Over kunstaas en dressuur… Luc Coppens

12 september 2018 | Redactie

Er zijn weinig roofvissers die zijn naam niet kennen. Op zich niets vreemd aan, Luc Coppens is nu eenmaal mateloos populair bij een grote groep sportvissers van jong tot oud, en van hobbyist tot prof… In de augustuseditie van Dé Roofvis (127) dit keer een zeer uitgebreid interview met deze goedlachse roofviscrack. Je leest nu een mooi fragment als out take, maar wanneer u het hele stuk wilt lezen: dit magazine ligt nú in de winkel! Voor een voordelig abonnement: klik hier.

Zo’n flinke najaarsvangst maakt een dag vol afzien meer dan goed!
 
 Kun je wat vertellen over het kunstaasformaat versus de verschillende seizoenen?
“Het hangt uiteraard ook weer erg veel van het type water af, maar laten we uitgaan van het grotere water, zoals het Volkerak en zo. Stel dat de watertemperatuur rond de tien graden geraakt, dan is dat een cruciaal punt voor mij. Boven de tien graden kun je namelijk gerust met groot kunstaas vissen, ga je onder ‘die tien’ dan wordt het vissen op snoek ineens moeilijk. De prooivis zakt af, dus automatisch moet je dan ook de snoek dieper gaan zoeken. Het werpend vissen wordt veel moeilijker, je gaat veel meer blanks tegemoet zien. En wanneer de snoek dieper gaat, lijkt het erop dat deze ook veel meer verspreid gaan liggen. Er zijn er op vijf meter diepte te vangen, maar er zijn er ook die op acht, tien of zelfs twaalf meter liggen. Dus vind ze maar eens! Dan is voor mij het moment daar om bijvoorbeeld terug te grijpen naar shad van 16 cm lengte of naar zinkende jerkbaits om daar de uitdaging mee aan te gaan. Onder de tien graden wordt het een visserij voor doorzetters; die snoek is dan lastig te vangen. Uiteraard blijf ik dan wel zaken uitproberen, anders leer je niets. Zo heb ik in de winter het nog wel met shads geprobeerd van 27 cm, deze tot op de bodem laten afzinken en dan traag binnen vissen. Uiteindelijk ving ik daar wel wat mee, maar te weinig om me ervan te overtuigen dat groot aas de juiste keuze zou kunnen zijn op dat moment. Gek genoeg ving ik ze namelijk op datzelfde water jaren terug wél op zulk groot aas in dezelfde omstandigheden… Om zo maar weer eens aan te geven dat het gedrag van vissen in de betreffende wateren wel degelijk kan veranderen.”
 
02
‘Dressuur’ is niet alleen een karperaangelegenheid…
 
 
Ik hoor je eerder toch wel regelmatig terugkomen op ‘dressuur’?
“Dat is iets wat ik heb meegenomen uit mijn eerdere karpervisserij. Daar kreeg je al snel te maken met zulke negatieve conditionering bij het toenemen van de hengeldruk. Het is iets dat ik altijd bij elke ander vissoort goed in de gaten heb gehouden. In de snoekvisserij heeft men lang gedacht dat het met ‘dressuur’ wel mee zou vallen, maar daar zijn er inmiddels veel van terug gekomen. Ik heb er veel over moeten discussiëren; ik zei dan dat er een tijd zou komen dat ook snoek negatief op aas geconditioneerd zou raken. Soms werd ik dan uitgelachen, maar dat gebeurt tegenwoordig niet meer. Ik zie het zelfs op lokale watertjes in de buurt. Zodra daar iemand slechts een maand lang fanatiek op snoek vist, dan verandert zo’n water al! Er zwemmen nu eenmaal geen honderden snoeken en die er zwemmen hoeven maar twee keer gevangen te worden om ander gedrag te gaan vertonen.” 
 
(Lees het hele interview in ons magazine, nú in de winkel! Óf neem nu een voordelig abonnement.)

Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.