Blog: spinvissen in het land van vuur en ijs

26 september 2018 | Max van Oers

Max van Oers

Allround roofvisser binnen- en buitenland

IJsland heeft al lange tijd een ijzersterke reputatie opgebouwd als een paradijs voor vliegvissers die hun geluk willen beproeven op zalm, forel en Arctic char. Helaas staat IJsland  ook terecht bekend als een duur land om in te vissen. Sommige vergunningen voor zalmrivieren worden hier verkocht voor meer dan duizend dollar per dag, waardoor het voor veel vissers onbereikbaar is om hier te vissen. Dat je er ook goed met een spinhengel kan vissen op een betaalbare manier is veel minder bekend. Max van Oers maakte in augustus 2015 met zijn vriendin een rondreis door IJsland met het doel de mogelijkheden te onderzoeken voor spinvissen op forel, zonder een fortuin aan vergunningen uit te geven. Lees hier zijn blog.

 

Als visser voel je je nietig in dit vulkaanlandschap van IJsland... 

 

Voorbereidingen

Zoals bij iedere vistrip is een goede voorbereiding belangrijk om succesvol te zijn. Dat begint bij het afstruinen van het internet op zoek naar opties voor spinvissen op forel en char. Al vrij snel vond ik de website Veidikortid.is. Via deze website kun je een vergunning bestellen tegen een schappelijke prijs waarmee je op 34 verschillende meren mag vissen, verspreid over heel IJsland. Ook krijg je bij deze IJslandse vispas een boekje met een informatie over deze meren. Er staat bijvoorbeeld in welke soorten er zitten; de diepte; en toegang tot het meer. Gebaseerd op deze beschrijvingen zocht ik enkele meren die we konden bezoeken tijdens onze rondrit op IJsland. Met name die meren waar er een kans zou zijn voor een grotere forel of char hadden mijn interesse. Thuis maakte ik wat printjes van de satellietfoto’s van Google Earth. Deze kunnen erg handig zijn voor het vinden van goede spots en vertellen vaak al het nodige over de diepte en bodemstructuur van de diverse meren.

 

 

Ruige natuur, ruige flora en fauna...

 

 

Overal water en bergen...

 

Meren in IJsland

De meren in IJsland zijn grofweg onder te verdelen in twee typen. Het eerste type zijn meren die behoorlijk diep en kaal zijn met vrijwel geen vegetatie onder water. Vaak bestaat de bodem uit rots of steen. Het andere type meer heeft een zanderige of veenachtige bodem en vaak behoorlijk wat plantengroei. Dit type meren is meestal niet erg diep. Waar moet je nu beginnen op deze meren? Veel van de diepe meren hebben steile taluds vlak bij de oever. Dit bleken niet erg productieve plekken te zijn. Ondiepere plekken, vaak te vinden op de plekken waar een rivier het meer in- of uitstroomt zijn wel echte hotspots. Op een bepaald meer bleken de overblijfselen van een oude gletsjer een ware pleisterplaats voor Arctic chars te zijn. Er bevond zich hier ondieper water met behoorlijk wat structuur in de vorm van grote stenen en kloven in de bodem. Ik heb het idee dat het water op ondiepere plekken net iets warmer is dan het diepere water. Dit trekt aasvissen aan, die gevolgd worden door de forellen die op zoek zijn naar een lekkere hap. Mocht je op een diep en kaal meer een bed met waterplanten tegenkomen, vis deze dan nauwkeurig af, want de forellen doen deze plekken geregeld aan bij hun zoektocht naar voedsel.

 

In het andere type meer (ondiep met waterplanten) loont het ook om instromende riviertjes op te zoeken. In een meer in het Landbrot gebied ving ik een serie mooie Artic chars bij de monding van een klein instromend riviertje. Waarschijnlijk bracht het riviertje extra zuurstof in dit kleine meer. Een andere productieve manier van vissen is het wadend afvissen van open plekken tussen de wierbedden.

 

 

De Arctic char is misschien wel een van de mooiste vissen...deze kwam tussen de wierbedden vandaan

 

Ice Age Brown Trout

Het vissen met kunstaas wordt door veel IJslanders niet als een serieuze vorm van vissen beschouwd. Het wordt het meest door kinderen gedaan, met vaak te zware lepels en spinners. Het gevolg hiervan is dat de forellen hier nog nooit een subtiel kunstaasje voorbij hebben zien komen.  Na twee weken rondreizen op het prachtige IJsland heb ik diverse meren en meertjes kunnen bevissen. Bijna overal ving ik mooie aantallen bruine forellen of chars, en ik ben vrijwel geen andere visser tegengekomen, heerlijk! Echter, het formaat van de vissen was aan de kleine kant, dus het vangen van een grotere forel is nog een wens die ik heb. Om dit te proberen te realiseren heb ik mijn oog laten vallen op het grootste meer van IJsland, luisterend naar de naam Pingvallavatn. Dit meer is met een oppervlakte van 84 vierkante kilometer een serieuze slok water. De bruine forellen die hier rondzwemmen zien er erg bijzonder uit, ze zijn veelal zilver van kleur en voorzien van een prachtig zwart stippenpatroon. Dit unieke patroon heeft zich kunnen ontwikkelen doordat de populatie forel in het meer sinds de laatste IJstijd volledig geïsoleerd is geweest, vandaar dat ze ook wel ‘Ice-age Brown Trout’ genoemd worden.

 

 

Eidereenden...

 

Pingvallavatn

Als we in de middag aankomen bij het grote meer wil ik het gelijk gaan proberen. Op mijn Google Earth print heb ik een mooie rotspunt gezien die ver het meer insteekt, dus ik besluit hier rechtstreeks heen te lopen vanaf de parkeerplaats. Als ik even onderweg ben besef ik me dat dit toch niet zo’n verstandig plan is. De begroeide bodem rondom het meer zit namelijk vol met scheuren en gaten. Sommige zijn wel enkele meters diep en deels bedekt met begroeiing. Aangezien ik niet veel zin heb om in zo’n gat in de grond te belanden, keer ik snel terug naar een meer begaanbaar pad. Pingvallavatn ligt precies de breuklijn tussen het Amerikaanse en Europese landplaten, waardoor de bodem rondom en in het meer vol met gaten en grotten zit!

 

 

Uitloper van een oude gletscher; een veelbelovende stek...

 

Klein eiland

Na een lange wandeling bereik ik de oevers van het meer. Het water is kraakhelder en het meer heeft een donkere rotsbodem. Ik zie nergens een teken van aasvis of insecten dus ik besluit een deel van de oever systematisch af te vissen. Na een tijdje werp ik een windknoopje in mijn dyneema lijn. Ik heb echter geen zin om het te vervangen en laat het knoopje maar zitten, ook omdat het werpen nog prima gaat. Na twee uur vissen heb ik echter nog geen enkel teken van leven gezien, en begin ik me af te vragen of er nog wel iets gaat gebeuren. Op dat moment spot ik een klein eiland dat er veelbelovend uitziet, ik moet echter wel een stukje door een diepere geul waden om het te bereiken. Met mijn waadpak zo hoog als mogelijk opgetrokken, stap ik voorzichtig van steen naar steen onder water.

 

 

Een pracht van een IJslandse bruine forel...

 

Eilandje

Het lukt me maar net om droog het eilandje te bereiken. Op het moment dat ik de oever van het eilandje bereik, zie (en hoor!) ik achter me vissen naar insecten stijgen, waarschijnlijk een van de vier soorten Chars die hier voorkomen. Ik loop naar de kop van het eiland waar een beetje trek ik het water lijkt te staan, en besluit hier uit te werpen. Na slechts een paar worpen krijg ik een tikje op mijn zinkende Rapala Countdown plugje. Ik twijfel eerst nog even of dit een aanbeet was, maar ik zie een flinke werveling in het water dus het moet een vis geweest zijn. Snel werp ik weer die kant op en dan gebeurt er iets wat nog steeds in mijn geheugen gegrift staat… Ik krijg een tik op mijn plugje en sla aan… Voordat ik tijd heb om te beseffen wat er gebeurt, trekt een grote forel op topsnelheid en springend in een paar seconden 30 meter lijn van mijn molen. Ik hoopte natuurlijk op een mooie forel, maar de vis die ik nu gehaakt heb is groter dan waar ik op hoopte. Gelijk word ik zenuwachtig, bang als ik ben om deze vis te verspelen. Het knoopje in mijn lijn zie ik door de ogen van mijn hengel getrokken worden als de forel lijn neemt. Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan dat ik deze zwakke plek heb laten zitten, maar ik besluit voorzichtig te drillen. Na de eerste furieuze runs en enkele angstige minuten, komt de vis vrij snel dichterbij. Eenmaal bij vlak de kant kan zie ik een prachtige zilverkleurige forel rustig nabij komen en al bij de eerste poging kan ik de vis pakken. Ik ben in pure euforiestemming na zo’n schitterende vangst, maar ik weet ook dat ik snel moet handelen. Grote forellen zijn namelijk erg kwetsbaar. Ik laat de vis een paar seconden in een rotspoel rusten en zet mijn statiefje op een rots. Ik neem slechts een drietal foto’s met de zelfontspanner en loop dan met de vis het water in om de vis bij te laten komen en terug te zetten. Bij de eerste poging zinkt de forel naar beneden, dat is precies wat ik niet wil zien. Gelijk loop ik met de vis zo diep het water in als mijn waadpak toelaat, en dat doet hem zichtbaar goed. Na een half minuutje bijkomen kan ik de vis bijna niet meer vasthouden omdat deze te heftig met zijn staart begint te slaan. Eenmaal bevrijd van mijn handen zwemt deze rustig weg. Wat is het toch mooi om een vis terug te kunnen zetten.. De dagen erna vis ik iedere ochtend en avond een aantal uur op dit meer, maar ik krijg geen enkele aanbeet meer. Ik vind het prima zo. Makkelijk is het vissen er niet, maar de beloning kan groot zijn.

 

 

De ultieme beloning: een echte Ice-age Brown Trout...

 

Kunstaas en materiaal

Welk materiaal heb je nodig voor het vissen op IJsland? Een waadpak is op IJsland echt onmisbaar en zal je kansen op succes enorm doen toenemen. In ondiepe meren kun je bijvoorbeeld naar wierbedden waden, je kan dwars door modderige weilanden lopen en kleine riviertjes oversteken bij wandelingen naar de visstekken. Ik had een ademend waadpak (gecombineerd met een paar waadschoenen) mee toen ik IJsland bezocht. Deze waadpakken zijn eenvoudig mee te nemen in de koffer omdat ze vrij klein en licht zijn. Een ander voordeel van een ademend waadpak is dat het zweet afgevoerd wordt bij lange wandelingen, die nogal eens voorkomen op IJsland.

 

Fluorocarbon

Qua hengels en molens voldoet een lichte spinhengel met een werpgewicht van 10 tot 30 gram. Een beetje lengte is we erg makkelijk omdat verre worpen soms noodzakelijk zijn. Voor mij is een lengte van 240 tot 270 cm ideaal. Deze kun je combineren met een molentje uit de 1000 tot 2500 formaat. Hierop worden een goede kwaliteit dyneema lijn gespoeld. Ik gebruikte zelf een 15 ponds lijntje met daarop een leader van fluorocarbon van 10-12 pond. Zorg dat de knoop tussen braid en leader sterk is. Er is een kans op grote forel in IJsland en zwakke plekken in je materiaal worden gelijk afgestraft.

Als aas gebruikte ik kleinere plugjes tussen de 3 en 8 cm lang. Forellen zijn echt verzot op deze aasjes en zoals eerder genoemd hebben ze vrijwel nog nooit een plugje voorbij zien komen. Enkele favorieten van mij zijn de Rapala Countdown van 4 cm, de Rapala Shad Rap van 5 cm en de kleine zinkende Salmo Hornet plugjes. Een ander erg succesvol aasje was de Lucky Craft Wander, een klein jerkbaitje dat net onder het oppervlakte loopt en daarom prima over en door wierbedden te vissen is. Spinners en lepels werken natuurlijk ook. Ik zou adviseren om de dregjes van deze kunstaasjes te vervangen door enkele haken. De zogenaamde ‘inline single hooks’ van bijvoorbeeld Gamakatsu of Partridge zijn hier zeer geschikt voor. Qua vangsten maakt dit nauwelijks verschil maar het onthaken wordt hierdoor een stuk makkelijker.

 

 

Goed werkend kunstaas...

 

De IJslanders zijn zuinig op hun viswater en daardoor is het wettelijk verplicht al je vismateriaal te laten ontsmetten voordat je gaat vissen in IJsland. Dit om de verspreiding van schadelijke parasieten in zalmrivieren tegen te gaan. Het is het makkelijkst om dit gelijk te doen als je aankomt op Kevlavik airport.

 

Nog een laatste materiaaltip. Neem een topkwaliteit regenjas mee om over je waadpak te dragen. Het moge duidelijk zijn dat je op IJsland niet voor een zonvakantie komt. Het weer is onvoorspelbaar en vroeg of laat krijg je tijdens het vissen flinke buien over je heen. Met een goed regenjack dat je over je waadpak draagt kun je uren in de regen blijven staan, zonder dat je doorweekt raakt het en dus koud krijgt.

 

IJsland als bestemming

Om op IJsland te komen is vrij eenvoudig. Je vliegt er rechtstreeks heen vanaf Amsterdam in ongeveer drie uurtjes. Het huren van een auto is een handige manier om het land te verkennen en verschillende meren te bevissen. Vooraf reserveren is echter wel noodzakelijk in juli en augustus. De meeste meren die in de Veidikortid vergunning zijn opgenomen liggen relatief dicht bij de Ringroad die om het eiland loopt. In de meeste gevallen heb je geen vierwiel aangedreven auto nodig om deze plekken te bereiken. IJsland is een schitterende bestemming en je kan het vissen combineren met een bezoekje aan bijvoorbeeld het Vatnajokull ijsmeer, het prachtige Landmannalaugar gebied of een van de vele watervallen. Van harte aanbevolen!

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.