemen. Nadeel is dat dit natuurlijke materiaal flink wat water vasthoudt wat de vliegen zwaar maakt om te werpen. Als de omstandigheden wat lastiger zijn om te werpen val ik dan ook terug op vliegen die uit EP-materiaal bestaan. Dit is synthetisch materiaal, dat zeer licht is en bijgevolg eenvoudig werpt. De actie vind ik net wat minder, maar dit compenseer je door gerichtere worpen te kunnen maken. In de zomer neem ik gemakkelijke vliegen, die voornamelijk bestaan uit flashabou. Het gefonkel van dit materiaal is bij momenten zeer doeltreffend. Keuze te over, maar ook hier geldt dat je het best probeert het in het begin simpel en overzichtelijk te houden. Bind enkele verschillende patroonen en probeer uit wat jou het beste ligt. Als je op zoek bent naar nieuwe patroontjes heb je zo een bron aan informatie als je YouTube opent. 

 

Om het werpen onder de knie te krijgen, geef ik als raad dat je in het begin beste hulp erbij zoekt. Ik had het privilege iemand te kennen die het perfect beheerst en me ook wou helpen, maar deze eer valt niet iedereen te beurt. Zoek dan bijvoorbeeld ergens een club waar je met een instructeur lessen kan volgen. Het vliegvissen heeft niets met kracht te maken maar alles met techniek en timing. Er zijn enkele simpele regels die je in acht moet nemen, maar als je dit fout aanleert is het veel moeilijker, om het nadien te corrigeren. 

 

In het begin - en soms nog op de moeilijkere dagen -, ga ik heel de dag door op karakter. Ik vertik het om een andere hengel te nemen, hoewel ik er verschillende bij me heb, puur omdat ik het wil kunnen. Die eerste dag kreeg ik ook te horen dat dit knap was… “Je kan de grootste snoeken vangen met een vlieg, zolang je maar blijft bikkelen.” Een uitspraak die tot heden nog steeds blijft nazinderen. En, ik had nooit durven dromen dat dit ook keiharde waarheid zou worden.

 

met streamers op grote snoek 07

Een goed geproportioneerde en fraai getekende Ierse snoek kon de traag geviste streamer van Nico niet weerstaan.

 

De beloning

Dit voorjaar had ik tijdens een visdagje samen met Luc Leysen ervoor gekozen om de grote plas op te zoeken. Het was hét moment voor een grote vis, en dit was dan ook ons target. Ik had enkele specifieke voorjaarsstekken op het oog en deze zouden we zorgvuldig gaan uitkammen. Ik met de vlieg en Luc met ‘gewoon’ kunstaas. Het zou een dag van alles of niets worden, dat wisten we vooraf. Maar gedreven door eerdere successen op dat water in zo’n zelfde periode bleven we bij ons plan. Het duurde tot laat na de middag eer ik pas de eerste actie kreeg. 

 

met streamers op grote snoek 08

Een droom wordt werkelijkheid, de auteur had nooit kunnen bevroeden een dergelijke kanjer uitgerekend aan de vliegenlat te vangen!

 

Een doffe aanbeet deed een mooie vis vermoeden en dat was het ook! Niet veel later kolkte een mooie metervis in het oppervlak om vervolgens los te schieten en ons verbaasd achter te laten… Zo’n kans zouden we waarschijnlijk niet meer krijgen. Kort daarna echter haakte ik opnieuw een vis en deze bleef wel hangen. Een stevige en spannende dril op de vliegenhengel wijst duidelijk in de richting van een echte bak. Dit bleek het ook te zijn, want toen deze prachtig getekende snoek bovenkwam konden we onze ogen niet geloven. Voorzichtig werd de vis geland en vlug langs het meetlint gelegd. Dit gebeurde met de grootste zorg, want dit kon er wel eens eentje zijn waarbij het erop aankwam. 

 

Met 134 cm blijkt dit de snoek waar ik al van kinds af  aan van droom. Nooit gedacht dat ik zo’n vis ooit zou ontmoeten! Laat staan dat ik deze met de vlieg zou vangen. Vlug werd deze hoogzwangere dame voorzichtig teruggezet, om mij en mijn maat vervolgens in een roes het nakijken te geven. Dit was uiteraard een uitzonderlijke vangst, dit besef ik maar al te meer. Alleen,  zo zie je maar… Blijven bikkelen en vroeg of laat loop je er tegen aan, óók met de vlieg!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (1)

 

Divani

Van harte proficiat Nico met zo een kanjer! Machtig!