Kamchatka: visrijke rivieren, enorme zalmen en hongerige beren

11 november 2018 | Aurelijus Liubinas

Afgelegen, rauwe natuur en mysterieus: dat is het beeld dat het Kamchatka schiereiland in het verre oosten van Rusland oproept. Gelukkig voor sportvissers is het mogelijk om de uitdaging met dit wilde landschap aan te gaan en te genieten van de rijkdom aan vissoorten met de chinookzalm als hoofdprijs.

Aurelijus Liubinas is buiten fanatiek sportvisser ook CEO en oprichter van Deeper. 

 

Kamchatka is zo’n bestemming die iedere visser zeker één keer in zijn leven zou moeten bezoeken. Het levert unieke en onuitwisbare indrukken op. Voor mijn reisgenoten en mij zou deze trip in het teken staan van de chinookzalm, de grootste Stille Oceaanzalmsoort en een soort die veel vissers op hun wensenlijstje hebben. Na de lange reis die we hadden ondernomen van Litouwen naar Kamchatka, zat de spanning en de sfeer er goed in.

 

02

 

Perfect voorbereid

Op de eerste stek aangekomen en met onze hengels opgetuigd, plukten we meteen de vruchten van onze voorbereidingen; we hadden het tijdstip en de locatie tot in detail perfect gekozen. Vanaf het moment dat ons kunstaas het water raakte, vingen we grote zalm. Er was zoveel vis, dat het geen moeite leek te kosten om ze te haken. Met deze eerste positieve indruk kwam ook het besef dat voor vissen van het formaat dat wij vingen, je spullen erg goed in orde moeten zijn. De chinookzalm heeft het formaat en de kracht om de beste materialen tot het uiterste te testen.

 

03

 

Welk kunstaas was de beste keuze? Voor ons waren dat pluggen, die het uitstekend deden in de hoofdstroom van de rivier. De juiste plug doet zijn werk goed in stevige stroming en vanaf een boot. Lokale vissers gebruiken vooral lepels, die wij ook probeerden. Om de een of andere reden werkten ze niet voor ons. 

 

04

 

Koning van de rivier

Voor veel vissers is de chinookzalm (Oncorhynchus tshawytscha) de populairste soort om te vangen in Kamchatka. De chum- of ketazalm (Oncorhynchus keta) is een goede tweede. Maar ook andere soorten als regenboogforel (Oncorhynchus mykiss), de arctische vlagzalm (Thymallus arcticus) en een aantal soorten uit de ‘char’-familie (Salvelinus) doen een sportvissershart sneller kloppen. Het waren de soorten die we bijna routinematig vingen terwijl we op zoek waren naar chinooks. 

 

05

 

Tijdens hun paaitrek bezet de chinookzalm het midden van de rivier, zodat andere soorten hun heil dichter onder de oevers moeten zoeken. Wij hadden onze tactiek hierop afgestemd en bevisten eerst het midden van de rivier.

 


 

Bij de aanbeet rukken ze de hengel bijna uit je handen!

 


 

Leverde dat niets op dan bevisten we de oevers voor andere soorten, zoals chumzalm. Lukte dat niet, dan waren er nog altijd regenboogforellen, chars en als laatste hoop vlagzalm. Geen straf, want zelfs de vlagzalmen hebben hier een indrukwekkend formaat.

 

Maar niets in de rivier kan zich meten met een chinook. Bij de aanbeet rukken ze de hengel bijna uit je handen! De adrenalinestoot die dan volgt, maakt wel duidelijk wat zich aan de andere kant van je lijn bevindt.

 

06

 

Groot succes

Onze trip werd een enorm succes. We vingen meer dan honderd chinookzalmen, die allemaal weer werden teruggezet. Mijn grootste vis was 20 lb. Een bescheiden vis vergeleken met de grootste vis van de trip, die mijn vismaat pakte: een zalm van 38 lb. 

 

We keerden huiswaarts met onze zakken vol met onuitwisbare herinneringen. Niet alleen van de vis die we vingen, maar ook van het landschap en de complete en unieke ervaring van Kamchatka. Er zijn geen woorden om deze plek eer aan te doen, de overweldigende en rauwe natuurpracht. Een reis naar Kamchatka is de droom van iedere visser. En als je er bent geweest, blijf je zitten met dat dilemma: hoe kan ik dit avontuur ooit evenaren?

 

07

 

Beren

Deze echte wilde natuur bevat natuurlijk een groot aantal gevaarlijke uitdagingen. De Kamchatkabeer is daar niet de minste van. Deze beer is het Russische antwoord op de grizzly: net zo groot, gevaarlijk en indrukwekkend. Vanaf het begin waren ze langs de rivier aanwezig en lieten ze ons weten wie hier de baas is. Soms voelden we ze letterlijk in onze nek ademen. Onze gidsen adviseerden ons om ver van het kamp wat voedsel voor de beren achter te laten, zodat ze niet hongerig waren en ons kamp zouden opzoeken. Op een meter of honderd van het kamp lieten we wat vis achter. Bovendien hielden we om beurten wacht om ons territorium te beschermen. Hierdoor wisten we ons verblijf in de wildernis zonder gevaarlijke confrontaties door te komen. 

 

08

 

Deeper

We vonden de grote zalmen in de hoofdstroom, vooral op de plekken waar twee rivieren samenkomen. Maar ook diepe poelen, waar je eigenlijk geen vis zou verwachten hadden een mysterieuze aantrekkingskracht op de chinooks. Op zulke plekken hadden we profijt van de Deeper smart sonar.  We kwamen er zo achter dat veel poelen veel dieper zijn dan onze gids dacht. Bovendien lukte het ons zo om de vis op te sporen. We hadden er geen spijt van dat we de Deeper smart sonar bij ons hadden.

 

09

Voor meer info over het Deeper systeem: klik hier

 

Materiaal

Hengel: Tailwalk Hi-Tide S90ML, lengte 2,70 m., werpgewicht: tot 25 gram

Lijn: Japanse 8 strand dyneema, maat 2.0 

Kunstaas: verschillende soorten pluggen

 

10

 

Reizen naar Kamchatka

De reis naar Kamchatka begint met een vlucht naar Moskou. Daarvandaan vlieg je naar Petrapavlovsk, de hoofdstad van het schiereiland. Daar aangekomen kostte het nog een busrit van acht uur en een vlucht met een helikopter om op de stek te komen. 

 

Om een goed beeld te krijgen van de reisafstanden: het tijdsverschil tussen Moskou en Petrapavlovsk is negen uur, dezelfde tijdzone als het oosten van Australië.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.