Riviermonsters | Blog Wiljo van Daalen

23 september 2018 | Wiljo van Daalen

Wiljo van Daalen

Meerval- en snoekbaarsspecialist

De warmere maanden van het jaar staan voor mij altijd in het teken van de jacht op ons enige echte riviermonster: de meerval. Met zijn bizarre kracht en de enorme afmetingen die ze kunnen bereiken is het onze sportvis nummer één als je het mij vraagt. Deze prachtige vis kun je op verschillende manieren bevissen. Maar ik doe dit al jaren vrijwel uitsluitend vanuit m’n oude vertrouwde 12BB bellyboat. 

Een mega-meerval voor onze blogger Wiljo van Daalen én dat nog wel in Nederland!

 

01

Een parabolische hengel om de zware klappen op te vangen. 

 

Dat doe ik met een grote bos dauwpieren onder een teaser die ik dan verticaal ergens tussen de oppervlakte en bodem onder mij aanbied. Zo heb ik al menig grote meerval weten te verschalken. Alleen de magische twee-meter-grens wist ik op luttele centimeters na telkens weer niet te doorbreken. Tot deze zomer op een korte doordeweekse avondsessie na m’n werk… 

 

02

De oude vertrouwde bellyboat. 

 

Het was een warme dag geweest, en aangezien meerval wel van een beetje warmte houdt, was het vertrouwen hoog toen ik bij de rivier aankwam. Al snel na aankomst dobberde ik lekker rond in een paar voor mij bekende kribvakken. Dat vertrouwen was alleen na twee keer van m’n pieren bestolen te zijn en nog steeds visloos te zijn, een beetje omgeslagen in frustratie. Het blijft onvoorstelbaar hoe zulke grote roofvissen heel subtiel je haak kunnen kaalvreten zonder gehaakt te worden! 

 

03

Een werkelijk bizar grote kop. 

 

Na een tijdje was ik die pierendieven echt beu. Dus vertrok ik naar het volgende kribvak. Daar eenmaal boven het slijtgat aangekomen zie ik meteen een flink signaal op m’n fishfinder op zo’n metertje boven de bodem. 

 

 


 

Het leek of de vis amper in de gaten had dat er ook nog een bellyboat mét visser, flipperend voor z’n leven, achter hem aan gesleurd werd!

 


 

 

Snel laat ik de ‘smelly teaser’ met zon 15 grote dauwpieren zakken tot vlak boven het signaal. Bij deze vis was er weinig subtiels te bespeuren en met een geweldige dreun werd de hengel bijna uit m’n handen getrokken. Wat volgde waren tien hectische minuten. Het leek of de vis amper in de gaten had dat er ook nog een bellyboat mét visser, flipperend voor z’n leven, achter hem aan gesleurd werd! Gelukkig voor mijn benen, werd hij daarna wat rustiger en kwam er na nog een minuutje of vijf touwtrekken een werkelijk bizar grote kop uit het troebele rivierwater omhoog. Dit moest hem zijn. De vis waar ik al jaren achteraan zat! 

 

Eenmaal op de kant werd mijn vermoeden al gauw bevestigd toen het meetlint 205 cm aangaf. Yes, het seizoen kan niet meer kapot. Na snel wat foto’s geschoten te hebben, kon de machtige reus z’n weg weer vervolgen op de rivier. En ik zeiknat en onder het slijm een kilometer terug strompelen naar de auto.  Dit is letterlijk en figuurlijk sportvissen!! 

 

05

Mijn vermoeden werd algauw bevestigd. 

 

Materiaal

Ik word door beginnende meervalvissers nog al eens gevraagd wat voor materiaal  ik voor de meervalvisserij gebruik vanuit de bellyboat. Daarom leek het mij goed dit eens te beschrijven. Voor het verticalen vanuit de bellyboat gebruik je het best een niet al te lange hengel. Dit omdat je het aas wil zien op je fishfinder en de transducer op een bellyboat vlakbij je zit. Daarnaast is tijdens het landen van een meerval is een te lange hengel onhandig. Een 180 cm lange hengel met werpgewicht van zo’n 150 tot 250 gram is ideaal. Ook is het fijn om een wat parabolische hengel te hebben. Dit omdat een dril van de meerval nogal eens gepaard gaat met flinke klappen en het een stuk prettiger is als de hengel deze opvangt in plaats van je armen. Ik gebruik voor deze visserij als hengel de Black Cat Vertical LS met een BC 301 LH reel erop. Ik verkies een reel boven een molen. Dit omdat je met een reel erg makkelijk je aas kan laten zakken. En heel precies tot net boven de vis kans plaatsen. Ook heb je in een bellyboat tijdens het vissen de hengel vaak vlak boven je benen. Dus een molen die dan onder je hengel hangt vind ik wat onhandig vissen. 

 

06

Hoe meer pieren, hoe beter het is.

 

Vanzelfsprekend is het natuurlijk dat je hiervoor een reel (of molen) uit het zwaardere segment gebruikt en eentje die zeker tegen een stootje kan. Als hoofdlijn is een gevlochten lijn zo rond de 40/00 aan te raden. Veel dunner is riskant in verband met de slijtvastheid. En veel dikker is niet ideaal omdat deze teveel weerstand in het water heeft en dus lastiger onder je (in beeld van je fishfinder) te houden. Als onderlijn gebruik je nylon of kevlar van 1mm dik. Dit omdat de duizenden kleine tandjes van een meerval werken als een vijl die een te dunne onderlijn zo door raspen. Al met al is hufterproof materiaal dus geen overbodige luxe. Aan die onderlijn hang ik een teaser met daaronder een flinke dreg met een centimeter of vijf tot tien daaronder een wat kleinere enkele haak. 

 

De dreg hang ik vol met pieren. Hoe meer pieren, hoe beter het is, meerval houdt wel van een flinke hap vlees. Aan de kleinere enkele haak rijg ik slechts één pier. De bedoeling is dat deze haak tussen de uiteinden van de pieren aan de dreg hangt. Mocht je dan te maken hebben met een vis die voorzichtig de pieren van je dreg af aan het trekken is, dan maak je nog kans deze met de kleine haak te pakken te krijgen.    

 

Slot

Degene die de komende maanden nog achter onze besnorde vrienden aan gaat wens ik veel succes! Maar de R zit weer in de maand en daarom is voor mij de tijd aangebroken om weer achter de dikke baarzen een snoekbaarzen aan te gaan. Tot aan de waterkant weer!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.