Het Mercury gevoel: van de Kiekhaefer Mark 5 tot Go Boldly!

06 december 2018 | Redactie

Je staat er niet altijd bij stil, maar de huidige buitenboordmotoren hebben inmiddels zo’n snelle ontwikkeling doorgemaakt dat ze in weinig meer te vergelijken zijn met de bb-motoren van vijftig jaar of langer geleden. Dat realiseer je je pas weer wanneer een Mercury advertentie uit 1954 op je beeldscherm verschijnt die een Mercury Mark 5 bb-motor uit die tijd aanprijst.

 

Remember your first fish!

 

Mercury Kiekhaefer Mark 5

‘Remember your first fish?’ De twee pagina’s brede advertentie van de Mercury Mark 5 Outboard uit 1954 zal de sportvissers meteen hebben aangesproken. De tekening van Douglass Crockwell uit het magazine Yachting uit die tijd illustreert de Mercury Mark 5 motor, een toentertijd populaire outboard. De buitenboordmotor, ook wel de Kiekhaefer Mark 5 genoemd naar de oprichter van het latere Mercury Marine,  had indertijd een revolutionaire rode knop op de draaghendel waarmee je hem in neutraal kon zetten, en met een druk op dezelfde hendel weer in de ‘vooruit’. Door de knuppel 180 graden rond te draaien kon je hem als ‘achteruit’ gebruiken…

 

 

 

De Mercury 'Kiekhaefer' advertenties uit de jaren vijftig gaven reeds het euforische visgevoel weer...

 

Avontuur

Ook al lijkt de oude Mark 5 uit 1954 in weinig meer op de huidige Mercury Fourstroke 5 pk viertakt eencilinder, die 123 cc meet; toch is het euforische gevoel dat je meemaakt bij een eerste vangst van een snoek, snoekbaars, roofblei of meerval  nog altijd dezelfde, en zelfs de moderne buitenboordmotor is dan deelgenoot van dat avontuur.

 

 

De huidige Fourstroke 5 pk van Mercury, geflankeerd door een grote en kleine broer...

 

Go Boldly

Mercury speelt in op dat euforische gevoel met de website Go Boldly! waar ook jij je bijzondere vangstfoto’s of avonturen kunt delen met andere Mercury-gebruikers in de fotogalerij op die website. Heb je zo’n foto, dan kun je die uploaden naar de website. Gedeelde vreugd is immers dubbele vreugd!

 

 

Go Boldly! anno 2018...

 

 

Upload je eigen foto's naar de Go Boldly! website...

 

 

Klik hieronder om die oude Mercury Kiekhaefer Mark 5 in werking te zien!

 

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.